Foci

Neymarnak döntenie kell: bohóc lesz vagy klasszis

A Barca brazilja már most kivételes labdarúgó, de veszélyes játékot űz.

Szerda este a címvédő Barcelona kis túlzással mészárlást rendezett a labdarúgó Király Kupa elődöntőjében: a katalánok 7-0-ra győzték le a Valenciát. A meccs egy kicsit Luis Suárez és Lionel Messi külön csatájává vált, amit végül az uruguayi csatár nyert meg, ő négy gólig jutott, míg argentin csapattársa háromig.

Mégis, az elmúlt két nap legforróbb témája az MSN-támadótrió harmadik tagja, Neymar volt.

A brazil játékos egyszerre volt szenzációs és bosszantó.

Azt már a santosos szezonokban megszokhattuk, nem áll távol tőle a látványos játék. Ezzel nincs is semmi probléma, főleg, ha valaki olyan bámulatosan tud bánni a labdával, mint ő. Ezúttal is ínyenceknek való passzai, cselei voltak, élvezet volt nézni a megmozdulásait. Kicsit olyan volt kívülről nézve, mint akinél elmentek otthonról és csak az lebegett a szeme előtt, hogy minél furfangosabb trükkel járjon túl ellenfele eszén.

Csakhogy a modern labdarúgásba ez – sajnos, vagy nem sajnos – már nem igazán fér bele. Főleg az nem, amit a kihagyott büntetőnél művelt, amiről felesleges bármit is írni, mert LÁTNI KELL:

Neymar kihagyott tizenegyese:

Félreértés ne essék, én imádom a labdazsonglőrködést, és nálam még a tizenegyesnél bemutatott kivárás is bőven belefért – ha bemegy, akkor ráadásul arról beszélnénk, mekkora zseni. Neymar engem lenyűgözött szerda este, olyan trükköket vetett be, amik talán csak a brazilokra jellemzőek.

Egy válogatás Neymar Valencia elleni cseleiből:

Csakhogy napjaink focija, főleg Európában afelé tart, hogy a fegyelem a legfontosabb, be kell tartani a taktikát. Pláne igaz ez a Barcelonára, ahol évek óta egy jól megfigyelhető rendszerben játszik a csapat, tulajdonképpen csak apróságok változnak, az alapok ugyanis adottak. Kérdés, hogy ebbe a rendszerbe hosszú távon mennyire illik egy olyan Neymar, aki bizonyos napokon kis túlzással az anyját is eladná egy látványos trükkért.

Játsszunk Nostradamust: semennyire. A XXI. századi labdarúgás olyan sportág, ami kiköpi magából az öntörvényű játékosokat.

Neymar veszélyes játékot űz épp.

A teljesítményével idén sincs semmi probléma, a 21 gólja, 12 gólpassza önmagáért beszél, ősszel pedig Messi távollétében ő vette hátára a csapatot. Vagyis látszik, hogy tud ő komoly is lenni. A probléma az, hogy nem mindig akar.

Neymar ösztönös zseni, már most fantasztikusan jó játékos, pedig még csak 24 éves, csodás karrier áll előtte. Kérdés, hogy fejben is fel tud-e nőni a feladathoz. Ha igen, akkor a szemünk láttára válik majd világsztárrá, egy extraklasszissá, aki nem is olyan soká Messi és Cristiano Ronaldo örökébe lép.

Ha nem tud felnőni a feladathoz, akkor… Nos, akkor „csak” egy nagyon jó játékos lesz, ám megmarad egy showmannek, pozitív értelemben vett focibohócnak. Csakhogy azért nem járnak trófeák.

Kár lenne érte, ha beérné utóbbival.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik