Foci

Eb-sorsolás: az E-csoportba ne kerüljünk, mert az szívás

24.hu
24.hu

2015. 12. 12. 08:05

Szombat este 18 órától sorsolják ki a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság csoportjait. Abban bízunk, hogy az A, B, C-csoportok valamelyikébe sorsolnak minket. Mutatjuk miért cumi az E és mitől jobb az első három.

Meglepő, de nem csak az a lényeg, hogy ma este Párizsban melyik másik három válogatottat sorsolják a magyar mellé az egyes, a kettes és a négyes kalapból, hanem az sem mellékes, melyik csoportba kerülünk ezzel.

Sebastian Wolsing a scrobd.com oldalon tett közzé egy tanulmányt, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a labdarúgó Európa-bajnokság létszámnövelésével, azaz a 16 csapatról 24-re duzzasztott mezőnnyel nyilvánvalóan nem szimmetrikus a rendszer, így borulnak az egyenlő feltételek.

Állításának alapvetése az, hogy míg a 16-os, vagy a 32-es vb-lebonyolítási rendszerben a csoport elsők és másodikok jutnak tovább és az elsők minden esetben egy másik csoport második helyezettjével játszanak, addig a 24-es rendszerben a legjobb négy csoportharmadik is továbbjut, így borulnak az egyenlő feltételek.

Wolsing azt állítja, hogy a ma, azaz szombat este 18 órakor kezdődő Eb-sorsolás – amelyen 44 év után a magyar válogatott is érdekelt – a  legjobb esélyeket az A, B és C csoport kínálja, az E viszont, szinte hihetetlen, de 30 százalékkal kisebbet ezeknél. 

Hogy jön ez ki? Azt, hogy melyik továbbjutó kivel játszik a kieséses szakaszban, azt a szabálykönyv előre meghatározza. Így állnak össze a párok az első kieséses körben:

Az A, B,C és D csoport győztesei csoportharmadikokkal játszanak, az E és F nyertese csoportmásodikkal, ami, ha elfogadjuk, hogy a csoportok végeredménye alapvetően tükrözi a pillanatnyi formát és erőviszonyokat, úgy mindenképpen hátrány.

De nincs még vége, mert, az A, B C és F-csoport másodikjai úgy szint másodikokkal mérkőznek meg, ellenben a D és az E másodikja csoportgyőztessel játszik.

Ebből az következik, hogy az A, B és C csoport tagjai mindkét ágon jól jönnek ki a helyzetből, a D és az F továbbjutóit az egyik hatás pozitívan, míg a másik negatívan sújtja, azonban az E-csoportba kerülő válogatottak akárhonnan nézzük, megszívják.

A Wolsing-tanulmányt a 444.hu szúrta ki és megnézték, azokon a világbajnokságokon, ahol 24 csapatos lebonyolítási rendszer volt – 1986, 1990, 1994 -, melyik csapat meddig jutott az E-csoportból.

Nos, a sporttörténelem azt mutatja, a tanulmány helyes következtetést vont le az E-csoport hátrányos helyzetével kapcsolatban, mert onnan a csapatok kettő kivétellel az egyenes kieséses szakasz első meccsén kiestek. A kivételt a kor legszűkebb vb-elitjébe tartozó NSZK-t és az olasz válogatott szolgálja, amelyek innen is döntőbe jutotta, de győzni egyik sem tudott ekkor.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.