Foci

Foci vb 2018: a realitás a csoport harmadik helye, de…

A nyári, franciaországi Európa-bajnokság és az azt megelőző csoportmérkőzések legnagyobb tanulsága: csak akkor van esélyünk, ha nem szövögetünk rózsaszín álmokat, ha a földön maradunk. Mondjuk a nyári Európa-bajnokság eufóriája után ez valóban nehéz, de tán éppen ezért mindennél fontosabb, hogy két lábbal visszaálljunk a földre.

Emlékezzünk, a nemzetközi futballt minden magyarnál sokkal jobban ismerő

Dárdai Pál két éve, kinevezésekor székely őszinteséggel fogalmazta meg; ne ábrándozzon senki csoportelső, vagy második helyről,

mert a magyar labdarúgás jelenlegi állapotában nem képes arra, hogy megelőzzön nála sokkal magasabban jegyzett válogatottakat.

Dárdai reálisan mérte fel az erőviszonyokat és nem nyomta agyon fölösleges harctéri optimista nyilatkozatokkal a válogatott játékosait. Mondhatni évtizedes mellébeszélés után tiszta vizet öntött a pohárba, rendet rakott a fejekben. Igaza lett. Harmadikok lettünk a csoportban.

A sikeres Európa-bajnokság után azért nem gondolkodhatunk másként, most a vb-selejtezők előtt sem, mert a magyar labdarúgás helyzete jottányit sem változott. Így bárki, aki azt mondja, reális esélyünk van a csoport második helyére, az vagy nem ismeri a nemzetközi futballt, vagy nem ismeri az Oroszországba jutás feltételeit, vagy csak szimplán ultra optimista.

Íme néhány pont, ami állításunkat alátámasztja:

  • A válogatottak játékoskeretének piaci értéke szerint az Eb győztes Portugália 279,5 millió, az Eb-n egyetlen vereséget sem szenvedő Svájc 170,85 millió eurót ér. A csoport harmadik helyén őket követi Magyarország 26,1 millió eurós összértékkel. Másik három csoportellenfelünk hozzánk képest is jelentős lemaradásban van: Lettország 7,65, Feröer 1,93 millió, Andorra 350 ezer euró.
  • A labdarúgó világranglistán Portugália (6.), és Svájc (18.) is előttünk van. Magyarország ebben az összevetésben is harmadik, a 19. helyen áll. Lettország 110., Feröer 135., míg Andorra a 203. helyen szerénykedik.
  • Portugália és Svájc egyértelműen erősebb ellenfél, mint gondoltuk az Eb-kvalifikáció előtt Romániáról és Görögországról és akkor még nem beszéltünk a meglepetéscsapat, végül csoportgyőztes északírekről. Ezt az Eb-eredmények is alátámasztották. A görögök ki sem jutottak, a románok egyetlen ponttal csoport utolsóként estek ki, Észak-Írország három ponttal a harmadik helyen végzett a C-csoportban tovább jutott, majd kikaptak Walestől. Ezzel szemben Portugália ugye Európa-bajnok lett, míg Svájc a torna alatt egyszer sem kapott ki, Lengyelország büntetőkkel jutott tovább ellene a nyolcaddöntőből.
  • A fenti három pont azért elég tisztán meghatározza a helyünket a csoportban. A baj az, hogy tán Andorrát leszámítva ettől még nem mehetünk biztosra sem Lettország, sem Feröer ellen. A jó hír az, hogy Svájc és Portugália sem. A labdarúgás ugyanis nem olyan, mint a vízilabda, ahol míg a világ hat legjobb válogatottja egymás ellen késhegyre menő, a végeredmény tekintetében kiszámíthatatlan meccseket játszik, de az elit az utánuk jövő második vonalat fél kézzel az úszógatyában is garantáltan 3-5 góllal veri. A fociban épp az a szép, hogy a 135. feröeri válogatott az Eb-selejtezők alatt oda-vissza verte a nemrég még Eb-győztes görögöket, hogy azzal már ne is példálózzunk, mindkét meccsen mennyire nehéz volt ellenük nyernie válogatottunknak.
  • Végül, de nem utolsó sorban, míg az Európa-bajnokságra 53 ország 24 csapata jutott ki, addig a 2018-as világbajnokságra 54 európai országból csak 13 szerez kvalifikációt. Automatikusan csak a csoportelsők, míg kilenc darab, hatcsapatos csoport nyolc legjobb második helyezettje játszik oda-visszavágós pótselejtezőt a maradék négy helyért.

Szóval minimum a második helyre kell odaérnünk. Mindezt úgy, hogy Király Gábor és Juhász Roland “leadta a szerelést”, zajlik a fiatalítás. Bernd Storck válogatottjának a gerincét ugyan az Eb-t megjárt, rutinosnak mondható labdarúgók alkotják, de a tartalékok közt már jó néhány első bálozó vár bevetésre.

A kedd este 20:45-kor kezdődő első csoportmeccsünkön Feröer ellen az sem segít, hogy

  • Gera Zoltán sérült,
  • Dzsudzsák Balázsnak és Németh Krisztiánnak még nem kezdődött el a bajnoksága, még nincs tétmeccs a lábukban
  • Fiola Attila sérülése ugyan még rendbe jött, de ő még hivatalos edzőmeccset sem játszott az Eb óta
  • a műfűről, a mindössze négy fokról és a jelenleg vízszintesen eső havas esőről, azaz a szokatlan körülményekről már ne is beszéljünk.

Mindebből számunkra az derül ki, hogy a realitás tényleg a csoport harmadik helye.

Kizárólag úgy van esély a csoport második, ad abszurdum első helyére, ha a magyar labdarúgó válogatott minden meccsén azt a formát, fegyelmezett, taktikus, szinte hiba nélküli játékot produkálja, amivel képes volt meglepni az Eb-pótselejtezőn a nála szintén magasabban jegyzett Norvégiát, az Eb-n pedig Ausztriát és Portugáliát. Minden nála gyengébbnek vélt ellenfelét oda-vissza megveri, míg pontokat csíp a nála jobbaktól.

Továbbá a 2018-as kijutáshoz az is kell, hogy Svájc és Portugália bakizzon, pontokat veszítsen. Ellenünk és mások ellen is.

Szóval a feladat adott. Csak azért nem lehetetlen, mert ezek a fiúk legutóbb megmutatták, képesek összefogni és felrúgni a papírformát, képesek hatalmas meglepetést okozni. A cél elérése érdekében most is ezt kell tenni. Nem egyszer. Minimum kétszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik