Foci

Futballakadémiák: Durva kritikát kapott a DVSC

Ellentmondásos módon a beszólás épp egy 17 éves, saját nevelésű játékos, Kóródi Nándor NB1-es debütálása után érkezett. Ennek ellenére azt kell mondjuk, érdemes odafigyelni az ifjú tehetség korábbi edzőjének szavaira, mert ő is azt bizonygatja, a fejlettebb futballkultúrákból érkező szakemberek valami teljesen mást értenek tehetség alatt, mint a magyar edzők többsége.

A DVSC saját nevelésű balszélsője, Kóródi Nándor (képen labdával – forrás: dvsc.hu) 1999. augusztus 15-én született, azaz még nincs 18 éves. Mindez nem akadályozta a portugál Leonel Pontes edzőt, hogy a Ferencváros elleni hétvégi találkozó (0-0) 91. percében életében először pályára küldje az NB1-ben. Az ifjú labdarúgó vasárnap, ugyancsak csereként, a DVSC-DEAC-ban a DVTK ellen az NB III-ban is bemutatkozott a felnőttek közt.

Micsoda hétvége, mekkora siker ez a debreceni utánpótlás nevelésnek. Gondoljuk mi, kívülállók.

Ehhez képest Czóbel Endre, aki korábban hat éven keresztül egyengette edzőként Kóródi Nándor pályafutását, facebook oldalán hosszú posztban fakadt ki. Szerinte ez nem így van, sőt. Íme a lényeg:

Kidurrant a DVSC-lufi, mert nyártól egy más labdarúgó kultúrából érkezett szakember irányítja a Loki labdarúgó csapatát! Dumában és papíron ez a legjobb akadémia, de a valóság nem ezt mutatja. Bármennyit dolgoznak és bármennyire szorgalmasak is, amíg Herczeg András és „szakértő sleppje” vezeti ezt az intézményt,a  Debreceni Labdarúgó Akadémián a játékosok 99 százalékának semmi esélyük nincs az NB I-ben pályára lépni.

Kemény szavak. Az akadémia egykori edzője korábbi tanítványa példáján keresztül ad magyarázatot a miértre:

A héten pályára lépő DVSC kezdő csapatában – amelyik nem a BL nyolcaddöntőben játszott, hanem az NB I. 10. helyén áll – 7 idegenlégiós és egy saját nevelésű – a 1991-es születésű Ferenci J. – volt. S erre Pontes edző becserélt két külföldit és azt a Kóródi Nándort, aki pályafutása 80%-ában nem ezt a fajta képzést kapta meg! Szerintem ez elgondolkoztató!

Szerintünk is, kérdés, ha Kóródi is akadémista volt, miért nem azt a képzést kapta, mint a többiek?

Nyáron a DVSC és a DLA „szakemberei”, majd tucat utánpótlás korú játékossal kötöttek profi szerződés, Pontes mester mégis olyan fiatal játékost vitt magával az edzőtáborba – s játszatott minden meccsen -, akinek a szerződtetése fel sem merült a „szakemberek” körében. Vajon miért? Talán azért is, mert volt egy olyan edzője hat évig, aki teljesen mást csinált, mint a DVSC-s protokoll. Aki meg merte tenni, hogy amíg a fiataloknál mások technikát meg aerob kapacitást fejlesztettek, addig ő játék szituációk megoldását próbálta megtanítani, és próbálta minél több döntés helyzet elő állítani a tanítványait.

Mindezt azért is tartottuk érdemesnek leírni, mert a keddi BL-játéknap, de akár az évad egyik legjobb meccse, a Manchester City-Monaco (5-3) apropóján épp a francia bajnokság éllovasának akadémiáját hoztuk fel, mint akár követendő példa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik