Foci

Itt egy futballista, akit Bernd Storck figyelmébe ajánlunk

Eredeti posztját tekintve egyetlen jobb védőt sem hívott meg a szövetségi kapitány a Horvátország ellen készülő válogatott 24 fős keretébe. Bemutatunk egy potenciális jelöltet.

A magyar labdarúgás szélső védőkkel hadilábon áll. Futballunk évtizedek óta nem képes kinevelni nemzetközi szinten is jegyzett jobb, vagy bal oldali védekező játékost.

Ezt a hiányt kristálytisztán tükrözi Bernd Storck szövetségi kapitány Horvátország elleni kerete is, amelyből az látszik, pillanatnyilag bal oldalon jobb a helyzet, de jobb oldalon “nagy a gáz”.

Kádár Tamás (Lech Poznan – ő saját bevallása szerint belső védő lenne inkább) és Korhut Mihály (DVSC) is kerettag, mindketten balhátvédet játszanak klubcsapataikban. Ugyanakkor feltűnő, a 24 játékos közt egyetlen olyan futballistát sem találni, aki nap, mint nap jobb védőt játszana…

MTI
Fiola Attilát (pirosban) Dárdai Pál vezényelte a válogatott védelmének jobb oldalára – remek döntésnek bizonyult Fotó: MTI

A német szakember Fiola Attilát favorizálta ezen a poszton az Eb-selejtezők alatt és a Puskás Akadémia futballistája mindannyiszor közmegelégedésre oldotta meg ezt a feladatkört. Más kérdés, klubedzője, Robert Jarni, az NB1-es mérkőzéseken belső védőt játszat vele, így a bajnokikon nem azt gyakorolja, amit a válogatottban majd elvárnak tőle. De mi van, ha Fiola megsérül? További alternatíva nincs a keretben.

A korábbi kapitányok is rendre kényszermegoldást választottak ezen a poszton. Az utóbbi években legtöbbször a Sion belső védőjét, Vanczák Vilmost (79-szeres válogatott), vagy a DVSC védekező középpályását, Varga Józsefet (31-szeres válogatott) vetették be jobbhátvédként, de egyikük sem bizonyult tökéletes megoldásnak – mi több, ők most nem is tagjai a 24 fős keretnek.

Ráadásul a 32 éves Vanczák már nem is lesz. Vele a Nemzeti Sport információi szerint Bernd Storck telefonon közölte, rá biztosan nem számít sem most, sem az Európa-bajnokságon.

mtk.hu
Bese Barnabás (labdával- fehérben) a védekezés megoldása mellett az ellenfél kapuja előtt is feltalálja magát Forrás: mtk.hu

Ott van viszont az MTK-s Bese Barnabás. Az eredetileg szélső támadót még tavaly nyáron László Csaba vezényelte a védelem jobb oldalára és meg kell mondjuk, jobbat nem is tehetett volna vele. A 22 éves játékos azóta üde színfoltja az NB1-nek. Egyre érettebben játszik, tavasszal több mérkőzésen is kifejezetten jól futballozott.

A 188 centis, jobb lábas labdarúgó gyorsnak mondható. Mivel támadó volt, jelenlegi posztjához képest kimondottan labdaügyesnek számít és futómennyiségben is képes a modern elvárásoknak megfelelő box to box, azaz alapvonaltól-alapvonalig játékra. Utóbbi bizonyítékaként bátran lép be a támadásokba – a 25. fordulóban például kihagyhatatlan helyzetbe hozta csapattársát, Marek Strestiket.

De ne csak szubjektív véleményt mondjunk róla.

Bese az elmúlt öt NB1-es fordulóban egészen jónak mondható 187-es Instat index átlagot ért el, ami 76 százalékos passz pontossággal és a párharcok 62,4 százalékának megnyerésével párosult.

Az MTK-ból az elmúlt években nem “divat” a válogatottba játékosokat meghívni, mégis megkockáztatjuk, az utánpótlás válogatottakban, így az U21-es nemzeti csapatban is meghatározó játékosnak számító védő nemzetközi szinten is megállná a helyét a felnőttek közt. Inkább előbb, mint utóbb érdemes lenne tán “mérlegre állítani”. Az Európa-bajnokság előtti felkészülési mérkőzések kiváló alkalmat szolgáltatnának erre.

Bernd Storck horvátok keretét látva erre legközelebb a májusi válogatott-meccsnapon lehet lehetőség. Feltéve, ha Franciaországban legalább egy, valós alternatívaként bevethető és valóban jobboldali védőt is szeretne a német szakember Fiola Attila mögött tudni. Bizonyításra Besének addig marad az U21-es válogatott és a március 24-i Izrael elleni mérkőzés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik