Foci

El Clásico: Messi abban bízhat, hogy lő hatszor kapura

Mert abból legalább egy gól lesz a statisztikák szerint. Számháborúztunk az El Clásico előtt.

Szombaton 15 órakor várhatóan több mint 400 millió ember ül le a televízió képernyői elé világszerte, hogy megnézze a 173. El Clásicót. A Barcelona és a Real Madrid ezúttal a Camp Nouban feszül egymásnak.

Egy ilyen kaliberű rangadó előtt butaságnak tűnhet azt firtatni, melyik csapatnak fontosabb , de nem elhanyagolható, hogy a katalánok élet-halál harc előtt állnak és egyszerűen nem kaphatnak ki. Ennek egészen pontosan két oka van.

  • Jelenleg hat pont a hátrányuk a második helyen az éllovas Real mögött, és az előző évek tapasztalatai alapján ha ez a különbség kilencre nő a szezon feléhez közeledve, onnan aligha lesz visszaút a Királyi Gárdával szemben.
  • A vereség egy sorcsapással érne fel és bizonytalanságot szülne a Barcánál. Ismerve a sport pszichológiáját, bármilyen klasszisokból is áll a gránátvörös-kékek serege, ők is emberek, a kudarc pedig komoly hullámvölgyet indíthat el, ami kihatással lehet a többi sorozatra is.

Az elmúlt időszakban mindkét együttesből alapemberek hullottak ki, de nehéz eldönteni, kit ért nagyobb vérveszteség.

A Real Madridban biztosan nem léphet pályára a villámléptű Gareth Bale, Toni Kroos és Álváró Morata, sőt, Fabio Coentrao és Danilo játéka is kérdéses. A hazaiaknál a védősor dőlt ki szinte teljes egészében: Jordi Alba, Gerard Piqué és Jeremy Mathieu csak a lelátóról nézheti végig az összecsapást. Mindazonáltal azt se felejtsük, hogy Iniesta visszatér sérüléséből, a játékmester személye pedig önbizalmat adhat társainak is.

Csak a bajnokikat figyelembe véve a Real Madrid 72, a Barcelona 68 győzelmet könyvelhetett el idáig, és csak 32-szer végeztek döntetlenre a csapatot. Ami a komplett örökmérleget illeti, ott már a címvédő áll jobban, 109 győzelem mellett 97 -szer kaptak ki.

Bármennyire is lerágott csont, a Messi-Ronaldo különpárharc megemlítése kikerülhetetlen.

Az argentin csillag élete legrosszabb Clasico-formáját éli, a legutóbbi öt ütközeten hiába lőtt 17-szer kapura, egyszer sem volt eredményes. Abban bízhat, hogy legalább hatszor kapura lő, a statisztikákat figyelembe véve ugyanis idén átlagban ennyi kell neki ahhoz, hogy gólt szerezzen.

Tény, hogy a Clasicók eddig Messiről szóltak, mintsem Ronaldoról. Azt például valószínűleg kevesen tudják, hogy Messi 13 gólpasszához képest Ronaldo csak egyet hozott össze közel ugyanannyi mérkőzésen.

És a legfontosabb: Messi dupla annyiszor győzött csapatával, mint a portugál.

Ami a Clasicók örökös góllövőlistáját illeti, lassan ez is csak róluk szól. Jelenleg Messi az első 21 góllal, Ronaldo a harmadik 16-tal. Közéjük férkőzött be zseniális Alfredo Di Stefano, de a portugálnak jó eséllyel nem sok idő kell már, hogy megelőzze őt.

A két csapat egyetlen egyszer, 1943-ban találkozott a 14. fordulóban, annak a meccsnek a végeredménye 5-5 lett. A legutóbbi gól nélküli döntetlenig pedig egészen 2002 novemberéig kell visszautaznunk. Ínyencségek a számmisztikusok szerelmeseinek.

Ha összeadjuk Facebook-, Instagram- és Twitter-követőik számát, a Barca 156, a Real 155 millió követőnél jár a Brandtix szerint.

Fordul a kocka, ha a feltételezhető kezdő tizenegy követői számát vizsgáljuk, nem a csapatokét. Ronaldo 249 millió rajongójának köszönhetően itt a Real 486 milliója veri a Barca 440 millióját.

Végül megnéztük azt is, melyik csapatra nagyobb a Google-keresés egyes országokban. A térkép elég pepita lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik