Foci

Szétszedték a focistákat az Eb-prémium miatt

Elképesztő indulatokat vált ki labdarúgóink Eb-prémiuma. Mi most egy másik szemüvegen keresztül bizonyítjuk be: minden relatív.

A SportPlusz csütörtökön megszellőztette, összességében és egyenként mekkora összeget kap az a 75 játékos, a három kapitány és a stábtagok, akik az elmúlt két éves teljesítményükkel kivívták a 2016-os Európa-bajnoki részvételt.

Még felülemelkedve a demagógián, a szélsőséges, a torz világlátású, a politikai üzenetű hozzászólásokon is az látszik, olvasóink körében hihetetlen indulatot váltott ki a téma.

Többnyire a befektetett munka és az azért járó jutalom arányosságát feszegeti a tömeg, pro és kontra. Azért ömlik a többségből a harag, mert az átlag vélemény szerint a a válogatottat mindenki mással szemben túlfizették. A teljesítményhez képest mindenképp. Még az olimpiai bajnok Berki Krisztián is sokallja, hacsak nem értelmezték félre a szavait.

facebook.com
Fábián István 60 évesen is kajakozik  Forrás: facebook.com

Olvasgatva a hozzászólásokat Fábián István, az 1979-es nottinghami világbajnokság ezüstérmes kajakosának egyik örökbecsű anekdotája jutott eszembe. Pista a ’80-as években fogott bele a házépítésbe, de dolgos és takarékos ember lévén rendre csak egy-egy szakembert fogadott, míg ő volt a “fogd meg”.

Épp a tetőt fedték, emelgették a gerendákat, szögezték a léceket, pakolták a cserepet, az erdélyi mesterembernek meg csak emelkedett a szemöldöke föl-le látván Pista daliás alakját, a mázsás súly alatt dagadó a mellizmát és bicepszét. Az ember egy idő után óvatosan arról kezdte faggatni, miből él, miből telik az építkezésre. Pista elárulta, hogy ő bizony sportoló. Kajakozó. Nem is akármilyen.

A székely ember nagyot hallgatott, egy ideig csak a kalapács csattogott, meg az agya kattogott. Aztán csak nem bírta, kibökte, az oldalát furdaló kérdést:

“oszt mondd, mennyit kóstál egy világbajnoki arany?”

Pista meg ott fenn, a háztetőn szépen elmesélte, hogy a minisztérium egy normatív táblázat szerint jutalmazza a hazai sportsikereket. Azokban az olimpiai sportágakban, ahol évente van világbajnokság egy-egy arany 100 ezer forintot kóstál.

A tetőfedő megint csak hallgatott, és többet a nap folyamán nem hozakodott elő a témával. Ellenben hétvégén, amikor végeztek a munkával és Pista rákérdezett munkadíjra, így felelt:

“Fábián úr, én ezen a héten éppen négy világbajnoki címet nyertem önnél!” 

Szóval minden relatív, minden munkának más és más a piaci értéke. A labdarúgás iránt speciel óriási a kereslet, ezért a labdarúgó “szakmunkások” jövedelme elég magas. A világklasszisoké, Messié, Cristiano Ronaldóé az eget veri, lévén ők több millió labdarúgó munkavállaló közül a legjobbak.

cristiano ronaldo, lionel messi (cristiano ronaldo, lionel messi)
Messi és Ronaldo éves szinten nagyjából tíz milliárd forintot keres Fotó: europress

Éves szinten nagyjából százszorosát keresik egyes magyar válogatottak átlagjövedelmének. Azért, mert milliók nézik őket, milliók veszik a nevükkel ellátott mezt. Nevük, tudásuk bevételt termel más vállalkozásoknak, ebből részesednek ők is, ezért fizetik meg őket búsásan.

A maguk szintjén válogatott játékosaink is éppen ezt tették az elmúlt két évben. Valamennyi meccsüket telt ház előtt, jelentős közönség, televíziós jogdíj és reklámbevétel mellett játszották. Az Európa-bajnokság 24-es döntőjébe jutásért az UEFA-tól érkező juttatással együtt bő négy milliárd forint bevételt termeltek. Arról nem is szólva, jövő nyáron őket is tízmilliók fogják nézni.

Fotó: MTI
Ők 24-en pillanatnyilag a legjobbak  Fotó: MTI

Magyarországon 250 ezer fő aktív labdarúgót tartanak nyilván. Akad, aki még tanulja a szakmát, ezért ő fizet. Akadnak amatőrök, akik kedvtelésből űzik, de a krém fizetett alkalmazott. Ki-ki tudásának, piacképességének megfelelően helyezkedik el a labdarúgó-szakma fizetési ranglétráján.

A norvégok elleni 24-es keret jelen állás szerint 250 ezer magyar labdarúgó közül a legjobb 24.

Javaslom hát, ki-ki vesse egybe saját szakmája legjobbjainak, csúcsvezetőinek, a bérét, premizálását a labdarúgó-válogatottainkéval.

Hasonlítsa össze a TOP “sztárügyvéd”, “sztársebész”, bankigazgató, egyetemi rektor, menő műbútor-asztalos, legnagyobb forgalmú zöldséges, virágos, legjobb divattervező, fodrász, stb., éves jövedelmét, árbevételét a labdarúgókéval.

Megdöbbentő a végeredmény. Higgyék el, az egy szem Dzsudzsák Balázst leszámítva nem a labdarúgók állnak nyerésre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik