Foci

José Mourinho lenne a II. Sir Alex Ferguson, de…

Az angol sajtó már tényként kezeli, hogy José Mourinho aláírt a Manchester United-hez. Sőt, már három éves szerződésről is beszélnek, miközben a klub ikonjai fúrják a portugált. Mi lesz itt?

José Mourinho soha nem titkolta, az a célja, hogy egyszer a Vörös Ördögök menedzsere legyen. Ezt már az első Chelsea-éra alatt és önéletrajzi könyvében is egyértelműsítette. Nyilván ő akar lenni a II. Sir Alex Ferguson.

Nagyon úgy néz ki, most alkalma is lesz rá, hiszen Louis van Gaal korántsem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, várhatóan váltás lesz a kispadon.

A csapatot egykor huszonhét éven át irányító Sir Alex Ferguson remek kapcsolatot ápol Mourinhóval, akinek a theguardian.com cikke szerint egyenesen csodálja a karrierjét. A lap egyenesen azt állítja, a skót edzőfejedelem el tudná képzelni a portugált utódjaként.

Mourinho és Ferguson remek kapcsolatát az angol média korábban olyan apróságokkal is alátámasztotta, minthogy az egymással vívott bajnoki mérkőzések után rendre jókat beszélgettek egy-egy pohár bor mellett. Innen adódik a kérdés, hogy a visszavonulását követően akkor miért nem a portugál lett a következő trénere a csapatnak?

Mert valahogy sosem álltak együtt a csillagok…

Amikor 2012 végén már mindenki számára nyilvánvalóvá vált, igaz a szóbeszéd, hogy Ferguson az évad végén „nyugdíjba vonul”, akkor Mourinhót még a Madridhoz kötötte a 2010-ben aláírt és 2014-ig szóló kontraktusa. Senki sem gondolta, hogy az idő előtt véget ér…

Ehhez képest annyira megromlott a viszonya a csapat ikonjával Iker Casillasszal és Perez elnökkel, hogy 2013 nyarán „utcán találta magát”. Ferguson az életrajzi könyvében egyértelműsíti, neki akkor nem Mourinho volt kiszemeltje, hanem Pep Guardiola, akinek üzent, ne írjon alá sehova. A spanyol vissza se hívta, majd Münchenbe szerződött. Ezért a skót maga helyett a játékosként klubikon és az Everton élén sikeres egykori játékosát, David Moyest ajánlotta.

A portugál edző számára most itt a második esély. Vagy nem.

Az angol média mostanság egyik nap arról cikkezik, hogy Mourinho igent mondott a Unitednek másik nap meg arról, Ferguson és a klublegendák nem igazán szeretnék, ha a portugál ülne a kispadra.

A United nagy hármasa Sir Bobby Charlton, David Gil (klubelnök) és Ferguson, sokkal inkább Ryan Giggsben, a csapat egykori kapitányában hisznek.

Meglehet, Ferguson bár szóban tiszteli José Mourinho munkásságát, eredményeit, de azt látja, a portugál akárhova betette a lábát, ugyan sikereket ért el, de mindenhonnan viharos körülmények között távozik és hatalmas űrt, olykor káoszt hagy maga után. Így mi a magunk részéről egy lyukas pennyt sem tennénk arra, hogy José Mourinho lesz a II. Sir Alex Ferguson. Még az is lehet, adnak még egy esélyt Louis van Gaalnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik