Foci

Jonas Eriksson elcseszte a Liverpool estéjét

A svéd játékvezetőn két meg nem adott büntetőt kérnek számon az angolok. Még az első félidőben történt mindkettő. De ettől még...

Hogy milyen mérkőzést nézett Jonas Eriksson játékvezető, arra kíváncsiak lennénk, mert egészen biztosan mást, mint amit Jürgen Kloppal az élen a teljes Liverpool és az angolok valamennyi szimpatizánsa látott szerda este a baseli St Jakob-Parkban (Liverpool-Sevilla 1-3).

A svéd spori és asszisztense becsukta a szemét, amikor az első félidőbe 12. percében Roberto Firmino cselezett, majd próbált passzolni, de Carrico a tizenhatoson belül kézzel elütötte a labdát a brazil támadó elől, sőt még a térdével akasztotta is eztán.

Aztán az első félidő hajrájában már 1-0-ra vezetett a Pool, amikor Sturridge mesterien passzolt volna kapura törő társának üres területre, ám Grzegorz Krychowiak földig érő kezében elakadt a labda. A lengyel védő ugyan nem nyúlt a labdáért, de szinte guggolós testhelyzete és kéztartása, amellyel megnövelte testszélességét, zárta a labda útját semmiképp nem nevezhető klasszikus védő pozíciónak, mi több, biztos gólhelyzettől fosztotta meg ezáltal a Poolt. Ettől még Jonas Eriksson gálánsan továbbot intett másodjára is.

Mindezt a találkozó végén okkal kérte számon Klopp  -lásd, a nyitóképet -, aki igazi úriember és a mérkőzést követő nyilatkozatában nem okolta a játékvezetőt. Magukban kereste a hibát.

A Sevilla gyorsan érkező első gólja volt a az a pillanat, ami nagyban befolyásolta a mérkőzést. Megfogott minket, megtörte az addigi remek ritmusunkat. Kevesebbet futottunk, gyengébben védekeztünk. Lett volna időnk, hogy visszajöjjünk a meccsbe, de nem sikerült. A vereség miatt nem indulhatunk az európai porondon, de minden rosszban van valami jó: lesz időnk edzeni, és erősebben térünk vissza, mint valaha

– jelentette ki Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere.

Ettől még, ha bármelyiket befújja a játékvezető 2-0, ha mindkettőt minden bizonnyal 3-0 és egészen más mérkőzésről írunk itt. Meglehet, más emeli magasba az EL-trófeát is.

Mindez nem jelenti azt, hogy a Sevilla történelmi triplázása érdemtelen lenne. Sőt! A sport már csak olyan, hogy a játékvezető is hibázik, a játékos is, meg az edző is. Ezeket a hibákat az ellenfél vagy kihasználja, vagy nem.

Szerda este Unai Emery és a Sevilla játékosai tökéletesen éltek az eséllyel és a találkozó második félidejében egészen lehengerlő futballt bemutatva megfordították a találkozót.

A szünetben megpróbáltunk rendet tenni a fejekben. Ebben a gyors egyenlítő gól is segített, amely után sokkal magabiztosabbá váltunk

– mondta a Sevilla vezetőedzője.

A 44 éves szakember valami csodát hajtott végre 2013 januári kinevezése óta. Azon túl, hogy a triplázás történelmi, mert az Európa-ligában, de az előd sorozatokban, az UEFA-kupában és a Vásárvárosok Kupájában sem fordult elő olyan, hogy egy csapat egymást követő három alkalommal nyert volna, a Bayern München 1974 és 1976 között sorozatban három BEK-győzelme óta a Sevilla az első csapat, amely egymást követő három évben is európai kupát nyert.

Három és fél éves tevékenysége alatt a jövő heti Spanyol Kupa döntőt, az azt követőnyári spanyol Szuper Kupa döntőt és az Európai Szuper Kupa döntőt is beleszámítva nyolcadik fináléba vezette csapatát.

Ezt tette úgy, hogy az elmúlt három évben rendre értékesítette a klubvezetés a legnagyobb klasszisait, így minden esztendőben új csapatot kellett építsen és új sztárokat kellett találjon.

Így lelt rá a francia Kévin Gameiróra, aki Just Fontaine után  a második gall futballista, aki egy idényen belül tíz gólt szerzett az európai kupaporondon.

A Sevilla elmúlt tíz éves játékospolitikájának eredménye pénzben kifejezve 160 millió euró. Nem mínuszban, pluszban.

Hiába no, sport és gazdasági siker kéz a kézben járnak, amihez elengedhetetlen egy olyan edző, mint Emery. Mert valamit nagyon tud ez a pali, annyi szent.

Eredmény – Európa Liga, döntő

Liverpool – Sevilla 1-3 (1-0)
Bázel, St. Jakob Park, vezeti: Jonas Eriksson (svéd)

Liverpool: Mignolet – Clyne, K. Touré (Benteke 82.), Lovren, Moreno – Can, Milner – Lallana (Allen 73.), Firmino (Origi 69.), Coutinho – Sturridge

Sevilla: David Soria – Mariano, Rami (Kolodziejczak 78.), Carrico, Escudero – Krychowiak, N’Zonzi – Coke, Banega (Cristoforo 90+3.), Vitolo – Gameiro (Iborra 89.)

Gólszerző: Sturridge (35.) ill. Gameiro (46.), Coke (64., 70.)

Sárga lap: Lovren (30.), Origi (72.), Clyne (90+4.) ill. Vitolo (56.), Banega (57.), Mariano (84.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik