Foci

Honosítható felvidéki játékosokról kapott egy hosszú listát az MLSZ

Az Új Szó készített interjút felvidéki származású Darázs Tamással, aki másfél éve az ETO FC Győr technikai vezetője. A cikkben sok mindenről szó esik, de ami talán a legfontosabb, Zacsovics Zoltán csapatmenedszer megkereste őt a szövetségtől amiatt, hogy térképezze fel azokat a tehetséges dél-szlovákiai játékosokat, akiket honosítani lehet.

Kaptam egy listát, de ezen olyan futballisták is szerepeltek, akiknek magyaros hangzású neveik ellenére semmi közük nincs a magyar nemzethez. Így aztán munkához láttam, megszólítottam a játékosokat, aztán leadtam a közel húsz labdarúgó jegyzékét az MLSZ-nek. A többi már nem rajtam múlik.

Darázs Tamás azt is elmagyarázta, egy hogy milyen kritériumokat tartottak szem előtt:

„A FIFA szabályai szerint, ha a játékos szülei vagy nagyszülei a Magyar Labdarúgó-szövetség területén születtek, akkor a futballista jogosult a magyar válogatottságra. Egyszerűsített honosítási eljárásban nem kellett az ország területén születni, de a válogatottság miatt igen. Mivel Dél-Szlovákia nagy része a második világháború előtt Magyarországhoz tartozott, ennek a kritériumnak rengeteg futballista megfelel. Hacsak előtte nem játszott tétmeccsen más ország színeiben az A vagy az utánpótlás-válogatottban. Ha utánpótlásban tétmeccsen pályára lép, akkor felnőttben még válthat, azonban utánpótlásban más ország válogatottjában már nem szerepelhet. Például Marek Střeštík egy barátságos meccsen cseh válogatott volt, de már magyar állampolgár. A DAC-ban futballozó Szépe János pedig magyar, szlovák és szerb válogatott is lehetne, mert nagyszülei Szerbiában születtek. Az is felöltheti a címeres mezt, aki 18 éves kora óta az MLSZ kötelékében játszó csapatban szerepel, vagy öt éve él Magyarországon.”

Fotó: mlsz.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik