Foci

Földbe döngölte a Barca az AS Romát, életben maradt az Arsenal

Lionel Messi ismét kezdő volt és duplázott a Barcelonában, amely 6-1-re verte olasz ellenfelét a labdarúgó Bajnokok Ligája 5. fordulójában és megnyerte a csoportját. Az Arsenal hozta a kötelezőt a Dinamo Zagreb ellen, a Bayern München pedig az Olympiakoszt győzte le könnyedén, a németek is kvartettjük élén végeznek. A Chelsea idegenben zsebelte be a három pontot.

E csoport

Az már a forduló előtt biztos volt, hogy a Barcelona ott lesz a BL egyenes kieséses szakaszában, emiatt, na meg a Real kiütése után kellő önbizalommal várhatták a Roma elleni összecsapást Luis Enrique fiai. Amit az első félidőben produkált a Barca, arra talán még a legvérmesebb szurkolók sem számítottak, a hazaiak ugyanis űrfocival jelentkeztek. A katalánoktól Suárez duplázott, és a kezdőbe visszatérő Messi is betalált, a 3-0 pedig még a Farkasokra nézve volt hízelgő, akkora fölényben játszott a Barcelona.

Suárez második gólja káprázatos volt:


A második játékrész kezdetén ugyan volt egy nagy lehetősége a rómaiaknak, de nagyjából ennyit tudtak felmutatni, míg a túloldalon egy sakk-mattra játszott akció végén Piqué lőtt gólt, majd nem sokkal később Messi volt újfent eredményes. A folytatásban is csak az volt a kérdés, mennyivel nyer a Barca és összejött még egy találat a hazaiaknak: Messi kapott nagy tapsot, hogy átengedte a tizenegyest Neymarnak, a brazil azonban flegma volt és kihagyta, ám a kipattanót Adriano a léc alá bombázta. A folytatásban Dzeko hagyott ki egy tizenegyest – pontosabban ter Stegen védte -, de a legvégén a bosnyák csatárnak összejött a szépítő gól. Így is 6-1 lett a vége, a Barca megnyerte a csoportját.

Messi két-két góllal és gólpasszal tért vissza a kezdőbe, azaz hamar felvette a fonalat.

A csoport másik meccsén a Bayer Leverkusen csak 1-1-es döntetlent játszott a BATE Boriszov otthonában.

Eredmények – E csoport, 5. forduló

Barcelona (spanyol) – AS Roma (olasz) 6-1 (3-0)
Gólszerzők: (Suárez (15., 44.), Messi (18., 60.), Piqué (56.), Adriano (77.) illetve Dzeko (90+1.)

BATE Boriszov (fehérorosz) – Bayer Leverkusen (német) 1-1 (1-0)
Gólszerzők: Gordejchuk (2.) illetve Mehmedi (68.)

Az állás: 1. (és továbbjutott) Barcelona 13 pont, 2. Bayer Leverkusen 5 (12-11), 3. AS Roma 5 (11-16), 4. BATE Boriszov 4

F csoport

A kvartett nagy kérdése az volt, hogy vajon elszáll-e végleg az Arsenal. Nos, két mérkőzés alakulása miatt ezen gyakorlatilag  már senki sem gondolkodott 45 perc után.

A londoniak hazai pályán fogadták a Dinamo Zagrebet – Kassai Viktor volt a játékvezető – és az első félidőben pont úgy játszottak, ahogyan azt a szurkolóik elvárhatták, Özil és Sánchez pedig a kapuba is betalált. Fordulást követően is az Arsenal volt a jobb csapat, és ugyan nem forgott veszélyben az Ágyúsok sikere, Sánchez a 69. percben végleg eldöntötte az összecsapást.

Sánchez második gólja:

A Bayern München sem bízott semmit a véletlenre az Olympiakosz Pireusz ellen: már az első félidőben felborult a pálya, a bajorok hazai környezetben már a szünetig három gólt lőttek és esélyt sem adtak riválisuknak. Ugyan a második felvonás kezdetén Badstubert kiállították, így sem forgott veszélyben a Bayern győzelme, sőt, még a német együttes szerzett gólt a folytatásban, 4-0 lett a vége, a Bayern is megnyerte a csoportját.

Az utolsó fordulóban az Arsenal Görögországba látogat és nyerni kell ahhoz, hogy továbbjusson a csoportból. Ráadásul a pireusziak Londonban tudtak 3-2-re nyerni, vagyis az idegenben lőtt gólokkal is elég jól állnak.

Eredmények – F csoport, 5. forduló

Arsenal (angol) – Dinamo Zagreb (horvát) 3-0 (2-0)
Gólszerzők: Özil (29.), Sánchez (33., 69.)

Bayern München (német) – Olympiakosz Pireusz (görög) 4-0 (3-0)
Gólszerzők: Costa (8.), Lewandowski (16.), Müller (20.), Coman (69.)
Piros lap: Badstuber (63.)

Az állás: 1. (és továbbjutott) Bayern München 12 pont, 2. Olympiakosz 9, 3. Arsenal 6, 4. Dinamo Zagreb 3

G csoport

Ebben a csoportban a keddi játéknap csak fokozta az izgalmakat. A Chelsea Tel-Avivban került gól és emberelőnybe az első félidőben. A Maccabi ugyan tíz emberrel is nagyot küzdött, a Chelsea a hajrában lezárta a meccset, Willian, Oscar és Zouma iratkozott még fel a góllövők közé.

Willian gólja Mourinhónak is tetszett:

Az első helyen álló Porto hazai pályán kapott ki 2-0-ra a Dinamo Kijevtől, így ebből a négyesből még hárman is kiharcolhatják a továbbjutást, azaz izgalmas lesz a záró forduló.

Ritkán látható hiba Casillastól:

Eredmények – G csoport, 5. forduló

Maccabi Tel-Aviv (izraeli) – Chelsea (angol) 0-4 (0-1)
Gólszerzők: Cahill (20.), Willian (73.), Oscar (77.), Zouma (90+1.)
Piros lap: Ben Haim (40.)

Porto (portugál) – Dinamo Kijev (ukrán) 0-2 (0-1)
Gólszerzők: Yarmolenko (35. – 11-esből), Gonzalez (64.)

Az állás: 1. Chelsea 10 pont (11-3), 2. FC Porto 10 (9-6), 3. Dinamo Kijev 8, 4. Maccabi Tel-Aviv 0

H csoport

Itt már eldőlt, hogy a Zenit Szentpétervár biztosan az első helyen végez, a második helyért pedig még ketten fognak csatázni. Este ugyanis a Gent 2-1-re legyőzte a Lyont idegenben, ezzel pedig eldőlt, hogy a franciák kiszálltak a további versenyből. A történetük során először BL-főtáblás belgák így ott lehetnek az egyenes kieséses szakaszban, ha az esetleg nem jönne össze, akkor az Európa Ligában vigasztalódhatnak.

Trükkös szabadrúgás a Genttől:

Eredmények – H csoport, 5. forduló

Lyon (francia) – Gent (belga) 1-2 (1-1)
Gólszerzők: Ferri (7.) illetve Milicevic (32.), Coulibaly (90+5.)

Zenit Szentpétervár (orosz) – Valencia (spanyol) 2-0 (1-0)
Gólszerzők: Shatov (15.), Dzyuba (74.)
Piros lap: Vezo (80.)

Az állás: 1. (és továbbjutott) Zenit 15 pont, 2. Gent 7, 3. Valencia 6, 4. Olympique Lyon 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik