Foci

Beleszerettek Nagy Ádám játékába Olaszországban

Az Origo talált rá az ultimouomo.com csütörtöki elemzésére, amelynek egyszerűen csak az a címe:

Beleszerettünk Nagy Ádámba.

A videós példákkal teletömött cikk rögtön azzal indít, hogy a nyár egyik legérdekesebb üzletét kötötte a Bologna, amely 1,5 millió euróért igazolta le a magyar bajnok Ferencvárostól az Európa-bajnokságot is megjárt játékost. Hosszan taglalják a 21 éves Nagy előéletét, és megjegyzik, bár játszott szélsőként is, Thomas Doll a középpálya közepére vezényelte.

Fotó: Getty Images/Iguana Press/Mario Carlini
Fotó: Getty Images/Iguana Press/Mario Carlini

Az osztrák szerző, Alex Belinger kiemeli, hogy Nagy Ádám tökéletesen helyezkedik a középpályán, és külön örül neki, hogy a magyar játékos már azelőtt tökéletes tudja, mit akar kezdeni a labdával, mielőtt elkérné azt a csapattársaktól. Épp ezért jó az első labdaérintése. A labda nélküli mozgását is kiemelték, amivel területeket nyit a csapattársainak.

Nem csak dicsérik, de ami kritika éri, az is építő jellegű. Például megjegyzi a cikkíró, hogy taktikailag lehetne bátrabb,

sokszor a könnyebb utat választja.

Például nem méri fel, hogy a passzainak milyen következményei vannak, mekkora nyomás nehezedik arra a játékostársra, aki megkapja tőle a labdát. De még jó korban van, ezen kell dolgozni az edzőivel és azt már csak mi tesszük hozzá: a taktikai fegyelem elsajátításának szempontjából Olaszországnál nem sok jobb hely van a világon.

Belinger egyébként arra is felhívja a figyelmet, hogy még amiatt is van egy kis lemaradása, mert a Ferencvárosnál és a magyar válogatottnál más volt a szerepköre, mint amit Bolognában várnak tőle.

Fotó: bolognafc.it
Fotó: bolognafc.it

Az egy dolog, hogy a támadásban odateszi magát, de a cikkírót Nagy védekezése is lenyűgözte. Azt emelte ki leginkább, hogy kellő nyomás alá tudja helyezni az ellenfelet.

Miguel Velosóhoz hasonlította, aki elsőre lassúnak tűnik, de a gondolkodása gyors, ez pedig a Serie A egyik legjobb védőjévé teszi.

Még abban is hasonlítanak, hogy Veloso és Nagy is pontosan tudja, hogyan kell testi kontaktus nélkül labdát szerezni. Nagy azonban gyorsabb és agilisebb, mint a portugál, látványosabban is játszik. Veloso azonban taktikailag sokkal képzettebb, Nagy még túl sokszor hagyja el a posztját.

1,5 millió euróért nagyon jó üzletet kötött a Bologna, még ha egyelőre nem is teljesen tiszta, mi a legideálisabb poszt Nagy számára. Bár nagy harc vár rá a középpályán, az átlagosnál nagyobb intelligenciájának köszönhetően minden bizonnyal hamar rájön majd, hogyan érvényesüljön az olasz bajnokságban. Az erényei nem a legfeltűnőbbek, ezért a média talán kevesebbet fog vele foglalkozni, de a csapata számára egyre hasznosabb lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik