Foci sport

Danko Lazovics nagy csibész, ideje lenne megfegyelmezni

A három tavaszi fordulóból kettőben is kiállítással segítették a játékvezetők a bajnoki címre hajtó fehérváriakat. Holott lassan a Vidi szerb támadóját is illene megbüntetni.

Az NB1 idei tavaszán feltűnően sok a mérkőzés végeredményét befolyásoló egészen durva játékvezetői hiba. Az első fordulót követően három találkozón, három eredményt befolyásoló tévedést számoltunk össze, míg a hétvégi fordulóban egy, akár a bajnokság végkimenetelét is befolyásoló – végül is a listavezetőt fogadta a másodikat – baklövés történt a Videoton-Honvéd (3-0) rangadón.

Fradi-baj:

A Ferencváros vezetősége 2017. február 23-án, levélben fordult az MLSZ-hez, amelyben konkrét javaslatokat fogalmaztak meg a honi játékvezetés értékelésének átláthatóságával kapcsolatban.

Bár a megfogalmazott indítványok összetételén lehet vitatkozni, ellenben kétségtelen, a zöld-fehér vezetésnek igaza van, tényleg tenni kellene valamit.

Ami érdekes, a Videoton hetese, Danko Lazovics élen jár a játékvezetők átverésében. Veretes játékosmúltját, tekintélyét kihasználva vitatkozik, szimulál, és alattomosan játszik. A dörzsöltség egyfelől érdem, ezért járt be olyan karriert, amilyet – bárcsak több ilyen lenne a magyar pályákon -, másfelől elgondolkodtató, hogy rendre átveri az összes közelben lévő játékvezetőt, asszisztens, mert képtelenek kiszúrni a csibészségeit.

Miért, mi történt?

A Videoton és a Honvéd keményen, férfiasan, de semmiképp durván harcolt az eredményért. Ha a mérkőzést vezető Andó-Szabó Sándor tisztában lenne a Honvéd jelenlegi stílusával, akkor tudhatná, az olasz edző az olasz iskolát képviseli, amely a szervezett védekezésre és a test-test elleni játékra fekteti a hangsúlyt.

A Honvéd játéka ezáltal az átlagosnál több párharcot, de nem szándékos szabálytalanságot von maga után.

A trendek az mutatják, többet tévednek a Vidi javára

A közönség élvezte is a Videoton és a Honvéd lüktető, gyors mérkőzését. A játék képe alapján a győzelemre ugyanúgy sanszos volt mindkét csapat, amikor Andó-Szabó egy keményebb ütközés után második sárgával kiállította Lovricsot. Tudni kell, a Honvéd játéka – egyedüliként a magyar mezőnyben – agresszív területszűkítéses védőmunkára épül, így a játékvezető a 61. percben 1-0-ás hazai vezetésnél hozott ítéletével komoly helyzeti előnybe hozta a hazai csapatot, döntésével befolyásolta a végeredményt.

A négy képkockán jól látható, Lovrics a labdát nézi, mozdulata egyértelműen annak lábbal történő megszerzésére irányul. Varga ugyanezt teszi fejjel és századmásodperccel előbb ér labdához. Lovrics ezt érzékeli, és miközben Varga a lendülettől elsodorja a levegőben lévő Honvéd-védőt, az már húzza is vissza a lábát, és kipörgi az esést, rázuhan Vargára. Ez futballmeccseken tök normál párharc. Forrás: youtube.com

Sem a játék addigi menete, sem az adott ütközés nem indokolta a kiállítást. Sőt. A küzdelem nem volt durva, nem volt alattomos, a játékosok kontrollált intenzitással és nem indolensen tették a dolgukat, azaz csak hagyni kellett volna, hogy ne a játékvezető, hanem a csapatok maguk döntsék el a három pont sorsát.

Andó-Szabó negatív főszereplésének ekkor még nem volt vége, mert egy Lazovics könyöklést követő tizenegyessel tovább erősítette a Vidi győzelmi esélyeit (a videón 3:15-től).

Történt, hogy egy bal oldali hazai támadás végén a beadásra érkező Lazovics úgy szerzett helyzeti előnyt a védekezni igyekvő Bobállal szemben, hogy előbb láthatóan ránézett, felmérte a szituációt, majd szándékosan lekönyökölte ellenfelét.

Lazovics mozdulata nem szép, sőt, csúnya. Forrás: youtube.com

A center szabálytalanságának köszönhetően a védő elé került, majd miután Bobál a könyöklés miatt egyensúlyát vesztette, esés közben még a 16-oson kívül összeakasztotta a szerb lábát, így mindketten beestek a büntetőterületen belülre. Szó sem lehetett büntetőről.

Lazovics nagy csibész

Illene lenne odafigyelniük a játékvezetőknek a Videoton hetesére. Bármekkora sztár, végtelenül alattomos a játéka, rendszerint olyan helyzetekben szerez szabálytalanság árán előnyt, amit a játékvezetők nehezen vesznek észre. Videón 2:20-tól.

Emlékeztetőül, az első forduló után Videoton-Újpest (5-1) mérkőzésen Solymosi játékvezető nem szúrta ki, amint a harmadik hazai gól előtt a lila-fehér Diarrát lerántotta Lazovics. Ott sárga és kifelé szabadrúgás helyett, Videoton gól született, majd Diarrát kiállította a játékvezető dumáért.

Andó-Szabó mindenki megrökönyödésére mégis tizenegyest ítélt. Megítélésem szerint a helyes ítélet Honvéd szabadrúgás és sárga lap Danko Lazovicsnak.

Ennél, de a Videoton-Újpest (5-1) találkozón kísértetiesen hasonló Lásd jobbra a keretest) Lazovics megmozdulásnál is igencsak megkérdőjelezhető az alapvonali és az oldalvonali asszisztens működése, mert ezek szerint összesen hat szempár nem látta helyesen az esetet.

A játékvezetők védelmében azt is el kell mondani, az olyan “rafkós” futballisták, mint Lazovics sunyiságait nehéz is kiszűrni.

A Honvéd persze 2-0 után sem adta fel és egy tizenegyessel akár fel is zárkózhatott volna, ha Andó-Szabó egy, a Lovricséhoz hasonló eset miatt büntetőt ítél a vendégek javára. Történt, hogy Stopira Lanzafame-t a labdával együtt takarította el a 16-oson belül.

Lanzafame (fehérben) láthatóan testével fedezi a labdát, Stopira pedig a labdával együtt a játékost is eltakarítja. youtube.com

Azonban, hogy történetünk kerek legyen, Lanzafame legázolása utáni ellentámadásban Gróf buktatta kitörő Vidi támadót, amiért szintén jogos tizenegyes járt volna, csak most a Vidi javára. Andó Szabó – megkockáztatom – az előző szituációt kompenzálandó itt sem fújt, ellenben sárgát adott a leterített centernek, műesés címszó alatt.

Gróf elkaszálja a Videoton csatár lábát. Forrás: youtube.com

Lehet velem vitatkozni, de ok-okozati összefüggést látok Lovrics felesleges kiállítása és az utána történtek között, mivel határozottan látható, a játékvezető kezéből a 61. perc után kicsúszott a mérkőzés.

Puhl Sándor sokszor hangoztatja – védve a játékvezetőket -, hogy a bíró is ember hibázhat. Mint ahogy hibázik a támadó is. Igaza van.

De ne felejtsük el, hogy a sporttársak immár hivatásosak, ebből élnek, hatan is közreműködnek egy-egy mérkőzésen, több szem által segítve hozhat ítéletet a játékvezető úgy, hogy ítéletében senki sem gátolja.

Üdvös lenne, ha a játékok a szabályok betartatása mellett, a nézők szórakozását figyelembe véve az lenne a játékvezetők kifejezett célja, hogy a mérkőzés végeredményét a két csapat játéktudása döntse el.

Az elmúlt fordulók Videotont segítő játékvezetői tévedései egészen biztosan nem szándékosak, ellenben immár tendenciózusak. Ahogy Danko Lazovics csibészkedése is az.

A Videoton mind költségvetésben, mind játékoskeretében torony magasan a legerősebb csapat Magyarországon, jelenleg a legjobb formában is ők vannak, már-már szégyen számba menne, ha saját erőből nem tudnák megnyerni a bajnokságot.

Sportszempontból is kifejezetten káros ez a sok Videotont támogató “bírói baklövés”, hiszen kérdés, az a csapat, amelyik a hazai bajnokságban láthatóan ekkora hátszéllel rendelkezik, vajon mit kezd majd mondjuk az albán másodikkal, normális játékvezetés mellett a BL-selejtező második fordulójában?

És ha már itt tartunk, kanyarodjunk hát vissza az cikk elején keretes írásunkban feltett ferencvárosi kérdéshez. Szükséges lenne-e legalább zárt, a csapatok által is ismert szakmai körben a tájékoztatás és magyarázat, hogy melyik ítélet, éppen miért született a pályán? A válaszom igen, mert talán abból tanulna az edző, a játékos és játékvezető is. (Nyitókép: vidi.hu)

Ön szerint szükséges lenne a játékvezetők tevékenységének átláthatóságának biztosítása?

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.