Foci

Mi lesz veled Németh Krisztián?

A Sporting Kansas City magyar válogatott támadóját európai klubok vinnék és a klubigazgató amondó, nem tudja, képesek lesznek-e megtartani az idén 16 gólt termelő játékosukat.

A kansascity.com Vermes Péterről és az általa irányított Sporting Kansas Cityről közölt terjedelmes anyagot. A cikk már a címében megjegyzi, eléggé bizonytalan a jövő. A pályán és a pálya szélén egyaránt.

Miközben az elemzés szerzője Vermes Péter edzőt interjúvolta, egy ügynök például két Premier League klub és egy európai válogatott ajánlatával bombázta telefonon.

“Hazudnék, ha azt mondanám, hidegen hagy, hogy megnőtt irántam az érdeklődés. De jelen állás szerint a Sporting Kansas City a prioritás”

– fogalmazott az idén csapatával kupagyőztes, magyar származású edző, akinek a szerződése 2017-ben jár le és a holtidőben éppen azon dolgozik, hogy versenyképes csapatot tudjon összeállítani a következő szezonra is.

Márpedig a tehetségek megtartása nem egyszerű. A Sporting KC nem a legvastagabb pénztárcával rendelkező klub az MLS-ben. Ezt a tényt alátámasztja, a csapat hiába nyert tavaly bajnokságot, idén kupát, egyetlen játékosa sem szerepel az MLS fizetési listájának TOP29 játékosa között.

Fotó: Europress Fotóügynökség
Fotó: Europress Fotóügynökség

Kérdés, meddig maradhat ez így, ekkora költségvetéssel, ilyen hátránnyal meddig képes a klub versenyképes lenni? Ez a kérdéskör felveti az idén berobbant és 250 ezer dollár éves jövedelemmel szerződtetett Németh Krisztián jövőjét is, akit az igazgató elmondása szerint szintén európai klubok csábítanak, konkrét érdeklődés van iránta.

Robb Heineman, a klub igazgatója úgy fogalmazott, a City soha nem lesz az, aki 5-6-7 millió dolcsit tud fizetni egy-egy játékosnak. Igazából átigazolási díjat sem tudnak fizetni az európai játékosokért, ezért inkább olyan kiszemeltjeik vannak, akik, transzferdíj nélkül megszerezhetőek, és van bennük potenciál a fejlődésre.

De elárulta, érdekes Németh Krisztián esete is, aki 16 gólt szerzett idén a klub színeiben – az év góljára is esélyes, szavazz rá itt -, és ahogy az igazgató fogalmazott “ezzel túltermelte a fizetését”, így jogos az emelési igénye.

“Nem tudom megmondani, hogy mi az a bűvös szám, amelyik megnyugtató mindkét fél számára”

– fogalmazott immár Vermes, aki azt is elárulta, jelen állás szerint kicsi az esélye annak, hogy ha nem sikerül megállapodni Némethtel, olyan hasonlóan gólérzékeny játékost találnak, aki megfelelően helyettesíti a magyar válogatott támadót.

Ugyanakkor az is tény, hogy a KS honlapján közölte azoknak a játékosaiknak a névsorát, akiknek élő szerződése van jövőre. Ebben szerepel Németh Krisztián neve is, ami azt jelenti, a klub élt az opciós jogával, így a támadónak a 2016-os szezon végéig érvényes a szerződése, azaz aki vinni akarja, annak ki kell vásárolnia.

A remek, átfogó klubelemző írást olvasva csak annyit teszünk hozzá; vajon mikor lehet Magyarországon ilyen nyíltan, őszintén beszélni a futballban mozgó pénzekről, a játékosok béréről? Mikor fogja egy magyar klubvezető egy év játék után azt mondani, a játékosa úgy teljesített, hogy teljesen jogos a fizetésemelés igénye?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik