Foci

Kialakult a jövő évi Európa-bajnokság huszonnégyes mezőnye

Az előnyről induló csapatok jutottak ki kedden a franciaországi kontinensviadalra.

Kedd este két mérkőzéssel zárult a pótselejtezők sora a jövő évi franciaországi Európa-bajnokságra. Svédország előnyből várhatta a Dánia visszavágót, míg az ukránok is legyőzték hazai környezetben a szlovénokat.

A dánok akár már az odavágón elveszíthették volna minden esélyüket a kijutásra, de megúszták az északi riválisuk rohamait, a végén pedig találtak egy gólt, így kaptak ki 2-1-re. Koppenhágában azonban gyorsan megszerezték a nagyon fontos idegenbeli gólt a svédek. Egy szöglet után Zlatan Ibrahimovic lőtt a hosszú alsóba (0-1).

A folytatásban mindent megpróbáltak Morten Olsen fiai, de meddő volt a mezőnyfölényük. Igazán nagy helyzetet nem tudtak kialakítani. Negyed órával a vége előtt pedig minden eldőlt, a PSG csatára egy nagyszerű szabadrúgásgóllal eldöntötte a továbbjutás sorsát (0-2). Tíz perccel a lefújás előtt szépített Poulsen, de ez már nem osztott, nem szorzott (1-2). Vestergaard a ráadásban még egyenlíteni tudott (2-2), de így is a svédek jutottak ki.

Szlovénia kétgólos hátrányba került Lvivben az ukránok ellen. Ráadásul az idegenben mutatott játék alapján előzetesen nem sok esélyük volt hazai környezetben sem. Mariborban azonban gyorsan egy gólt le is dolgoztak a hátrányukból, Bostjan Cesar egy pontrúgás utáni kavarodást követően talált a hálóba (1-0).

A mérkőzés hátralévő részében is mentek előre a vendéglátók, mégis az ukránok előtt adódtak nagyobb helyzetek. Handanovic bravúrral védte Konoplyanka és Yarmolenko kísérletet is.

Negyed órával a lefújás előtt Cesar hős lehetett volna, de fejesét hatástalanította Pyatov. Ukrajna a hazai rendezésű Európa-bajnokság után ismét ott lesz a kontinensviadalon. Köszönhetően annak is, hogy már emberelőnyben, a ráadás nyolcadik percében Yarmolenko egalizálni tudott (1-1).

Eredmény – Eb-pótselejtező, visszavágó

Dánia – Svédország 2-2 (0-1) (Összesítésben: 3-4)
Gólszerző: Poulsen (81.), Vestergaard (90+1.) illetve Ibrahimovic (19., 76.)

Szlovénia – Ukrajna 1-1 (1-0) (Összesítésben: 1-3)
Gólszerző: Cesar (11.) illetve Yarmolenko (90+8.)
Kiállítva: Brecko (90+3.)

Az Európa-bajnokságon részt vevő csapatok (kalapok szerinti beosztás):

1. kalap: Franciaország, Spanyolország, Németország, Anglia, Portugália, Belgium
2. kalap: Olaszország, Oroszország, Svájc, Ausztria, Horvátország, Ukrajna
3. kalap: Csehország, Svédország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, MAGYARORSZÁG
4. kalap: Törökország, Írország, Izland, Wales, Albánia, Észak-Írország

Ajánlott videó

Olvasói sztorik