Foci

Nem lehet ám csak úgy meccsre menni az oroszországi vb-n

Különleges azonosító kártyára lesz szükségük a szurkolóknak a mérkőzések helyszíni megtekintéséhez a jövő évi oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, valamint az idei Konföderációs Kupán. A nemzetközi szövetség (FIFA) csütörtöki bejelentése szerint a futballhuliganizmus visszaszorítása érdekében előírt szurkolói kártya tartalmazza majd birtokosa fényképét, személyes adatait, így az országba való belépésnél vízumként is használható lesz.

Biztosak lehetünk benne, hogy ezek a tornák a labdarúgás fesztiváljai lesznek, ahol nincs helyük azoknak, akik nem a sportot, nem a játékot támogatják

– hangsúlyozta Colin Smith, a FIFA versenyigazgatója.

A tavalyi franciaországi Európa-bajnokságon orosz szurkolók angol drukkerekkel csaptak össze a két ország nemzeti csapatának csoportmérkőzése előtt Marseille-ben, ezért a FIFA felfüggesztett eltiltással, valamint 150 ezer eurós (46,2 millió forintos) pénzbüntetéssel sújtotta az orosz szövetséget.

A Konföderációs Kupa mérkőzéseit a 11 vb-helyszín közül négyen – Moszkvában, Szentpéterváron, Szocsiban és Kazanyban – rendezik június 17. és július 2. között. A mezőnyben a házigazda orosz csapaton kívül ott lesz a világbajnok német, az Európa-bajnok portugál, az Ázsia-bajnok ausztrál válogatott, valamint a Copa America-címvédő Chile, az Arany Kupa-győztes Mexikó, az óceániai térség legjobbjának számító Új-Zéland, továbbá az Afrikai Nemzetek Kupájának aranyérmese, Kamerun.

Nyitókép: Colin Smith nézi meg magának közelebbről a Szpartak Moszkva új stadionját, ami szintén vb-helyszín lesz. Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Ajánlott videó

Olvasói sztorik