Foci

Serie A: előbb a csatárlegenda, aztán a több sebből vérző rivális szúrt ki a Juventusszal

Az olasz labdarúgó-bajnokság fénye talán megkopott az utóbbi években, de azért hétről-hétre vannak érdekes történések. Ennek bizonyítására fel is idézünk öt mérkőzést 2016-ból. Íme, szubjektív Serie A-s listánk.

Január 6., 18. forduló: Chievo – AS Roma 3-3 (1-2)

Az, hogy a Farkasok vezetnek 2-0-ra, majd 3-2-re is Veronában, végül mégis csak egy pontot szereznek, az talán nem annyira érdekes (de). Az már sokkal inkább, hogyan tartott otthon egy pontot a Chievo.

Simone Pepe lövését a 85. percben első ránézésre védte Bizzarri kapus, azonban a gólvonal-technológia segítségével bebizonyosodott, hogy a labda teljes terjedelmével átment a gólvonalon.

Régóta téma volt már hasonló újítás bevezetése a labdarúgásba, de csak mostanság vezetik be a topbajnokságokba. A Serie A-ban például az előző szezonban debütált a technológia.

Április 25., 35. forduló: AS Roma – Napoli 1-0 (0-0)

A Napolinak megint nem jött össze a bajnoki cím. Az utóbbi években hiába erősítették meg a keretet, és hiába kezdte a 2015/16-os szezont történelmien rosszul a Juventus, a nápolyiak nem tudtak élni a lehetőséggel.

A 35. fordulóban pecsételődött meg végleg a sorsuk.

Akkor kaptak ki az AS Roma vendégeként, Naiggolan a 89. percben szerezte a Farkasok győztes gólját. Amennyire elveszítette a Napoli a lendületet a bajnokság végére, még az is benne volt, hogy a biztos BL-indulást jelentő második hely is ugrik, de végül meg tudták őrizni az ezüstöt, igaz, ez csak az utolsó fordulóban vált biztossá. (Itt írtunk bővebben az elátkozott Napoliról.)

Május 8., 37. forduló: Hellas Verona – Juventus 2-1 (1-0)

Utolső előtti forduló, a Verona már tuti kieső, a Juventus már biztosan bajnok. Mi érdekes lehet egy ilyen meccsen?

Nem mi, hanem ki. Luca Toni.

Azelőtt a mérkőzés előtt jelentette be, hogy visszavonul 38 évesen. Stílusosan búcsúzott: lőtt egy gólt, majd tőle indult az az akció, amiből a Verona belőtte a második gólt. 2-1-re nyertek, ez volt Luca Toni utolsó mérkőzése.

Játszott a többi közt Palermóban, a Fiorentinában, a Bayern Münchennél, a Juventusnál. Klubszínekben 658 mérkőzésen 306 gólt szerzett, a válogatottban 47 mérkőzésen 16-szor talált az ellenfelek kapujába. 2006-ban világbajnok volt az olasz válogatottal.

Az összefoglaló (tovább kell kattintani a Serie A Youtube-jára):

Szeptember 18., 4. forduló: Internazionale – Juventus 2-1 (0-0)

A foci egyik nagy közhelye, amikor két rivális közelgő rangadója kapcsán elhangzik, hogy álljon bárhol is a tabellán a két együttes, megtippelhetetlen a találkozó végkimenetele. Lehet unalomig ismételt kijelentés ez, de hogy egy Inter-Juve kapcsán tök igaz, az ebben a szezonban is bebizonyosodott.

A milánóiak a 11., a torinóiak az 1. helyről várták a szeptemberi rangadót. Mi ez, ha nem országos kettes?

Az első igazán komoly helyzet a Juventusé és volt, és bár Icardinak volt egy kapufája, a 66. percben Liechtsteiner egy szép támadás végén a vendégeknek szerzett vezetést. Icardi azonnal egyenlített, a továbbiakban pedig az Inter egyszerűen jobban akarta a győzelmet, a csereként pályára küldött Perisic meg is nyerte nekik a mérkőzést egy jól helyezett fejessel. Az olasz rangadók sokszor válnak taktikai háborúvá, de a legutóbbi Derby d’Italia kifejezetten élvezetes volt.

December 18., 17. forduló: Napoli – Torino 5-3 (3-0)

Elég nagy a küzdelem a mostani szezonban a gólkirályi címért Olaszországban, több játékos is szép számban termeli a gólokat. Egyikük a nápolyi Dries Mertens, aki két pazar mérkőzéssel szállt be a versenybe.

A belga játékos decemberben olyat csinált, amire a Serie A-ban 1974 óta nem volt példa: két egymást követő bajnokin legalább három gólt szerezni. Ez legutóbb a juvés Pietro Anastasinak sikerült.

Na, ezt a bravúrt sikerült megismételnie Mertensnek, aki a Cagliari ellen 5-0-ra megnyert meccsen triplázott, a következő fordulóban, a Torinónak már 22 perc alatt hintett egy hármast. Amit ráadásul később még meg is fejelt még eggyel, az ő négy góljának is köszönhetően nyert 5-3-ra a Napoli.

Mertens amúgy a Fiorentina ellen is betalált, így a 11 bajnoki góljából 8-at szerzett három egymást követő mérkőzésen. Elképesztő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik