Foci

Óriásit nőhet az esélyünk a foci-vb-re jutásra

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága csütörtöki ülésén tárgyalt arról a javaslatról, hogy a világbajnokságon résztvevő válogatottak számát emeljék fel 32-ről 40-re.

Labdarúgó-válogatottunk kijutott a 2016-os Európa-bajnokságra. Az első olyanra, amelyen 16 csapat helyett 24 vehet részt. Erre a FIFA végrehajtó bizottsága mit csinál? Segíteni szeretne nekünk a világbajnokság tekintetében is!

A csütörtök hajnali újabb letartóztatások után döntésképes maradt a testület és arról szavaztak, hogy 2026-tól a világbajnokságok létszámát 34-ről 40 csapatra emeljék-e, vagy sem.

Wolfgang Niersbach, a végrehajtó bizottság német tagja azt közölte, hogy a javaslatot elsősorban az ázsiai és afrikai vb-tagok támogatták, de most visszaküldték további elemzésre. A reformcsomagról és további FIFA-t érintő további kérdésekről 14 órakor tartanak sajtótájékoztatót.

Azaz nincs még minden veszve. Minden esetre reméljük az Eb-kijutás további pozitív folyamatokat indít be a magyar labdarúgásban és nem kell 2026-ig várni, hogy magyar labdarúgó-válogatottat lásson a futballszerető a világbajnokságokon.

Ennek ellenére leszögezhető, már a szándék isjó ómen számunkra.

A mezőny bővítését az elmúlt időszakban több futballvezető is szorgalmazta, köztük Gianni Infantino, az európai szövetség főtitkára, a FIFA februári elnökválasztásának egyik jelöltje. A mostani javaslat az elfogadásra váró reformcsomag része.

Az esetleges módosítás a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokságot semmiképp nem érintené, ott még a megszokott 32 csapatos lesz a mezőny.

A vb-résztvevők számát nem határozza meg a FIFA szabályzata. Amennyiben 40 csapatosra bővítik a mezőnyt, az öthetes tornába plusz 32 mérkőzést kell majd beiktatni, azaz elképzelhető, hogy összesen 96 meccset bonyolítanak le.

A 2026-os vb-házigazdát legkorábban a 2017-es Kuala Lumpur-i kongresszuson jelölhetik ki.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik