Foci

Stadiont üzemeltetni Magyarországon nyereséges

A Groupama Aréna a pozitív példa, jó üzlet a stadionépítés. Gondolta volna, hogy átadása után három évvel már hasznot termel?

Magyarországon az emberek jelentős hányada – nevezzük nyugodtan többségnek – a pokolba kívánja a kormány stadionrekonstrukciós programját, mondván, inkább az egészségügyre, oktatásra kellene költeni a milliárdokat, mint futballra.

A kisebbség azzal érvel, nem történik más, mint 40-50 év adósságát törleszti az állam azzal, hogy a tulajdonában lévő sportingatlanokat felújítja. Ugyanis nem csak 10-12 látványos stadionfelújításáról van szó, hanem ezernyi egyéb sportpálya, sportcsarnokok, uszodák építéséről is.

Példának okáért maradjunk az ékkőnél

Az Üllői úti stadion kapuit 1911-ben nyitották meg először. A Fradi-pálya fa lelátója túlélt tűzvészt, két világháborút, majd hatvan évvel később, 1971-ben lebontották és 1974-ben új, akkor modernnek számító stadiont adtak át a helyén.

Újabb negyven évvel később, 2012-ben ezt is lebontották, majd 2014-ben a Fidesz-kormány stadionrekonstrukciós programjának díszeként átadták a jelenleg is üzemelő Groupama Arénát.

Mindezt a rövidke történelmi áttekintést csak azért tartottuk érdemesnek leírni, mert megjelent egy adat, ami azt bizonyítja, a közhiedelemmel ellentétben Magyarországon is lehet nyereségesen stadiont üzemeltetni.

Kiderült ugyanis, hogy a Fradi-pálya alig három évvel az átadását követően rekordot ért el,

3,3 milliárd forint (!) árbevételt produkált.

A 2016-os esztendőben az üzemeltető Lagardere Sport Hungary Kft. adózás utáni eredménye 37 millió forint – írta a Világgazdaság csütörtökön.

A Groupama Arénában a sportesemények mellett évente közel 200 egyéb rendezvényt, konferenciákat, esküvőket, koncerteket szervez a cég. Utóbbira példa a hétfői Depeche Mode koncert – ez volt az eddigi legnagyobb zenei esemény -, amelyre 24 ezren váltottak jegyet.

A baj az, hogy egyelőre csak ez az egy stadion képes arra, hogy a futballon kívüli üzleti tevékenységéből közép és hosszú távon is rentábilisan működjön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik