Foci

Egyre abszurdabb az újpesti stadionhelyzet, Szolnokra költözhet albérletbe a focicsapat

Bár 800 millió forintból felújították a Szusza Ferenc Stadiont, az MLSZ Infrastruktúra Szabályzata alapján valószínűleg nem kap majd licencet a következő szezonra, azaz ott nem játszhatnak NBI-es mérkőzést.

Így előfordulhat, hogy az Újpest Szolnokra költözik.

A helyzetről Gyarmati Eszter ügyvezető beszélt a Sport TV Mai helyzet című műsorában.

 „Mi a Szusza Ferenc Stadiont béreljük, a jelenlegi bérleti szerződésünk június 30-ig szól, tehát a szezont végig fogjuk ott játszani. A Vasas is, hiszen mi őket befogadtuk ugyanúgy, ahogy ők is minket. A licencnek az infrastrukturális része tartalmaz egy olyan kitételt, hogy a következő bajnoki évadra csak olyan pályát lehet nevezni a bajnokságra, amelyik rendelkezik a gyepszőnyeg alatt elhelyezett fűtésrendszerrel. Ezt nem a Licenc Szabályzat mondja ki, hanem az Infrastruktúra Szabályzat, de a Licenc Szabályzat utal erre. Tudomásunk szerint azok a csapatok, akiknél a felújítás jelenleg zajlik, ők esetleg kaphatnak felmentést ezalól a kritérium alól. Viszont nekünk, mivel már befejeződött a felújítás, és itt most tekintet nélkül arra, hogy benne volt-e a felújításban a pályafűtés, vagy nem – mert ugye nem volt benne –, nem kaphattunk ez alól felmentést. Annak érdekében, hogy meg tudjuk szerezni a licencet a következő bajnoki évadra, kénytelenek voltunk megoldást keresni, egy olyan klubbal leszerződni, akik rendelkeznek pályafűtéssel, és van még arra kapacitásuk, hogy minket befogadjanak.

 Ez a Szolnok a mi esetünkben, tudomásom szerint a Vasas esetében a győri stadion.

Tehát nekünk nem célunk az, hogy Szolnokon játsszunk – de egyébként köszönjük az együttműködésüket – hiszen ezt a pályát tudtuk megjeleníteni a licencfelületen, de amennyiben nem kapunk felmentést az alól, hogy olyan pályán játsszuk a mérkőzéseinket, amelyik rendelkezik pályafűtéssel, akkor előfordulhat sajnos, hogy Szolnokon leszünk kénytelenek játszani a hazai mérkőzéseinket a következő bajnoki évadban.”

Fotó: MTI

Arról is beszélt, mikor született ez a szabály: hivatalosan akkor, amikor a Klublicenc Szabályzat a rendelkezésükre állt, ez január. Ezt egyébként lehetett tudni korábban is, hogy a következő szezontól ez szükséges lesz.

Nem szeretnék senkit sem elkeseríteni, lássák azt a szurkolóink is, akik követik a labdarúgást, hogy ezen mi dolgozunk az UTE-val karöltve. Szeretném is megköszönni Őze Istvánnak a segítségét

– fogalmazott Gyarmati Eszter, aki a lehetőségeket is ismertette:

„Az a lehetőségünk van, hogy várjuk, hogy átkerüljön a vagyonkezelői jog az UTE-hoz, akkor mi tőlük tudjuk bérelni a stadiont. Nekik az MLSZ jóváhagyott TAO programban pályafűtést, és most próbáljuk megtalálni azt a megoldást, hogy hogyan tudnánk ezt a jóváhagyott TAO Programot arra használni, hogy már a szezon kezedetére rendelkezzen a Szusza Ferenc Stadion is pályafűtéssel. Ez sajnos nem ilyen egyszerű, hiszen az MLSZ által jóváhagyott összeget, abból az előzetes tájékozódásunk szerint nem lehet egy teljesen új gyepszőnyeget borítani majd a fűtőcsőre és vízelvezető rendszerre.”

 „Szeretnénk megvalósítani a pályafűtést nyilvánvalóan. Mivel ez TAO-s forrásból valósulna meg részben, nagyon nagy része pedig önrészből, hiszen az a kvóta, amit az UTE kapott, biztos, hogy nem lesz elég az előzetes tájékoztatásos adatok alapján. Közbeszerzés kerül kiírásra, amit az UTE fog végezni, a kiírást és a beruházást egyaránt. És ha a közbeszerzés eredményesen zárul, és a mi többségi tulajdonosunk úgy dönt, hogy egyébként az önrészt plusz a felette lévő részt saját zsebből pótolja, akkor tudnak megkezdődni a munkálatok. Illetve még egy nagyon fontos dolog van: Hogy a stadionra vonatkozóan mi rendelkezünk-e majd egy hosszú távú bérleti szerződéssel. Az mindenki számára világos, hogy ha mi egy évre tudunk szerződni, akkor a 100 millió Ft befektetés kicsit aránytalan lenne – nyilatkozta az anyagiakról a klubvezető. majd folytatta. – Folyamatosan egyeztetünk Őze Istvánnal és az ő kollégáival, mert szeretnénk, hogy erre szülessen megoldás.”

Elmondta, az idő is fontos kérdés, mert a munkálatok körülbelül hat hétig tartanának. Ráadásul nyáron az ilyeneket nem lehet végezni, mert a fű kiszárad, mire letekerésre kerül. Ezért kezdenék el mihamarabb, hogy ott tudják elkezdeni a következő bajnokságot.

Arra a kérdésre is válaszolt, hogy ha történt egy 800 milliós beruházás, hogyan nem sikerült beépíteni ezt a rendszert a stadionba:

Ez azért nem az én kompetenciám, mert mi nem szólhattunk bele, milyen munkálatok kerüljenek elvégzésre ezen a rendelkezésre álló pénzügyi kereten belül. Ez az NSK, a Magyar Állam döntése volt, nem az Újpesté. Hogy ezt mire fordították, az tőlünk teljesen független. Mi szerettünk volna, jeleztük is, hogy szeretnénk, mivel tudtuk, hogy szükség lesz rá, mégsem sikerült sajnos ezt a munkálatot elvégezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik