Élő Foci

BL-döntőben a Juventus!

Az odavágón, egy hete Dani Alves két gólpasszával és Gonzalo Higuaín duplájával 2-0-ra nyert a Juventus az AS Monaco vendégeként. A keddi visszavágón hasonló volt a forgatókönyv egyik fele. Ezúttal is Alves volt a főszereplő, de a brazil az első félidőben előbb Mandzukicot szolgálta ki,

majd saját maga bombázott a vendégek kapujába.

Igazából a két mérkőzés abból a szempontból is hasonlított egymásra, hogy kezdetben, nagyjából 15 percig még úgy nézett ki, az AS Monaco felveszi a versenyt nemzetközi szinten sokkal rutinosabb vetélytársával. A franciák helyzeteket dolgoztak ki, kapufát lőttek, de aztán a Juventus mindkét alkalommal átvette az irányítást és egyrészt szétzilálta Leonardo Jardim edző minden előzetesen támadásra megfogalmazott elképzelését és eközben megoldhatatlan feladatok sora elé állította az ellenfél védelmét.

Az olaszok a második félidőben tökéletesen őrizték az előnyt, de a szépítő találatért mindent elkövető franciák azért Mbappé révén csak megszerezték azt az egy becsület gólt.

A Juventus 711 percen keresztül őrizte meg a hálóját a góltól, ami szép, de nem rekord a BL-ben (az Arsenal 2005-06-os évadban 995 percig  nem kapott gólt).

Massimiliano Allegri csapat számára a sikerrel megvívott elődöntő után immár csak az a kérdés, hogy a bajnokság (hét ponttal vezetnek az AS Roma előtt) és az Olasz Kupadöntő (Lazio ellen lesz) mellett 1995/96, 1996/97, 1997/98, 2002/03 és 2014/15 után végre sikerül-e győztesként megvívniuk egy BL-finálét? Meg lesz-e a mesterhármas és ami Gianluigi Buffont még inkább lázba hozza, lesz-e végre BL-serleg magasra emelve a 39 éves kapuszseni feje felett?

(Nyitókép:  Richard Heathcote/Getty Images)

BAJNOKOK LIGÁJA, ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

JUVENTUS (olasz)–AS MONACO (francia) 2–1 (2–0)
Torino, Juventus Stadion, 41 000 néző.
Játékvezető: Kuipers (holland)
JUVENTUS: Buffon – Barzagli (Benatia, 85.), Bonucci, Chiellini – D. Alves, Pjanic, Khedira (Marchisio, 10.), A. Sandro – Dybala (Cuadrado, 54.), Mandzukic – Higuaín. Vezetőedző: Massimiliano Allegri
AS MONACO: Subasic – Raggi, Glik, Jemerson, D. Sidibé – B. Mendy (Fabinho, 54.), T. Bakayoko (Germain, 78.), Moutinho, B. Silva (Lemar, 69.) – Falcao, Mbappé. Vezetőedző: Leonardo Jardim
Gólszerző: Mandzukic (33.), D. Alves (44.), ill. Mbappé (69.)
Tovbbjutott: a Juventus, kettős győzelemmel, 4–1-es összesítéssel

93. perc Vége, 2-1-re nyert a Juve

A Juventus már biztos ott lesz június 3-án a BL-döntőben, Cardiffban. A Monacónak sincs miért szégyenkeznie, Leonardo Jardim mester egy fiatal csapattal jutott az elődöntőig.

Íme a statisztika:

Kezdődik az ünneplés

Dybala a kispadon a többieket locsolja kulacsából, a közönség élteti a hazai csapatot és többen közülük már nyilván azt szervezik, vagyon hogyan tudnak jegyet szerezni a cardiffi döntőre. Juventus szögletekkel, bedobásokkal telik közben az idő.

Inkább a duma megy, mint a labda

Egyre többet áll a játék. A futballisták egymással és a játékvezetővel perlekednek. Különösen Higuaín és Glik nem eszik egymás tenyeréből, amióta a lengyel stoplijával mintát rajzolt az argentin combjára.

Alves nem ad több gólpasszt és nem lő több gólt

Lemar jön be a BL-elődöntő eddigi hőse helyett még a 69. percben, de ezt sorry, csak most tudtuk dokumentálni, mert végre volt egy kis idő a monacói oldalon történt Bakayoko – Valere Germain csere alatt.

Mbappé a BL-elődöntők legfiatalabb gólszerzője

Miközben egyik oldalon Higuaín lábát letapossa Glik, majd a kontra végén Mandzukic fejbeveri  Fabinhót kicsit áll a játék. Addig elmeséljük, hogy Mbappé 18 év 140 naposan veszi be Buffon hálóját, amivel ő a legfiatalabb gólszerzője a BL-elődöntők történetének. Nem mellesleg a hatodik egyenes kieséses BL-meccsén a hatodik gólját szerzi.
Mindeközben Leonardo Bonucci kap egy sárgát, minden bizonnyal dumáért.

Leült a meccs

Mondjuk érthető, hogy a Juve nem töri magát, az viszont meglepő, hogy a kezdeti egy-két helyzet, Mbappé kapufa óta a Monaco annyira tanácstalan, hogy az olasz kapu közelébe sem nagyon jut.

Működik a Juventus retesz

Az olaszok még nem kaptak gólt a BL-egyenes kieséses szakaszában. Se a Porto, se a Barca, se a Monaco nem tudta feltörni a Juve védelmét.

Nem akarjuk Mendire kenni, de...

Már az első meccsen is feltűnően sok támadás futott a Monaco bal oldalán. Alves úgy szaladgált föl és alá, ahogy csak akart. Most sincs ez másként, a brazil gólt szerzett és gólpasszt adott. A semlegesítésével megbízott Mendy fél tőle mint a tűztől, ez ó 14 vesztett labdában mutatkozott meg. Most sajnálhatják csak igazán, hogy  Nabil Dirar megsérült a melegítésnél.

A másik oldalon is csere, Dybala helyére  Cuadrado jön.

Vége az első félidőnek

Björn Kuipers megkegyelmez a Monaco játékosoknak és sípszavával pihenőre engedi a csapatokat.

Gól! 2-0 - ki más, Dani Alves

Subasic egy szögletet kiüt, a labda Dani Alves elé pattan, aki jobb lábbal, húszról eszméletlen nagy gólt lő. A brazil eddig az odavágó és a visszavágó 225 perce alatt minden gólban benne volt. Hármat előkészített, az utolsót elvállalta.

Újabb Chiellini - Falcao párbaj

Ezúttal sportszerűen csap össze a két játékos. Mendy balról ad be, Falcao érkezik de Chiellini valahogy megelőzi és tisztáz.

Higuaín ezúttal nincs lesen

Valahol elvesztette a kezdeti lendületét a francia csapat, meg a fonalat is, mert egyre másra jönnek a Juve helyzetek. Az imént Alves tálalt Higuaín elé, most mélységből Mandzukic hajszál pontosan, de az argentin 15-ről leadott lövését hárítja Subasic. Megjegyezzük, remekül véd a Monaco kapusa, ha nem így lenne, lehetne már 2-3 is akár.

Hosszabbítás nem lesz: Mandzukic gól! 1-0

Buffon gyorsan indítja a bal szélt, ahol megfutja a Juve a Monaco védelmét, a labda Dybalához kerül, majd Dani Alveshez és ki más, mint a brazil rajzolja Mandzukic fejére a gólpasszt. A fejest azonban óriási bravúrral hárítja Subašić, de a horvát lábbal rádupláz és a kiszolgáltatott honfitárs felett hálóba veri a labdát. 1-0

Hihetelen, de Buffon kidobása és a gól között 24 másodperc telt el!

Cserébe Mandzukicot szétszedik a szurkolók.

Fotó: AFP PHOTO / Miguel MEDINA

Érik a Juventus gól

Alvesről a jobb oldalon lemarad Mendi, a brazil bead, de Mandzukic nagyjából 11 méterről mellé fejel. Még fel sem ocsúdtunk, amikor Pjanic előtt adódik óriási helyzet, jobbal tízről lő, de Raggi lesasolja a szándékot és becsúszva, az utolsó pillanatban szögletre ment.

21:11

Az előző Higuaín helyzet már azt mutatta, éledezik a Juve, vagy a kezdeti lendület után lankad a Monaco figyelme. Egyre jobban nyomnak a hazaiak, ami Mandzukic kiugratásában és Subašić óriási védésben realizálódik.

Van időnk elmélkedni

Eddig a Monacónak voltak veszélyesebb próbálkozásai, így elmondható, ha a Lyon és a Sevilla után véletlenül betalálnak a Juve kapujába, izgalmasabbá válik a meccs. Hopp, mire ezt leírtam, máris kihagyta Higuaín a meccs helyzetét: az ötös jobb oldaláról löbböli át a kapust, de Jemerson ment.

Mezőnyjáték zajlik, ahogy mondani szokták

Dybala töri meg a csendet egy lecsúszott lövéssel úgy 18-ról, majd Alves szereli tisztán a bal oldalon megiramodó Mbappét, aki fájlalva a lábát lent marad a földön.
Apropó Mbappé: Amikor megszületett a jubiláló Buffon már világbajnoki résztvevő volt…

Olvasói sztorik