Foci

Hiába jó kapus, egyszerűen képtelen normális csapathoz igazolni

Guillermo Ochoa nevét a 2014-es labdarúgó-világbajnokságon elég sokan megtanulhatták. Az átigazolási piacon már nem olyan bravúros, mint a kapuban.

Amerika középső és északi részét most igencsak foglalkoztatja egy kérdés: vajon mi lesz Guillermo Ochoával? A mexikói kapus szerződése lejár a Málaga focicsapatánál, és egyelőre semmi hír nincs arról, hol szeretné folytatni. Az biztos, hogy nem hosszabbít.

Persze alapvetően az nem probléma, hogy egy játékos szabadon válogathat az ajánlatok között. De a 31 éves Ochoának eddig nem alakult valami fényesen a karrierje. Pontosabban többet kihozhatott volna belőle.

2004-ben debütált a mexikóvárosi Américában, amelyet nyolc szezonon át szolgált, összesen 226 meccsen védett náluk, 2005-ben bajnokok is voltak. Az idő közben mexikói válogatottá váló Ochoát (a magyar válogatott ellen debütált) európai topcsapatokkal hozták hírbe 2011-ben, például a Manchester Uniteddel.

Ezután aláírt az Ajaccióhoz.

A francia együttesben három szezon és 116 találkozó következett, majd 2014-ben kiesés. A szerződése lejárt, ráadásul számára nagyon jól sikerült a brazíliai világbajnokság, a védéseivel volt tele a világsajtó. Szinte biztosra lehetett venni, hogy valami sztárcsapathoz szerződik.

Fotó: Europress/AFP/Yuri Cortez

Úgyhogy elkötelezte magát a Málagához.

Ahhoz a Málagához, amelynél két éve ott volt már a spanyol bajnokságban elismert Carlos Kameni. Ochoának nem is jutott túl sok játékidő, csak akkor védett, amikor kameruni posztriválisa sérült volt.

A mostani szezont kölcsönben Granadánál töltötte. Ott aztán volt dolga, ha csak azt nézzük, hogy negatív ligarekordot jelentő 82 gólt kapott a bajnokság utolsó helyén végző csapatban, azt gondolhatnánk, elég pocsék éve volt. Valóban nem ez volt a legjobb idénye, de itt azért meg kell jegyezni azt is, hogy

az európai topbajnokságokat nézve neki volt a legtöbb védése is, 152. A második Gianluigi Donnarumma 128-cal.

Ochoa most a mexikói válogatottal fog készülni a közelgő vb-selejtezőkre, aztán végignézi a lehetőségeit.

Hogy hazatérjek Mexikóba, az nem opció most nálam. A szándék az, hogy Európában maradjak

– mondta az ESPN-nek.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy Guillermo Ochoa jó kapus-e, és ha igen, akkor mennyire. Az biztos, hogy annál jobb, hogy kiesőcsapatokban védjen és negatív rekordokat döntsön meg. Vagy hogy egyáltalán a bizalmat se kapja meg.

Bárhova is igazol, nagy valószínűséggel a mostani az utolsó lehetősége, hogy tényleg valami nagycsapathoz kerüljön.

Fotó: Europress/NurPhoto/Jose Manuel Alvarez Rey

Ajánlott videó

Olvasói sztorik