Foci

Albert Flórián-emlékkiállítás nyílt a Groupama Arénában

Kapcsolódó cikkek

Születésének 75. évfordulóján kiállítás nyílt Albert Flóriánnak, az egyetlen magyar aranylabdás futballistának emlékére a Ferencváros otthonában, a Groupama Arénában, írja az MTI. A Fradi Múzeumban csütörtökön megrendezett ünnepélyes megnyitón Albert Magdolna, a legendás labdarúgó lánya elmondta, hogy a tárlat alapját azok az emléktárgyak képezik, melyeket az elmúlt négy évben 19 különböző helyszínen állítottak ki.

Hozzátette, az Albert Alapítvány 75 emlékérmet hozott forgalomba, az egyik oldalon a játékos, a másikon pedig a zöld-fehér klub címere látható. Az emlékéremből 25 arany-, 25- ezüst- és 25 bronzérem készült.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Kubatov Gábor, az FTC elnöke hangsúlyozta, Albert Flórián olyan futball-legenda volt, aki a magyar labdarúgás hat évtizedére volt hatással.

A nagy emberek nem születnek nagynak, hanem azok lesznek. Albert Flórián élete minden magyarnak, és nem magyarnak egyaránt jó példa, olyan embereknek, akik kishitűek, akik elveszítettek az önbizalmukat, akik nem hisznek abban, hogy az álmaikat megvalósítsák

– mondta Kubatov, majd megjegyezte, hogy Albert Flórián, egy bácsi faluból 17 évesen került a Ferencvároshoz, innen indulva lett később gólkirály, magyar bajnok, kupagyőztes, válogatott, olimpiai érmes, világválogatott és aranylabdás.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Hozzátette, a magyar labdarúgás hat évtizedére volt hatással: játékosként, emberként, s családapaként. Megjegyezte, bár Albertet még a brazil válogatottba is meghívták edzeni, ő végig hűséges maradt a hazájához, és a klubjához, a Ferencvároshoz is, hiszen kizárólag a zöld-fehéreknél játszott. E mellett hatással van a fiatalokra is, mert a róla elnevezett alapítvány 140 gyermek sportolói tagdíját fedezi.

„Szeretném megnyitni a kiállítást az olyan egyetlen magyar császárnak, akit a magyar nép választott császárául” – mondta Kubatov Gábor, utalva Albert Flórián becenevére.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Kubatov Gábor a megnyitón bejelentette, hogy az FTC és az Albert Alapítvány az egyetlen magyar aranylabdás halálnak ötödik évfordulóján, október 31-én egy különleges könyvet jelentet meg, amelyben eddig nem látott képeket, illetve nem olvasott történeteket mutatnak be az egyik legnagyobb magyar futballistáról.

Az Albert Flórián-emlékkiállítást május 31-ig lehet megtekinteni a Groupama Arénában található Fradi Múzeumben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik