Foci

BL: edzői vakság áldozata lett a Honvéd

Erik van der Meer váratlant akart húzni, de nagyon nem jött be neki, ezért a Honvéd pazarul küzdő játékosai csak szaladtak az eredmény után.

Szerda este, a vizes világbajnokság magyar szempontból érdekes csoportrangadó, a Magyarország-Olaszország meccs (9-9) árnyékában csendben zárt kapuk mögött, nézői nélkül esett ki a Budapest Honvéd a Bajnokok Ligája selejtező második fordulójából.

A Hapoel Beer-Seva gyakorlatilag négy perc alatt gyakorlatilag eldöntötte a továbbjutás sorsát, a 16. percben Ogu, majd Nwakaeme révén már 2-0-ra vezetett.

A magyar bajnok derekasan küzdött Lanzafame a 46., majd Baráth 73. percben szerzett góljával egyenlített, de Nwakaeme a 83.-ban ismét beköszönt, amire már nem volt válasza a hazaiaknak. A Honvéd 5-3-as összesítéssel búcsúzott a sorozattól.

De mi történt az első 16 percben?

A csapat holland edzője, Erik van der Meer szerint az első tizenöt percben butaságokat követtek el, ezért húzott el az ellenfél és úszott el a továbbjutás pislákoló reménye.

Szerintünk nem a játékosok követtek el butaságokat, hanem az edző maga. A Honvéd az első fertály zavarodottságát annak köszönheti, hogy a Marco Rossit váltó tréner valami szokatlan, Magyarországon ismeretlen felállással küldte pályára tanítványait, ami szerkezeti káoszt okozott.

Erik van der Meer rosszul gondolkodott. A Honvéd sikerei kulcsa abban rejlett, hogy elődje, Marco Rossi hosszú időn át oktatta, szinte beleverte a csapatba a 3-5-2-es játékrendszert és a területszűkítéses védekezést.

A holland ehhez képest az Ajax ’90-es évek BL-sikercsapatának felállásával, 3-1-3-1-2-vel próbálkozott – eredménytelenül. A Honvéd játékosai a teljesen ismeretlen játékrendszert, az abból adódó taktikai elvárásokat nem tudták megvalósítani. Állandóan úton voltak, nem is találkoztak a labdával. Ezt észlelve a második bekapott gól után a holland edző visszaállította csapatát egy jóval stabilabb és általánosan ismert 4-3-3-as felállásra és az addig a két csatár mögött futballozó Pölöskeit is lecserélte.

A letámadás ebben a szisztémában már sokkal jobban ment. 2-2-ig vissza tudtunk jönni a mérkőzésbe. Húsz perc volt hátra, kockáztatni kellett, ebből a rohanásból következett, hogy rúgtak nekünk egy gólt. Mindent kiadtunk magunkból, meg is kell dicsérni a csapatot ezért. A jobb csapat jutott a harmadik körbe, megérdemelten érték el ezt az eredményt. Mi megmutattuk magunkat Európában, jeleztük, hogy mi is itt vagyunk

– érvelt az edző a mérkőzés után, míg Laczkó Zsolt az nso kérdésére úgy fogalmazott, az összeszokottság hiányzott, mert “a mester keresi még a játékosokat, és a megfelelő felállást”.

A Hapoel edzője Barak Bakhar bevallotta, hamar le akarták zárni ezt a mérkőzést. Sikerült nekik, amihez a rosszul megválasztott szerkezet erős támogatást adott.

2-0-nál túlságosan magabiztosak lettünk a vezetéstől, ezért elkövettünk hibákat, de végül be tudtuk húzni a meccset. Az első húsz perc a tavalyi Beer Shevát idézte, ezt kell kitolnunk majd teljes mérkőzésre. Elégedett vagyok, de még nagyon a szezon elején vagyunk, ebből kifolyólag vannak még problémák. De haladunk arra, hogy egyre tökéletesebb legyen a játékunk

– értékelt az izraeli szakvezető.

Bajnokok Ligája, selejtező, második forduló (visszavágó):

Budapest Honvéd – Hapoel Beer-Seva 2-3 (1-2)
Gólszerzők: Ogu 12′ Nwakaeme 16′, 83′ ill., Lanzafame 46′,Baráth 73′

5-3-as összesítéssel a továbbjutott a Hapeol Beer-Seva

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik