Foci

Annyira sok a stadion, hogy pályakarbantartói képzés indul

Február elején indult az NB I-es és NB II-es szakemberek számára szervezett pályakarbantartói képzés, tudta meg a 24.hu. Az MLSZ megerősítette értesülésünket, szerintük

a felújított és újonnan épülő stadionok és pályák hosszú távú fenntartása és magas szintű üzemeltetése nagy lehetőség, de egyben komoly felelősség is a hazai sportszervezetek számára.

Így a labdarúgó szövetség célja a pályafenntartó szakemberállomány kiépítése. Ahogy írták, a labdarúgás egyik fontos feltétele, a megfelelő gyep biztosítása.

Az NB I-es és NB II-es klubok számára kiírt licencfeltételekben és az infrastruktúra-szabályzatban megjelentek a fűthetőségre és a vízelvezető rendszerekre, valamint az ezekhez szükséges szakember ellátottságra vonatkozó követelmények is. A 2017/18. évi licenc alapeljárás során az NB I-es és NB II-es kérelmezőknek a bajnokságban használandó stadion és edzési létesítmények karbantartásáért felelős szakemberrel kell rendelkezniük.

A pályakarbantartó szakembereknek pedig az MLSZ Szakmai és Felnőttképzési Intézete által szervezett pályakarbantartói tanfolyamon szerzett végzettséggel kell rendelkezniük. Az MLSZ már tavaly a FIFA és az UEFA közreműködésével megszervezett egy pályakarbantartó workshopot, itt született az a döntés, hogy

szükség van egy további, a hazai feltételeket, specialitásokat figyelembe vevő képzési programra is. Ehhez az MLSZ a maga eszközeivel, pénzügyi forrással, a FIFA-tól kapott szakmai támogatással minden segítséget megad.

A felújított, újpesti Szusza Ferenc Stadion lelátóján dolgoznak. MTI Fotó: Illyés Tibor

Információink szerint a képzés díja 200 ezer forint, az MLSZ az első kurzusra kedvezményes beiskolázási lehetőséget kínált a kluboknak, és a sportszervezetek éltek a lehetőséggel, közel 50 pályakarbantartó szakember vett részt az első oktatási napon. A kurzus áprilisban zárul, addig minden héten egy alkalommal, egész napos oktatáson vesznek részt a klubok képviselői, majd tavasszal vizsgát tesznek a tananyagból.

A tematika között megtalálható növényélettan, növényismeret, talajtan, a karbantartó gépek ismerete, növényvédelem, a mérkőzések előkészítés, pályafenntartás, költségtervezés-tervezés, környezetvédelem, valamint a FIFA-UEFA-MLSZ előírásokkal is megismerkednek a szakemberek.

Kiemelt kép: MTI / Illyés Tibor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik