Foci

Hiába dől a pénz a kínai fociba, a válogatott még mindig gyenge

A 2018-as labdarúgó-világbajnokság ázsiai selejtezője már a harmadik szakaszánál jár, most csatáznak a végső vb-helyekért a csapatok, ráadásul már a hajrájában tart a küzdelem. Az A csoportban érdekelt az a Kína, amely a bajnokságába már jó ideje brutális összegekért igazol le játékosokat Európából és felfoghatatlan összegű fizetéseket ad nekik.

Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy a kínai válogatott még mindig gyenge.

Most épp a szinte már vb-résztvevő Irántól kaptak ki 1-0-ra, Taremi a második félidő legelején lőtte meg a győztes gólt. Kína esélyei a világbajnoki kijutásra így a minimálisra csökkentek, jelenleg utolsó előttiek a csoportban, csak Katart előzik. Pedig a kispadon Marcello Lippi ül, akinek van egy csomó bajnoki címe, 2006-ban pedig világbajnok volt Olaszországgal.

Mondjuk nekik távlati terveik vannak, 2025-ig épül fel 50 ezer akadémia (!), és majd a 2030-as világbajnokságon akarnak nagyot domborítani. Na, meg rendezni is szeretnének akkor.

A kínai védelmen van még mit javítani:

A fél világ azt szemléli, hogy Szíria fennállása során ki tud-e jutni először a világbajnokságra. Ők Dél-Koreával játszottak kedden és kaptak ki 1-0-ra, így az ő helyzetük is egyre nehezebb. Főleg, hogy Üzbegisztán később 1-0-ra verte Katart, így a szír csapat most 4 pontra van lemaradva a harmadik helytől.

A B csoportban Japán és Ausztrália is hozta a kötelező győzelmet, így továbbra is elég nyílt a verseny.

A csoportokból az első két helyezett jut ki automatikusan az oroszországi világbajnokságra, a két csoportharmadik egymással játszik egy oda-visszavágós párharcot, aminek a győztese még nem lehet boldog, mert egy interkontinentális pótselejtező vár rá egy, az Észak- és közép-aamerikai régióból érkező ellenféllel szemben.

Eredmények – vb-selejtező, Ázsia, 7. forduló

A csoport:

Dél-Korea – Szíria 1-0 (1-0)

Irán – Kína 1-0 (0-0)

Üzbegisztán – Katar 1-0 (0-0)

Az állás: 1. Irán 17 pont, 2. Dél-Korea 13., Üzbegisztán 12, Szíria 8, Kína 5, Katar 4

B csoport:

Japán – Thaiföld 4-0 (2-0)

Ausztrália – Egyesült Arab Emirátusok 2-0 (1-0)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik