Foci

100 éve nem látott bravúrt vitt véghez a Liverpoolt másoló ötödosztályú csodacsapat

Lincoln City:

Az 1884-ben alapított klub valaha volt legjobb helyezése egy 5. hely a harmadosztályban. Ez 1902-ben jött össze a 130.000 lelket számláló település kiscsapatának.

1961-ben jártak a harmadik vonalban legutóbb, emellett a Lincoln az egyetlen angol együttes, amely a legtöbb szezont (104) játszotta le anélkül, hogy megmérettethette volna magát a másodosztályban. Tavaly az ötödik vonal 13. helyén végeztek, Danny Cowley irányítása alatt azonban megtáltosodtak, és jelenleg listavezetők az ötödosztályban.

Az FA-kupában negyedik nekifutásra jutottak a legjobb nyolc közé. A mostanihoz hasonló kupaszereplésre legutóbb 1968-ban voltak képesek, akkor a Ligakupában a negyedik fordulóban estek ki.

Anglia szombat óta hüledezik a lincolnshire-i kiscsapat csodaszámba menő teljesítményén, az ötödosztályú gárda az élvonalbeli Burnleyt ejtette ki az FA-kupa nyolcaddöntőjében. Tulajdonképpen abban rejlik a – sokszor indokolatlanul lesajnált – sorozat gyönyöre, hogy pár évente feltűnik egy sokadik ligás együttes, mely hősiesen küzd a góliátok ellen. A 2016-17-es kiírásban a Lincoln City játssza Dávid szerepét, a “törpök” becenévre hallgató klub a következő felvonásban (negyeddöntő) az Arsenal ellen méri össze erejét a kupafutball legpatinásabb színpadán.

Robinson-duplák, Raggett történelmi fejese

Pedig nyögvenyelősen indult az eleje: az ötödosztályban a kiesés ellen küzdő Guiseley elleni 0-0 után idegenben diadalmaskodott a Lincoln a selejtezőben, Theo Robinson duplájával lett 1-2 az a meccs október közepén.

Sean Raggett és Alan Power gondoskodtak róla, hogy a gárda ott legyen a második fordulóban ( Lincoln City – Altrincham 2-1), ahol már nagyobb feladat következett: a harmadik ligás Oldham Athletic. Nem rettentek meg Robinsonék, a 28 éves csatár ismét hintett egy duplát, 3-0 után pedig csak a végét tudták szorossá tenni (3-2) John Sheridan fiai.

Sokan akkor kezdték komolyan venni a Lincoln Cityt, mikor a kiscsapat kiejtette a másodosztály középmezőnyében vitézkedő Ipswich gárdáját a legjobb 16 közé jutásért rendezett meccsen. Robinson ismét igazolta, hogy kizárólag kettesével hajlandó gólt lőni, az első meccsen ez az újrajátszás kivívására volt elegendő, a visszavágón Nathan Arnold döntött. Egy csodálatos kontra után elvitte a kapus mellett a labdát, és a hálóba gurított a 91. percben. Csak érzékeltetésképpen: a meccs estéjén összesen 59 hely választotta el a két csapatot Angliában.


Nathan Arnold Winning Goal Lincoln City 1-0… by timefootball
A Brighton vezető gólja után, sokan legyintettek, mondván a Premier League-ért folytatott versenyfutás potenciális befutója bedarálja majd a Lincolnt. A piros-fehérek azonban nem adták fel, öt perc alatt fordítottak a második félidőben, a hajrában persze, hogy Robinson vitte be a kegyelemdöfést (3-1).

A Premier League-ben botladozó Burnley ellen már történelmi tettre készült az 1884-ben alapított lincolnshire-i kiscsapat. Legutóbb több, mint 100 éve, 1914-ben sikerült nem profi csapatnak (Queens Park Rangers) bejutnia az FA-kupa negyeddöntőjébe.

Az élvonalbeli klub fenegyereke, Joey Barton szokásához híven a piszkos eszközöket sem vetette meg, előbb eljátszotta, hogy lekönyökölték, majd csúnyán pofon vágta Terry Hawkridge-et, mégsem állította ki a bíró (1:30-tól).

Paul Farman ihletett formában védett az egész meccsen, kollégája, Tom Heaton viszont csak a gólvonal mögül tudta kiütni a labdát a 89. percben. Egy szöglet után Sean Raggett szerezte a történelmi gólt, közelről fejelt a kapuba a 23 éves védő. Az FA-kupa modern kori történelmében így a Lincoln City lett az első nem profi ligás csapat, amely kiharcolta a negyeddönntőt.

Az ötödosztály Jürgen Kloppja

Érdemes megnézni, milyen gólokkal mattolta az ellenfeleket a Lincoln: 12-szer köszöntek be az FA-kupában a klub játékosai, akik kétféleképpen juttatták eddig a gólvonal mögé a labdát. Egyrészt a klasszikus angol iskolát képviselve a felívelésekben, illetve a beadásokban rejlik a gárda ereje, góljaik felét így szerezték. Vagy Robinsont keresik, vagy a szögletek után előrehúzódó védők okoznak fejfájást a kapusoknak.

Az már sokkal meglepőbb, hogy a Jürgen Klopp-féle gegenpressinget is alkalmazzák Danny Cowley fiai. A német szakember a Borussia Dormundnál fejlesztette tökélyre a rendszert, amit aztán a Liverpoolnál is átültetett a gyakorlatba. Azért preferálja ezt a fajta agresszív letámadást, mert szerinte (és a statisztikák szerint is) a labdavesztés utáni néhány másodpercben mutatkozik a legnagyobb esély a játékszer visszaszerzésére.

100 éve nem látott bravúrt vitt véghez a Liverpoolt másoló ötödosztályú csodacsapat 1
Danny Cowley Fotó: AFP / Anthony Devlin

Az első két fordulóban a szerényebb játékerőt képviselő ellenfelekkel szemben ötből háromszor is az ellenfél térfelén birtokba vett labda eredményezett Lincoln-gólt. Meglepő módon Cowley a komolyabb csapatok (Ipswich, Brighton) ellen sem mondott le erről a fegyverről, mindkét másodosztályú gárdát mattolták így egyszer a tanítványai.

Az Arsenal ellen már a legnagyobb ágyús nélkül

Mint utóbb kiderült Theo Robinson a Brighton ellen szerzett góljával búcsúzott a Lincolntól, újra elvitte a harmadosztályban szereplő Southend United. 2009-ben szerepelt már a csapatban, de annak ellenére mondtak le róla, hogy kölcsönjátékosként 21 meccsen 7 gólt hintett.

100 éve nem látott bravúrt vitt véghez a Liverpoolt másoló ötödosztályú csodacsapat 2
Fotó: AFP / Lindsey Parnaby

A PL-gigász Arsenal ellen rá már nem számíthat Cowley mester, kíváncsian várjuk, meg tudják-e oldani nélküle a befejezéseket.A 28 éves, jamaicai származású csatár nagyon fog hiányozni a gárdából, öt meccsen ötször volt eredményes, illetve egy gólpasszt is kiosztott az FA-kupában. Tette mindezt úgy, hogy októberben még csapata sem volt, de a Lincoln meglátta benne a lehetőséget.

Arsene Wenger fiai a szintén ötödosztályú Sutton álomszereplésének vetettek véget hétfőn este. A francia mester edzői pályafutása hetedik FA-kupa győzelmére hajt, más kérdés, hogy a trófea sem biztos, hogy megmentené a szezon végi menesztéstől.

Toastos testvérpár

A túloldalon nem is lehetne biztosabb a vezetőedző helye a kispadon. Cowley irányítása alatt megtáltosodott a Lincoln, három ponttal vezetik az ötödosztályt a Dagenham&Redbridge előtt úgy, hogy utóbbi gárda két meccsel többet játszott.

A kapus Paul Farman azt találta mondani a Mirrornak, hogy a Cowley-testvérpár (Nicky Cowley az együttes másodedzője) egészségtelenül futballőrült. Szabadidejükben két dolgot csinálnak konstans: pirítóst esznek, illetve focis videókat néznek. Az eredmények őket igazolják, hiszen kinevezésük (2016 május) óta 36 meccsen közel 70%-os győzelmi mutatóval büszkélkedhetnek (25 győzelem, 5 döntetlen, 6 vereség).

Egyfolytában lekváros toastot esznek. Az étkezésnél csak a munkát szeretik jobban, olyan szorgalmasak, hogy ez a fajta mentalitás csapatra is átragadt. Mindent beleadunk a meccseinken, mert azt látjuk, hogy ők is 100%-ig elkötelezettek a csapat sikere iránt

-idézi a portál a 27 éves portást.

100 éve nem látott bravúrt vitt véghez a Liverpoolt másoló ötödosztályú csodacsapat 3
Fotó: AFP / Anthony Devlin

A Wenger-éra vége?

A Lincoln City az utóbbi három kiírás mindegyikében már az első fordulóban búcsúzott, 2017-ben viszont az elődöntőért küzdenek a törpök a legrégebbi, 1871-ben alapított kupában.

Tápiószentmártonban ismerik az érzést

A lincolnihoz hasonló csodát vitt véghez a Magyar Kupa 1999-2000-es kiírásában a Germán SE Tápiószentmárton. Mint az a B. Bába Éva, Sándor Mihály és Dénes Tamás szerzőtrió által jegyzett A Labdarúgás története (1897-2015) című könyvből kiderül, az NB III Mátra-csoportjában szereplő gárda egészen az elődöntőig jutott.

Akkor még csoportkör is volt, az azt követő két sikeresen megvívott párharc után a negyeddöntőben az élvonalbeli Vácot győzte le 2-1-re a Tápiószentmárton. A Vasas viszont már túl nagy falatnak bizonyult, a fővárosi gárda 4-1-re múlta felül a kiscsapatot, így véget ért a nagy menetelés.

Két évvel később a negyedosztályú Szekszárd jutott a negyeddöntőig, 2004-ben pedig a Tuzsér Erdért SE-nek sikerült ugyanez.

A livescore.com adatai szerint a 3. és a 4. fordulóban több, mint 9000-en látogattak ki a Sincil Bank stadionba. Az Ipswich ellen 9054, a Brighton ellen 9469 szurkoló izgulta végig az összecsapást. Csak összehasonlításképpen az OTP Bank Liga tavaszi rajtjára átlagosan 3340 néző volt kíváncsi.

A Lincoln-játékosok március 11-én szintet lépnek, hiszen karrierjük során először léphetnek pályára az Emirates Stadionhoz mérhető létesítményben, ahol 60.432 drukker előtt folytatódik az álomszereplés.

Az Ágyúsok eddigi három meccsükön csupán egy gólt kaptak, mondjuk ki: egy 0-0-s döntetlen is óriási bravúr lenne Cowley fiaitól, de nem úgy ismertük meg őket, mint akik megijednek a feladattól, és beparkolják a buszt a kapu elé. Egy tartalékos Arsenal ellen is belefuthatnak egy óriási vereségbe, de már most történelmet írtak. Vezetőedzőjük szerint azonban ezzel korántsem laktak jól, minden erejükkel azon lesznek, hogy beverjék a következő (tán utolsó?) szöget Wenger koporsójába.

FA-kupa, negyeddöntő, párosítások:

Chelsea – Manchester United
Middlesbrough – Huddersfield Town (II.) vagy Manchester City
Tottenham Hotspur – Millwall (III.)
Arsenal – Lincoln City (V.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik