Foci

Fiatal futballzsenik, akiken érdemes lesz rajta tartani a szemünket 2017-ben

Naby Keïta – RB Leipzig

Fotó: Getty Images Hungary
Fotó: Getty Images Hungary

A 21 éves középpályást kissé alábecsülték korábbi együttesénél, a Red Bull Salzburgnál, mikor két év után nyáron elengedték a testvérklub Lipcséhez. Pedig az előző szezonban nevezték az év játékosának Ausztriában és most már Németországban sem áll messze ettől.

Négy évvel ezelőtt hazájában, Guineában rúgta a bőrt a Horoya csapatában, mikor elvitte a francia másodosztályú Istres és felfigyeltek rá európai topcsapatok.

Dinamikus, mint N’Golo Kanté és úgy osztogatja a labdát, mint Deco fénykorában. Ráadásul gólerős játékosról beszélünk, az előző szezonban tizenkét alkalommal volt eredményes még a Salzburg színeiben és idén is négyszer bevette az ellenfelek hálóját a Bundesligában.

Keita kulcsfontosságú szerepet tölt be a Ralph Hasenhüttl vezetőedző által megálmodott letámadós játékban, az újonc pedig óriási meglepetésre bár, de nem érdemtelenül lóg a Bayern nyakán a tabella második helyén.

Gabriel Jesus – Manchester City

Fotó: Getty Images Hungary
Fotó: Getty Images Hungary

Szójátékkal élve Jesus lecsúszott a karácsonyról, de megéri rá várni. A City nyári igazolása csak januárban lesz bevethető a klubnál, miután kitöltötte szerződését a Palmeirasnál.

A mindössze 19 esztendős ék eddig kiválóan helytállt minden szinten, az olimpián négy gólig jutott, az Ecuador elleni szeptemberi vb-selejtezőn már bemutatkozhatott a felnőtt válogatottban, ahol rögtön két találatot jegyzett.

Legerősebb képessége, hogy kiszámíthatatlan a kapu előtt, befejezési palettája rendkívül széles. Mivel Sao Paulo utcáin tanulta meg a játékon, fizikálisan nagyon rendben van és aligha okoz majd neki gondot a beilleszkedés a Premier League-be.

A City 27 millió fontot sem sajnált kiadni érte. Érdekesség, hogy Jesust két másik topcsapat is csábította magasabb fizetésért, mégis a kékeket választotta. Pep Guardiola elszánt volt, hogy ő legyen a befutó, most már csak bizonyítani kell, hogy megérte az árát.

Lewis Baker – Chelsea, a Vitesse-nél kölcsönben

Fotó: Getty Images Hungary
Fotó: Getty Images Hungary

Moise Kean – Juventus

Fotó: Getty Images Hungary
Fotó: Getty Images Hungary

A klubok gyakran féltik bedobni fiatal tehetségeiket a mély vízbe, a 16 éves Moise Kean azonban hamar megtanulhatta, milyen a légkör a Juventus első csapatánál.

A Gazzetta dello Sportnak nemrégiben adott interjújában elmondta, számára nem furcsa idősebb játékosokkal edzeni. Neki annyira általános Gonzalo Higuaínnal vagy épp Paulo Dybalával focizgatni, mint másnak bemenni reggel a közértbe.

Kean 2000 februárjában látott napvilágot. A Seria A-ban a Pescara, a Bajnokok Ligájában a Sevilla ellen mutatkozott be, mindkét sorozatban ő volt az első pályára lépő labdarúgó, aki ebben az évszázadban született.

A Juventus nem az utánpótlásáról híres, de Kean kivétel lehet, a középcsatár az ifiknél tavaly 25 meccsen 24 gólig jutott.

Malang Sarr – Nice

Fotó: Getty Images Hungary
Fotó: Getty Images Hungary

Egyébként is furcsa, hogy a Nizza menetel a francia bajnokságban, de hogy egy 17 éves középső védővel teszik mindezt, az rátesz az érdemre egy lapáttal. Nem azért, mert Sarr az átlaghoz tartozna, sőt, kevés olyan vele egykorú bekk van Európában, aki ilyen kiegyensúlyozott teljesítményt tudna nyújtani.

Sarr Nizzában született és ötéves kora óta a klub kötelékéhez tartozik, a címer tulajdonképp a vérében csorog. Amikor gólt lőtt debütálásán a Rennes ellen, a kamionos merénylet áldozatainak ajánlotta a gólörömöt.

Szintén mellette szól, hogy mikor a csapat átállt három védős rendszerre, remekül alkalmazkodott. Gyors, harcos, az állóképessége is rendben van, és már az Arsenal és a Chelsea is kopogtat az ajtón érte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik