Foci

Dárdai Pál újabb magyar edzőt vitt Berlinbe

Dárdai Pál megint váratlant húzott. Segítségül hívta Kis Jánost, hogy speciális futsalképzést tartson csapatának – számolt be az nso.hu. Ha csak két alkalomra szól is az ajánlat, de az is nagy szó, hatalmas megtiszteltetés. Kis Berlinben szerda és a csütörtök délelőtti tart speciális edzést a Hertha BSC játékosainak.

Dárdai sohasem titkolta, korábban is épített be futsalos elemeket az edzésibe, így most ezt a vonalat erősíti tovább.

Ok, de ki ez a Kis János?

Azon túl, hogy maga is futsalozott, edzőként is ötszörös magyar bajnok lett a Gödöllővel, számos labdarúgót adott a futsalválogatottba. A spanyol modell híve és ezt momentán a Vasas 1988 Déli FC elnökeként, edzőjeként bizonyítja nap, mint nap.

De a lényeg, hogy igazi megszállott.

Ennek bizonyítékaként “Aki arra érdemes” címmel háromrészes szakkönyvet írt, amely momentán a szakág egyetlen magyar nyelvű szakanyaga, benne a sportági edzéselmélet, és edzésgyakorlatok mellett egy komplett egyesületi működési modellel, éves edzéstervvel.

Miért futsaloztat Dárdai?

A Hertha edzője korábban azt nyilatkozta, azért vesz bele az edzésmódszereibe futsalos gyakorlatokat, mert nincs olyan játékosa, aki képes lenne egyedül is meccseket eldönteni.

Ezért épít be olyan, a futsalból átvett tudatos elemeket csapata játékába, amellyel a Hertha labdarúgói az első labdaérintés, a labdakezelések gyorsaságában, a játékhelyzetek olvasásában javulnak, továbbá a betanult támadásvezetésekben fejlődést érnek el.

Kis könyvében foglalkozik azzal is, hogy a futsal képzés hogyan segítheti a a nagypályás labdarúgást. A futsal ugyanis arra tanít, hogy kis  helyen gyors és jó döntéseket hozzon a játékos. Ezért kiemelt fontosságú a technika és robbanékonyság mellett a játékolvasási képesség oktatása. Az említett könyve második kötetének gyakorlatainak többsége nagypályás és futsal képrésre is használható.

Dárdai Pálhoz ezek szerint eljutott Berlinbe Kis János könyve. Elolvasta, elismeri és hasznosítja az abban foglaltakat.

Ha eddig hallgattunk Dárdaira és bizonyosságot nyert, hogy többnyire igaza van érdemes lenne most is, lévén végigböngészve a magyar labdarúgók névsorát, nem találni benne egyetlen olyan futballistát sem, aki képes lenne egymaga meccseket eldönteni. Nemzetközi szinten semmiképp.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik