Foci

Pep Guardiolára nézve itt egy rém kínos adat

A futball alapvetése szerint a csapatok többsége élvezi a hazai pálya előnyét. magyarán otthon könnyebben nyer. Segíti ebben a megszokott pályamérettől, a hazai közönségen át, a nagyobb öltözőn keresztül szinte minden. leginkább a hazai pálya pszichológiája, az ebből eredő önbizalom telibb, bátrabb játék.

Akadnak azonban klubok, amelyeknek olyan erős a keretük, és olyan alapjátékra képesek, amely miatt szinte mindegy, hogy otthon, vagy idegenben játszanak.

Eddig a Barcelona mellett a Bayern Münchent gondoltuk ilyennek, nem véletlenül. Mindkettőnek bizonyos Pep Guardiola oktatta le azt a labdatartáson és labdavesztést követő azonnali visszatámadáson alapuló játékrendszert, amit a nép csak tiki-takaként ismer, és ami függetlenül attól, hogy otthon, vagy idegenben futballozik a csapat, képes az ellenfelet saját térfelére kényszeríteni.

A Bayern München BL eredményei idegenben:

2014, Arsenal, nyolcaddöntő: 0-2
2014, ManUnited, negyeddöntő: 1-1
2014, Real Madrid, elődöntő 1-0
2015, Sahtar , nyolcaddöntő 0-0
2015, Porto, negyeddöntő 3-1
2015, Barcelona, elődöntő 3-0
2016, Juventus, nyolcaddöntő 2-2
2016, Benfica, negyeddöntő 2-2
2016, Atlético Madrid, elődöntő 1-0

Ehhez képest most tessék megkapaszkodni, a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában az elmúlt nyolc mérkőzésen nem sikerült Pep Guardiola csapatának nyernie!

Tovább fokozva, az utóbbi tíz idegenbeli meccsből 1-et nyert csak, 5-öt elveszített.

A Barcelona vezetőedzőjeként négy év alatt kétszer nyert Bajnokok Ligáját Josep Guardiola. 2013 nyarán vette át annak a Bayeren Münchennek az irányítását, amely abban az évben éppen a Barcelonát búcsúztatta az elődöntőben, és amely Jupp Heynckes irányításával elsöprő erejű játékkal nyerte meg a Bajnokok Ligáját.

A német rekordbajnokkal még nem sikerült BL-t nyernie. Köztudott, Guardiola nyártól Manchesterbe teszi át székhelyét, ahol egy újabb ország nagy csapatának, a City játékosainak tanítja meg a tiki-taka rejtelmeit, így ez az utolsó esélye a Bayernnel.

Amiben Guardiola a jövő keddi visszavágó előtt bízhat az az, hogy a Bayern München története során hétszer kapott ki 1-0-ra a kieséses szakasz első meccsén, de csak kétszer esett ki. A többin továbbment.

Az is igaz, utoljára 1979-ben volt arra példa, hogy az Atléticót német csapat búcsúztassa. Akkor Dynamo Dresden ütötte ki a Matracosokat. A madridiak az eddigi tizennégy kieséses párharcukból tízet megnyertek a németek ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik