Foci

Bemutatjuk Európa cselgépeit

Az NB1 28. fordulója előtt közölt írásunkban azzal ostorozta Ferenczi Attila szakértőnk az MTK 16 éve működő akadémiai képzését, hogy ugyan a magyar átlagnál képzettebb növendékek kerülnek ki Agárdról, de ettől még közkatonákat, magasan kvalifikált szakmunkásokat képeznek.

Hiányzik belőlük a futball sava, a borsa, amiért a közönség kimenne a pályákra – a csel.

Nos, a nemzetközi statisztikákkal foglalkozó CIES Football Observatory heti ranglistájában górcső alá vette az öt nagy európai futballbajnokság – angol, francia, német, olasz, spanyol –  játékosait, és azok cselezésre vonatkozó statisztikáit.

Az élen tán némi meglepetésre az az Adama Traoré végzett, aki eredendően Maliban született, de már spanyol állampolgár, ráadásul a Barcelona akadémiája növendékeként 2015 nyarán tíz millió fontért lett az Aston Villa játékosa, míg jelenleg további nyolc millióért cserébe a kiesés elől menekülő Middlesbrough-t próbálja cseleivel bent tartani a legjobbak között.

Hogy Eden Hazard a második, az már tán kevésbé meglepő, ahogy a legtöbb cselt bemutató Neymar negyedik és Messi hatodik helye sem az.

Íme a lista, amely speciális indexszámítás szerint készült, mert ha csak a cselszámot vette volna alapul, úgy toronymagasan Neymar vinné el a pálmát.

Európa TOP5 bajnokságának TOP20 cselgépe:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik