Foci

Hihetetlen, megint átszervezhetik a magyar focit

A sportban az egyik legfontosabbnak tényező a kiszámíthatóság, a stabilitás. Legalábbis ezt szokták mondani azok, akik közép, hosszútávban gondolkodnak és eredményt szeretnének elérni. Ehhez képest az MLSZ állítólag ismét belenyúlhat a lebonyolításba. Az újabb átalakítás kárvallottjai ezúttal az NB2-es csapatok lesznek.

Létszámcsökkentés

A Magyar Labdarúgó Szövetség jelenlegi vezérkara a 2010-es hivatalba lépése óta azon fáradozik, hogy szervezetileg, működésében és finanszírozásában is előre lépjen a magyar labdarúgás. Kétségtelen tény, az MLSZ multikra jellemző szervezettséggel stabilabban működik, mint valaha, dübörög a pályaépítési program, a válogatott Eb-n járt, és mintha az NB1-es mérkőzések színvonala is lassú, de biztos emelkedést mutatna.

A szövetség felismerte, a magyar piac, a magyar gazdaság túl kicsi ahhoz, hogy 16 NB1-es és kétszer 16 NB-es csapat is kiszámíthatóan megéljen belőle. Első lépésként ezért 12-re csökkentette az NB1 létszámát és egycsoportos 16 csapatos NB2-öt hozott létre a 2015-16-os bajnokság rajtjára.

Fogadj a szezon legjobb meccseire a Tippmixpron!

Tavaly nyáron, a 2016-17-es bajnoki rajton aztán az NB1-hez már nem nyúltak, de az NB2-es mezőnyt feltöltötték 20 csapatra.

A Nemzeti Sport információi szerint az MLSZ csütörtöki elnökségi ülésén most arról dönthetnek, hogy a 2018–2019-es bajnokságban már csupán tizenkét csapat szerepelhessen az NB2-ben.

A futballszakma lázad

A magyar professzionális labdarúgás így 24 csapatra zsugorodna. Mivel az NB3 már papíron amatőr bajnokság – de csak papíron, mert a magyar átlaghoz képest igen szép pénzt keresnek ott is az edzők és a játékosok -, futballista, és sportvezetői egzisztenciák kerülnek veszélybe.

A nyolccal kevesebb profi csapat nagyjából 320 ember megélhetését befolyásolhatja.

Az ok prózai, az NB2-t még csak-csak támogatja egy-egy önkormányzat, egy-egy szponzor, de az NB3-at már kevésbé.

Az MLSZ gazdasági érve az, hogy a 12 csapatos NB2-vel kevesebb helyre több központi pénz jutna, és koncentrálódna a játékosállomány, ergo emelkedne, az NB1-hez közelítene a színvonal is.

Persze a klubok erősen tiltakoznak az előterjesztés ellen, és úgy hírlik, komoly erők mozdultak meg annak érdekében, hogy keresztülhúzzák, az MLSZ elnökségének célját.

Ha az átszervezés mellett dönt az elnökség, a következő bajnokság végén hét csapat maradna a másodosztályban, a két feljutó helyét az NB I-ből kieső kettő foglalná el, és az NB III-ból feljutó hárommal egészülne ki a tizenkettes mezőny.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik