Foci

Urbán Flórián: Mentálisan nulla futballribancokat nevelnek Magyarországon

urban-florian(430x286).jpg (urbán flórián)
urban-florian(430x286).jpg (urbán flórián)
Majd, ha ő is megbukik egy 2 milliárdból gazdálkodó csapatnál, akkor befogja a száját. De addig nem.

A korábbi válogatott labdarúgó nem szokta visszafogni magát, ha a magyar labdarúgásról kérdezik. A 48 éves Urbán Flóriánnal a Magyar Nemzet készített interjút a magyar labdarúgás jelenlegi helyzetéről, az egykori újpesti játékosnak pedig továbbra is lesújtó a véleménye.

Urbán szerint a magyar labdarúgásban csak elvétve vannak komoly futballmúlttal rendelkező edzők. Közben a TAO-nak köszönhetően ömlik az utánpótlásba a pénz, manapság pedig már bárkiből lehet edző, erre mondta példának, hogy nem is olyan rég egy büfés néni dicsekedett a C licences diplomájával az egyik közösségi oldalon. Urbán Flórián szerint olyanok kapnak milliós fizetéseket, akik nem is tudják rendesen felkészíteni a fiatalokat.

A mai fiatalok egy részének fogalma sincs, mi vár rá a felnőttek között. Megy a hajzselézés, de mentálisan nullák, sok esetben a pénzvágy hajtja őket, futballribancokat nevelnek.

Urbán szerint komoly probléma az is, hogy a futballisták itthon nagyon sokat keresnek. Hallott olyan NB II-es játékosról, aki havonta másfél milliót visz haza.

Neki egyébként nem azzal van baja, hogy van, aki az élvonalban akár 5-6 millió forintot is megkeres havonta, hanem az, hogy ez nem áll egyenes arányosságban a mutatott teljesítménnyel.

Szerinte egyébként nyilvánosságra kellene hozni a fizetéseket. És ő abban látja a megoldást, hogy be kellene vezetni egy minimálbért, százezer forintot, amit megkap a játékos, ha pedig „megdöglik a pályán”, akkor ugyanúgy megkaphatja a millióit. Így a szurkoló is azt látja, hogy az alapfizetése nem csillagászati, cserébe kimegy a stadionban megnézni, ahogyan a focisták kihajtják magukat.

A labdarúgó is jól jár és a fanatikusok is, és biztosan többen lennének kíváncsiak a motivált játékosokra. Ehelyett most a legügyetlenebb botlábú is megkapja a tízezer eurót, a stadion meg kong az ürességtől.

Leonel Pontesról, a Debrecen vezetőedzőjéről is kérdezték, akit nemrég portugál bohócnak nevezett. Azt mondta, nem a sértettség beszélt belőle, csak egyszerűen nem érti, miért ajnározzák a külföldi edzőket, miközben Pontest is megváltóként harangozták be, erre a kiesés elől menekül a Loki. Mitől jobb ő, mint Csertői Aurél? – tette fel a kérdést Urbán.

Ezúttal is elmesélte azt a történetet, hogy 2014-ben a Jobbik színeiben indult országgyűlési képviselőjelöltként egy időközi választáson, ám erről le akarták beszélni. Egy magas rangú kormánypárti politikus azt mondta neki,

ha visszalép, azonnal hívja a miniszterelnököt és NB I-es kispadot kap.

Urbán Flórián megkérdezte, mi van, ha nemet mond. Azt a választ kapta, az nem jelent jót a jövője szempontjából. Nemet mondott.

Szemben az árral, de egyenes háttal… Én nem leszek olyan edző, aki magas politikai kapcsolatainak köszönhetően kap újra és újra munkát, szerintem tudjuk, kiről beszélek. Az elmúlt hat évben, amióta talicskával hordják a pénzt a magyar fociba, egyetlen komolyabb lehetőséget sem kaptam. Ezáltal viszonyítási alap sem lehet köztem és a haverok között, hogy vajon értek-e ehhez a szakmához. Majd ha én is megbukok egy kétmilliárdos költségvetésű csapatnál, akkor befogom a számat. Amíg ez nem történik meg, addig nyugodtan pofázhatok…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik