Foci

Blattert beszélgetni hívták, majd megvádolták

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) előző elnöke azt mondta, nem bűnös.

A 80 éves Joseph Blatter pénteken a bázeli egyetem meghívásának eleget téve kétórás vitán vett részt, amelyen a FIFA-t sújtó botrányról beszélgetett a hallgatókkal. A történtekért ismét a közép- és dél-amerikai szövetségek (CONCACAF, CONMEBOL) tisztségviselőit tette felelőssé, de a vitanap házigazdája, Luis Moreno Ocampo, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze azt mondta, hogy szerinte Blatter tudott a megvesztegetésekről.

Az igazi probléma Blatterrel az, hogy semmi köze a CONCACAF-hoz és a CONMEBOL-hoz, mégis tudott a dolgaikról. Ha nem is vett részt ezekben, miért hallgatott róluk?

– mondta mintegy 400 ember előtt az argentin ügyvéd.

A dühösen reagáló Joseph Blatter szerint elfogadhatatlan, hogy nyilvánosan korrupció elhallgatásával vádolják.

Nem vagyok bűnös!

Nagyon meglepődtem, hogy Ocampo meghívott erre a szemináriumra, majd ilyesmivel vádolt. Talán egy kicsit csalódott, mert ő volt az első jelentkező az etikai bizottság vezetésére” – mondta.

Ocampót 2012-ben javasolták a FIFA etikai vizsgálóbizottságának élére. Kinevezését állítólag honfitársa, Julio Grondona, a nemzetközi szervezet akkori alelnöke akadályozta meg.

Az előzmények

Tavaly számos közép- és dél-amerikai labdarúgó-, illetve marketingvezetőt letartóztattak, akik ellen korrupció és zsarolás miatt vádat emeltek. A megvesztegetések a világbajnokság, valamint az észak- és dél-amerikai kontinentális bajnokság, és egyéb, a FIFA égisze alá nem tartozó tornák rendezési és televíziós közvetítési jogait érintették.

A botrány májusban robbant ki azzal, hogy Zürichben, a FIFA tisztújító kongresszusának helyszínén letartóztatták a szervezet hét magas rangú vezetőjét. Az ott elfogottak mellett számos további tisztségviselőt vádolnak korrupcióval. Az amerikai igazságügyi minisztérium 47 vádpontot tartalmazó vádiratában a többi között az áll, hogy az érintettek zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül.

A FIFA etikai bizottsága először októberben függesztette fel elnöki tisztségéből Blattert, majd decemberben összeférhetetlenség és hűtlen kezelés miatt nyolc évre eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől. A fellebbviteli bizottság február 24-én hat évre csökkentette a büntetést, de az idős sportvezető a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult újabb jogorvoslatért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik