Foci

Meleg futballisták: A szurkolók többségének semmi ellenvetése

Thomas Hitzlsperger 2014-ben jelentette be, hogy a saját neméhez vonzódik. Azóta nem sokan követték a példáját, a futballisták többnyire azt gondolják, hogy csapattársaik, klubjuk szurkolói és a világ nem tudná ezt elfogadni.

A BBC ezen felbuzdulva közvélemény-kutatást végzett az angol, walesi és skót szimpatizánsok körében, melyből kiderült: a drukkerek többségének semmi problémája nem lenne azzal, ha egy meleg futballista játszana szeretett együttesében. Egész pontosan a megkérdezettek 82%-a gondolja így, 8% ezzel szemben soha többé nem tekintené meg csapatát, ha kiderülne, hogy homoszexuális játékos is magára ölti a gárda mezét.

Greg Clarke, az Angol Labdarúgó-szövetség elnöke ennek ellenére óvatosan nyilatkozott a kérdésről:

Véleményem szerint körültekintőnek kell lenniük azoknak a sportolóknak, akik coming-outot terveznek. Egy hangos kisebbség ugyanis válogatott sértések özönét zúdíthatja rájuk, melyből senki sem profitálna. Ennek ellenére, ha vállalják a kockázatot, a szövetség mindenben támogatni fogja őket.

A korábbi Chelsea-játékos, Chris Sutton szerint azonban Clarke egyszerűen gyáva, amiért nem tiltja ki ezt a 8%-nyi hangos kisebbséget a létesítményekből.

A coming-out nem szabadna, hogy problémát jelentsen a munkahelyen. Márpedig akárhogy is nézzük, ez is egy szakma. Az a drukker, aki nem tudja elfogadni a másságot, nem szabadna, hogy betegye a lábát a stadionokba.

Egy másik internetes kutatás kimutatta, hogy a 4.000 megkérdezett drukker 71%-a szerint a kluboknak több erőfeszítést kellene tenniük a homofóbia visszaszorításáért, mely a 90-es években a halálba kergetett egy labdarúgót.

Justin Fashanu volt az első focista Angliában, aki coming-outolt 1990-ben. Nyolc évvel később, 37 évesen lett öngyilkos, nem kizárólag az őt vegzáló drukkerek miatt, de biztosan ez sem dobta fel a mindennapjait.

Erik Denison, egy harmadik kutatást végző szervezet képviselője szerint globális problémáról van szó, melyre csak közös fellépéssel adhatunk választ. Amíg ez nem valósul meg, továbbra is titkolózniuk kell a homoszexuális sportolóknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik