Foci
Budapest, 2017. február 16.
A felújított, újpesti Szusza Ferenc Stadion 2017. február 16-án. Mintegy 800 millió forintos beruházásból a létesítmény szurkolókat kiszolgáló egységeit és egyes lelátórészeit újították fel.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Annyira sok a stadion, hogy pályakarbantartói képzés indul

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2017. 03. 10. 10:25

Február elején indult az NB I-es és NB II-es szakemberek számára szervezett pályakarbantartói képzés, tudta meg a 24.hu. Az MLSZ megerősítette értesülésünket, szerintük

a felújított és újonnan épülő stadionok és pályák hosszú távú fenntartása és magas szintű üzemeltetése nagy lehetőség, de egyben komoly felelősség is a hazai sportszervezetek számára.

Így a labdarúgó szövetség célja a pályafenntartó szakemberállomány kiépítése. Ahogy írták, a labdarúgás egyik fontos feltétele, a megfelelő gyep biztosítása.

Az NB I-es és NB II-es klubok számára kiírt licencfeltételekben és az infrastruktúra-szabályzatban megjelentek a fűthetőségre és a vízelvezető rendszerekre, valamint az ezekhez szükséges szakember ellátottságra vonatkozó követelmények is. A 2017/18. évi licenc alapeljárás során az NB I-es és NB II-es kérelmezőknek a bajnokságban használandó stadion és edzési létesítmények karbantartásáért felelős szakemberrel kell rendelkezniük.

A pályakarbantartó szakembereknek pedig az MLSZ Szakmai és Felnőttképzési Intézete által szervezett pályakarbantartói tanfolyamon szerzett végzettséggel kell rendelkezniük. Az MLSZ már tavaly a FIFA és az UEFA közreműködésével megszervezett egy pályakarbantartó workshopot, itt született az a döntés, hogy

szükség van egy további, a hazai feltételeket, specialitásokat figyelembe vevő képzési programra is. Ehhez az MLSZ a maga eszközeivel, pénzügyi forrással, a FIFA-tól kapott szakmai támogatással minden segítséget megad.

Budapest, 2017. február 16.
A felújított, újpesti Szusza Ferenc Stadion lelátóján dolgoznak 2017. február 16-án. Mintegy 800 millió forintos beruházásból a létesítmény szurkolókat kiszolgáló egységeit és egyes lelátórészeit újították fel.
MTI Fotó: Illyés Tibor
A felújított, újpesti Szusza Ferenc Stadion lelátóján dolgoznak. MTI Fotó: Illyés Tibor

Információink szerint a képzés díja 200 ezer forint, az MLSZ az első kurzusra kedvezményes beiskolázási lehetőséget kínált a kluboknak, és a sportszervezetek éltek a lehetőséggel, közel 50 pályakarbantartó szakember vett részt az első oktatási napon. A kurzus áprilisban zárul, addig minden héten egy alkalommal, egész napos oktatáson vesznek részt a klubok képviselői, majd tavasszal vizsgát tesznek a tananyagból.

A tematika között megtalálható növényélettan, növényismeret, talajtan, a karbantartó gépek ismerete, növényvédelem, a mérkőzések előkészítés, pályafenntartás, költségtervezés-tervezés, környezetvédelem, valamint a FIFA-UEFA-MLSZ előírásokkal is megismerkednek a szakemberek.

Kiemelt kép: MTI / Illyés Tibor

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.