Foci

Úgy herdálta a pénzt a Videoton, mintha nem lenne holnap

Utánajártunk mennyire is volt túlfizetve Rudolf Gergely a havi hárommilliós fizetésével. Megnyugodhatunk, nagyon.

A száraz hír: Rudolf Gergelyt szerdán kitették a Videoton keretéből. A székesfehérvári csapat tavaly nyár közepén még Burcsa Győző egyik utolsó, kétségbeesett intézkedéseként igazolta le a játékost. A sportigazgató Rudolffal próbálta menteni a menthetetlent, barátja, Bernard Casoni edző eredménytelenségét.

Rudolf diósgyőri, majd győri formáját látva már akkor sejteni lehetett, hogy nem ő lesz a bajnokcsapat húzóembere. Ennek ellenére a Franciaországban, a Nancy akadémiáján nevelkedett labdarúgó irreálisan magas fizetési igénnyel érkezett, amit meg is adtak neki. A Videotonnak telik rá. A klub tulajdonosa Garancsi István, a “szerethető oligarcha”, aki nem sajnálja a máshol megkeresett pénzt a labdarúgásra költeni.

diósgyőri vtk, rudolf gergely (diósgyőri vtk, rudolf gergely, )
Rudolf Gergelyt (17-es mezben) már Diósgyőrben is idő előtt lapátra tette a klubvezetés Fotó: MTI

A Bors úgy tudja, a klubvezetésnek abból lett elege, hogy az egykor szebb napokat megélt, 28-szoros válogatott csatár sehogy sem tudott formába lendülni. A 2015/16-os NB1-es bajnokság kezdete óta kilenc meccsen lépett csak pályára, ahol összesen 255 percet töltött, de gólt nem sikerült szereznie. Azzal sem nyerhette el a vezetés szimpátiáját, hogy folyamatosan sérülések gyötörték, vagy legalábbis ezzel indokolta időszakos alkalmatlanságát a játékra.

Azt végképp luxusnak érezhette a Vidi, hogy a kispadra szorult játékos nettó tízezer eurós, hárommillió forintos havi fizetést vett fel – prémium nélkül.

Ez utóbbi szintén a Bors állítása, és annyira mellbevágó, hogy sebtiben utánanéztünk, mely bajnokság, mekkora átlagfizetést tud biztosítani játékosainak.

DailyMail 2014-ben készített egy összefoglaló elemzést amely kristálytisztán szemünk elé tárja a tényeket.

Fizetési átlagok a világ labdarúgó bajnokságaiban (2014)
futball fizetések

Az összehasonlítás egyszerűsítése érdekében Rudolf hárommilliós havi fizetését, heti bérezésre – a lista második hasábja a játékosok átlagos heti fizetését közli – és angol fizetőeszközre átváltva durván kétezer fontot kapunk. A csatár ezzel a – magyar szinten messze kiemelkedő – jövedelemmel a svéd, a lengyel és a norvég labdarúgóligák átlagbérét közelíti meg. Megjegyzendő, gazdasági potenciál, piaci elvek szerinti működés – értsd, csak azt költik el, amit a csapat jogdíjakból megtermel – szintjén mindhárom liga jóval a magyar előtt jár.

A listán az OTP Bank Liga ugyan nem szerepel, de az NB1 jelenlegi fizetési átlagát valahol a chilei és a horvát bajnokság köré tehetnénk.

Bokor Gábor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik