Foci

Vb-selejtező: a legjobb támadósor ellen törné meg a 61 éves átkot a magyar válogatott

A novemberi Andorra-verés (4-0) után lép pályára újra a magyar válogatott, Európa egyik miniállama után ezúttal a kontinens bajnoka lesz az ellenfél világbajnoki selejtezőn.

Bernd Storck együttesének repülőgépe hétfőn szállt le Lisszabonban, a korai érkezést a meccs tétjével magyarázta a szövetségi kapitány, mely nem más, mint az életben maradás.

61 éves átok

Senkit nem akarunk kétségbe ejteni, de legutóbb az Aranycsapat tudott gólt szerezni Portugáliában. Az 1956-os barátságos mérkőzésen (2-2) Lantos Mihály lőtte a mieink második gólját, azóta három nekifutásból egyszer sem sikerült betalálnia a magyar válogatottnak. A mostani generációnak tehát a vb-remények megőrzése mellett egy 61 éves átkot kéne megtörnie.

Dzsudzsák Balázs Franciaországban már lőtt gólt a későbbi győztesnek, kétszer is betalált az Európa-bajnokság egyik legjobb mérkőzésén (3-3). A csapatkapitánynak az al-Vahdában is nagyon megy mostanában, 7 gólja és 11 asszisztja van az aktuális szezonban az Egyesült Arab Emirátusokban.


A kemény munka meghozta gyümölcsét Szalai Ádám esetében, hiszen egyre több lehetőséget kap a Hoffenheimben az eddig mellőzött hórihorgas csatár. Érdekes, hogy a Bundesligában 14 meccsen ugyan csak 415 percet töltött a pályán, de így is van 5 gólja, ami azt jelenti, hogy 83 percenként beköszön a német élvonalban. Ha csak a világbajnoki selejtezőket vesszük figyelembe, még ennél is hízelgőbb a mérlege, hiszen 4 meccsen négy gólt lőtt.

Gyurcsó Ádám Szalaihoz hasonlóan Lettország (0-2) és Andorra ellen is betalált, így ha pályára kerül őt is érdemes lesz labdákkal keresniük a társaknak. Eppel Márton és Adorján Krisztián szereplése meglepetés lenne, noha előbbi játékos az OTP Bank Liga legeredményesebb magyar futballistája (9 gól), utóbbi pedig az olasz másodosztályban nyújt kiegyensúlyozott teljesítményt.

Foghíjas védelemmel a legproduktívabb támadósor ellen

Oké, hogy a tavalyi kontinenstornán jól jöttünk ki az adok-kapokból, de nem biztos, hogy a nyílt sisakos játékból ezúttal is tudnánk profitálni. Noha háromszor is mi szereztük meg a vezetést az Eb-n, kétszer rögtön egyenlítettek a portugálok. Emellett, mint később kiderült a döntetlen nekünk volt jobb eredmény, a luzitánok a harmadik helyen, három remivel sunnyogtak tovább a kvartettből.

Lisszabonban valószínűleg jobban járnánk, ha betolnánk a buszt és kontrákkal próbálnánk operálni. A tavalyi Eb-meccshez képest biztosan más lesz a védelmünk, hiszen Juhász Roland azóta befejezte válogatottbeli szereplését, Guzmics Richárd pedig sérüléséből lábadozik.

Pénteken vált biztossá az is, hogy Fiola Attila nélkül fut ki a csapat az Estadio da Luz gyepére. A Feröer és Svájc ellen is a kezdőbe nevezett Videoton-hátvédnek a térdsérülése újult ki, ezért már a válogatott csütörtöki edzésén sem tudott részt venni.

A fentiek tükrében Lang Ádám és Bese Barnabás helye tűnik biztosnak a védelem tükrében, előbbi játékos végigjátszotta a 3-3-as Eb-meccset, utóbbi pedig egy félidőt kapott. Klasszikus szélsőhátvédként Kádár Tamás és Korhut Mihály vannak ott a magyar keretben. Mindketten a bal oldalon szeretnek inkább játszani, kíváncsian várjuk, melyikük kezd majd a jobb oldalon. Kiemelten fontos lesz ez a poszt, hiszen a jobbhátvédnek kell majd Cristiano Ronaldóra figyelnie, aki rendre a bal oldalról húz befelé.

Gera Zoltán és Nagy Ádám segítheti a védekezést a középpályások közül, előbbi játékos továbbra is elnyűhetetlen a Ferencvárosban, utóbbi hiányát pedig rendre megérzi a Serie A-ban szereplő Bologna. Kleinheisler László Andorra ellen besárgult, így ő eltiltás miatt nem léphet pályára ezúttal.

A portugálok az első fordulóban ugyan felsültek (2-0-s vereség Svájcban), de azóta nagyon beindultak, olyannyira, hogy három meccsen 14 gólt hintettek. Ronaldo ebből 7-et vállalt, 4-et pedig André Silva szerzett. (A B-csoportban a luzitánok a legproduktívabbak, a svájciak 9-szer, a magyar válogatott 8-szor vette be az ellenfelek kapuját.)


André Silva Hattrick Goal HD – Faroe Islands 0… by nammakudla

André Silva:

Született: 1995.11.06., Baguim do Monte
Klubcsapat: Porto, 51 meccs/23 gól/10 assziszt
Válogatott: 5 meccs/4 gól

A 21 éves Porto-játékos 5 meccsen hozott össze ennyit, ami megsüvegelendő, ráadásul klubjában is nagyon megy neki az aktuális szezonban. A listavezető Benficát üldöző csapatban 25 bajnokin 15 gólja és 5 asszisztja van, a Bajnokok Ligájában pedig 8 mérkőzésen 4-szer köszönt be, kétszer pedig gólpasszt adott.

Kompakt kis játékos, aki Ronaldo árnyékában rendre lubickol. Nem mondhatni, hogy világsztárok ellen játszott eddig a selejtezőben, de azt nem vitathatjuk el tőle, hogy rendre jól használja ki, hogy az ellenfél védelme a négyszeres aranylabdás szupersztárra fókuszál.

A drusza, Bernardo Silva is lubickol az utóbbi időben a Monacóban, röpködnek is a nagyobbnál nagyobb összegek vele kapcsolatban, a Chelsea állítólag 40 millió euróért vinné a hercegségből.

Vb-selejtező: a legjobb támadósor ellen törné meg a 61 éves átkot a magyar válogatott 1
Fotó: AFP / Valery Hache

Bernardo Silva:

Született: 1994.08.10., Lisszabon
Klubcsapat: AS Monaco 133 meccs/26 gól/17 assziszt
Válogatott: 9 meccs/1 gól

Gólkirály még nem volt pályafutása során, de ebben a szezonban tízszer hozta kihagyhatatlan helyzetbe a társait, emellett pedig kilencszer ő maga is betalált. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a Monaco BL-beli továbbjutásában, a jóval esélyesebbnek kikiáltott Manchester Cityt ejtették ki a franciák.

Cristiano Ronaldo pályafutása során négyszer nyert európai Aranycipőt, de meglepő módon jelenleg a top10-ben sincs, és már csak két hónap van hátra az aktuális szezonból. 19 gólt azért így is összehozott a La Ligában, összesen 26 találata van Real Madrid-mezben, önmagához képest alulteljesít, hiszen tavaly 51-el zárta az idényt. A portugál nemzeti csapatban betöltött vezető szerepe továbbra is megkérdőjelezhetetlen, de kezdenek felnőni hozzá a fiatalok, ezen kívül az Eb-n megmutatták, hogy nélküle, csapatként is képesek nagyot alkotni.

Kezünkben a kulcs

Bernd Storck szövetségi kapitány az utazás előtti utolsó sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott:

Tudjuk, mit kell játszani a portugálok ellen, az Európa-bajnokságon már megmutattuk. Kilencven percünk van rá, hogy bizonyítsunk magunknak, s a magyar szurkolóknak, akik mögöttünk állnak. Ahogy korábban is, magabiztosan akarunk futballozni, gólt akarunk rúgni.

A mester fejében tehát már megszületett a megoldás, még az is lehet, hogy megtalálta a magyar válogatott új Kleinheisler Lászlóját.

Egy biztos, a portugálok nagyon komolyan veszik a magyarok elleni meccset, az Eb-fináléban betaláló Éder egyenesen döntőnek beillő meccsnek nevezte a mostanit. A luzitánok célja, hogy lépést tartsanak a svájciakkal, nekünk pedig a versenyben maradás miatt fontos ez a meccs. Az Eb-n megmutatták a mieink, hogy nagyon tudnak küzdeni, szombaton este is ezt várjuk tőlük, és akkor jöhet az újabb világszenzáció.

A magyar válogatott kerete:

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Megyeri Balázs (Greuther Fürth – Németország)
Védők: Bese Barnabás (Le Havre – Franciaország), Fiola Attila (Videoton), Hangya Szilveszter (Vasas), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korhut Mihály (Hapoel Beer-Seva – Izrael), Lang Ádám (Dijon – Franciaország), Pintér Ádám (Greuther Fürth – Németország), Vinícius (Videoton)
Középpályások: Gera Zoltán (Ferencváros), Holman Dávid (DVSC), Kalmár Zsolt (Bröndby – Dánia), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország)
Támadók: Adorján Krisztián (Novara – Olaszország), Dzsudzsák Balázs (al-Vahda – Arab Emírségek), Gyurcsó Ádám (Pogon Szczecin – Lengyelország), Eppel Márton (Budapest Honvéd), Priskin Tamás (Slovan Bratislava – Szlovákia), Sallai Roland (Palermo – Olaszország), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország)

A portugál válogatott kerete:

Kapusok: Rui Patrício (Sporting CP), Anthony Lopes (Olympique Lyon), Marafona (Braga)
Védők: Cédric Soares (Southampton), Joao Cancelo (Valencia), Nélson Semedo (Benfica), Luís Neto (Zenit), Pepe (Real Madrid), José Fonte (West Ham United), Bruno Alves (Cagliari), Raphael Guerreiro (Borussia Dortmund), Eliseu (Benfica)
Középpályások: Danilo Pereira (Porto), William Carvalho (Sporting CP), Joao Mário (Internazionale), Renato Sanches (Bayern München), Joao Moutinho (Monaco), André Gomes (Barcelona), Pizzi (Benfica)
Támadók: Bernardo Silva (Monaco), Gelson Martins (Sporting CP), Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Ricardo Quaresma (Besiktas), André Silva (Porto), Éder (Lille)

Vb-selejtező, 5. forduló:

2017. március 25., szombat:
18.00: Andorra–Feröer
18.00: Svájc–Lettország
20.45: Portugália–Magyarország

A B-csoport állása: 

1. Svájc 4 4 9–3 +6 12
2. Portugália 4 3 1 16–3 +13 9
3. Magyarország 4 2 1 1 8–3 +5  7
4. Feröer 4 1 1 2 2–8 –6 4
5. Lettország 4 1 3 2–8 –6 3
6. Andorra 4 4 1–13 –12 0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik