Foci

A Red Bull lehet az Újpest új tulajdonosa

A Red Bull magyarországi képviselője, Aron Rodríguez azt írja a Twitteren, hogy Roland Duchatelet és Dietrich Mateschitz, szerdán találkozik Svájcban. A poszt szerint az angol harmadosztály 14. helyén álló Charlton Athletic és az OTP Bank Liga hatodik helyén telelő Újpest FC eladásáról egyeztetnek.

A hír elég bombaértékű, a magyar futballpiac számára mindenképp, lévén Mateschitz úr nem kispályás játékos. A Red Bull futballvállalkozásairól azt kell tudni, hogy hat országban vannak jelen. Ausztriában a RB Salzburg a regnáló – sokszoros – bajnok, Németországban az RB Leipzig a Bundesliga 2-ből történő nyári feljutása után második a Bayern München mögött a tabellán. Utóbbit a negyedosztályból építették újra. A német, osztrák vonalon kívül Mateschitz tulajdonolja az RB New York-ot, de Kínában, Ghánában és Brazíliában is van csapata.

Lassan két éve lehet hallani olyan hangokat, hogy a kormány egyik kijelölt embere – lásd Videoton, Ferencváros, MTK – megvásárolná, élére állna az újpesti futballvállalkozásnak.

Azóta megy az újpesti kiszorítósdi. Merthogy a tulajdonszerzési szándékra az is enged következtetni, hogy miközben felépült a Tábor utcában a belgák saját tulajdonú akadémiája, az Újpest felnőtt csapatát szép lassan teljesen ellehetetlenítik, nem adják át és bérbe a felújítás alatt álló Szusza Ferenc Stadiont, ezért minden bizonnyal a tavaszi fordulókat is Kecskeméten kénytelenek lejátszani a lilák.

A Duchatelet család nem zárkózna el az üzlettől, sőt, egyes hírek szerint az elhúzódó viták miatt már kifejezetten menekülnének Magyarországról, feltéve, ha olyan árat kapnának a már komoly ingatlanvagyonnal rendelkező cégért, amennyit ők szeretnének. Nagyjából 15-17 millió euróról hallani.

Márpedig magyar részről ekkora vételi ajánlatban nem reménykedhetnek.

A Red Bullban viszont nagyon is bízhatnak. Nekik ez egyrészt bagó, másrészt nyilván árukapcsolásként az angol csapat mellé simán megéri ennyiért az Újpestet is megszerezni.

Merthogy a fő biznisz a Mateschitz-futballbirodalom számára nyilván a Chalrton Athletic, amellyel épp azt az utat járhatja be, amelyet az RB Leipziggel már megtett.

A szebb napokat is megélt londoni klubot – voltak ők már a Premier League oszlopos tagjai – 3-4 év alatt feljuttatja a világ legerősebb bajnokságába, mert az az igazi üzlet, nem a magyar.

A negyedik kerületbe meg jöhet Lipcséből az exújpesti Löw Zsolt vezetőedzőnek.

Közben az Újpest is reagált a hírre. Közleményükben úgy fogalmaznak:

Nem folytatunk tárgyalást ilyen ügyben. Nonszensznek tartjuk, hogy a klub életéről egy olyan ember nyilatkozik a Twitteren, aki nem is dolgozik nálunk. Az Újpest FC, ahogy eddig is, ezután is a hivatalos honlapján kommunikálja a klubbal kapcsolatos híreket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik