Foci

A Barca egy félidőt futballozott, de így is eldöntötte a továbbjutást

Lionel Messi a hetedik meccsén már betalált Petr Cech kapujába.

A labdarúgó Bajnokok Ligájában két csúcsmérkőzést is rendeztek kedden, Torino mellett Londonra fókuszált a világ szeme, ahol az Arsenal vendége az FC Barcelona volt. Az angoloknak nem kedvezett a sorsolás, csoportmásodikként megkapták a lehető legnehezebb ellenfelet.

A hazaiknál a szokásos sérültek hiányoztak (Mikel Arteta, Santi Cazorla, Gabriel, Tomas Rosicky, Jack Wilshere), míg a katalánoknál Arda Turan játékára nem számíthatott Luis Enrique, a török futballista eltiltását töltötte.

Az első félidő nagy részében az Arsenal alakított ki veszélyesebb helyzeteket. Előbb a hetedik percben levágódott Aaaron Ramsey lövése, majd Olivier Giroud ismétlésébe is beleléptek. Negyedórával később kimaradt egy hatalmas ziccer, Hector Bellerin lövésébe beleléptek, a lecsorgó Alex Oxlade-Chamberlain elé került, ám ő a földön fekvő Marc-Andre ter Stegen kapusba bombázta a labdát.

A katalánok a játékrész végén éledeztek, a 45. percben egy keresztlabdát Daniel Alves tett középre, de Luis Suárez az ötösön belülről a kapu mellé csúsztatott. Érdekesség, hogy a Barca kaput eltaláló lövés nélkül zárta az első félidőt, erre legutóbb 2013 novemberében volt példa.

Összességében elmondható, hogy az Arsenal remekül védekezett és kontrázott, de gólt nem sikerült szerezniük. A Barcelona hiába birtokolta 71%-ban a labdát, tanácstalannak tűnt.

A második félidő egy hatalmas Neymar ziccerrel indult, a brazil Andres Iniesta indítása után betört a tizenhatoson belülre, de a kimozduló Petr Cech lábbal hárítani tudott. A 60. percben Giroud fejelt kapura, de ter Stegen elképesztő bravúrral védeni tudott.

Aktívabbak voltak a vendégek a szünet után, több lehetőséget is ki tudott alakítani. A 66. percben Lionel Messi lövését még blokkolták, majd Suárez lőtte el a labdát a kapu előtt. Öt perccel később már nem úszta meg az Arsenal, egy kontra után Neymar passzolt az argentinhoz, aki a fekvő Cech fölött a hálóba lőtt (0-1). Messi ezzel megtört egy átkot is, a hetedik meccsén először vette be a cseh hálóőr kapuját.

Pár minutummal később eldőlhetett volna minden, de Suárez közelről a kapufát találta el. A 83. percben mér tényleg eldöntötte a Barca, az egy perccel korábban beállt Mathieu Flamini elaludt, buktatta Messit, a sértett pedig nem kegyelmezett a tizenegyesnél (0-2).

Ezzel gyakorlatilag el is dőlt a továbbjutás, hatalmas bravúr kellene Arsene Wenger fiaitól a visszavágón, amelyen Gerard Pique sárga lapos eltiltás miatt nem játszhat.

Eredmény – Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzés

Arsenal – FC Barcelona 0-2 (0-0)
London, vezette: Cüneyt Cakir (török)

Arsenal: Cech – Bellerin, Koscielny, Mertesacker, Monreal – Ramsey, Coquelin (Flamini 82.) – Oxlade-Chamberlain (Walcott 50.), Özil, Alexis – Giroud (Welbeck 72.)

Barcelona: ter Stegen – Daniel Alves, Pique, Mascherano, Jordi Alba – Rakitic, Busquets, Iniesta – Messi, Suárez, Neymar

Gólszerző: Messi (71., 83. – büntetőből)

Sárga lap: Monreal (6.) illetve Pique (85.)

Olvasói sztorik