Foci

Storck marad a kapitány az Európa-bajnokság végéig

A játékosok jutalmazása attól függ, hogy ki mennyit lépett pályára.

A norvégok elleni sikerrel megvívott Európa-bajnoki pótselejtező után alig fél nappal a szövetség sajtótájékoztató tartott.

Az eseményen Dr. Csányi Sándor elnök mellett Berzi Sándor, Vági Márton és Bernd Storck vett részt. A szövetség első embere felütésként Orbán Viktor miniszterelnököt idézte, aki a mérkőzés utáni négyszemközti beszélgetésen úgy fogalmazott: “Tudod mire nem szeretnék ébredni holnap reggel Sándor? Hogy norvég vagyok.”

Az elnök sokáig kereste a szót, hogy ne keverjen politikát a vasárnap esti diadalba, de végül mégis kimondta: megköszöni a miniszterelnök segítségét, hiszen személyes tekintélyével, politikai kockázatvállalásával állt és áll ki egy olyan folyamat mellé, amelynek ez az első részsikere. Az elnök természetesen megköszönte a válogatott mellett dolgozó szakemberek, köztük Pintér Attila, Dárdai Pál és Bernd Storck, továbbá a játékosok munkáját is.

A sajtótájékoztató lényegi kérdését eztán közölte Csányi Sándor: német edzője lesz a válogatott kapitánya a kontinensviadal végéig. Mégpedig Bernd Storc, akinek a sportigazgatói szerződése az eredetiek szerint 2018 nyaráig él.

A szövetség 12 millió euró kapott a kijutásért, ennek körülbelül egyharmadát a játékosok és a stáb kapja meg jutalomként. A összeg elosztása attól függ, hogy ki mennyit játszott és a kijutásért jár külön prémium is. A játékosok jutalmazásánál 44 millió forint lehet a legnagyobb összeg, a legkevesebb pedig 1-3 millió.

Az elnök kiemelte, a válogatott átlagos éves költségvetése, nagyjából 800 millió forintra rúg, de ebben az összegben egy fillér állami pénz sincs. A költségvetést a nemzetközi szövetségtől kapott és a televíziós jogdíjakból, illetve a közönségbevételből a válogatott kitermeli piaci alapon.

Bernd Storck kapott szót, aki szintén köszönetet mondott. Tisztában van vele, hogy pár döntését sokan megkérdőjelezték. Elmondta, hogy a határainkon túlra is kell figyelni, ami azt jelenti, hogy meg kell nézni, más országokban hogyan dolgoznak a fiatalokkal U10-től U19-ig.

Fotó: mlsz.hu
Fotó: mlsz.hu

A főtitkár elmondta, hogy a bajnokság lebonyolítását nem befolyásolja az, hogy a válogatott kijutott az Eb-re. Az NB I küzdelmei május elején véget érnek. Vannak szabad szerdák, akkor is lehet bajnokikat játszani, amennyiben a szövetségi kapitány azt szeretné.

Újságírói kérdésre elmondta a mester, hogy nem a kor számít, az játszik aki jobb teljesítményt nyújt. Elég csak Király vagy Gera pótselejtezős teljesítményére gondolni. Mindenkinek bizonyítani kell, csak akkor kerülhet be a keretbe.

Storck elismerte, hogy kicsit könnyebbséget jelentett, hogy 24 csapatos lesz a torna. De ezt rajtunk kívül még három válogatott is kihasználta. Hozzátette, hogy változtatásokra lesz szükség a kluboknál és az akadémiáknál egyaránt.

A folytatásban szeretné a kapitány, hogy a csapat stábja egyben maradjon. A felkészülési meccsekre sok lehetőségünk nem lesz. Márciusban pályára tudunk lépni, utána pedig még az Eb előtt, de sok időnk nem lesz.

Csányi Sándor hozzátette, hogy nem látott még olyan munkamániás szakembert, mint Storck. Azt szeretné, hogy a kontinensbajnokság után is ő maradna a kapitány és a sportigazgató is. Újságírói kérdésre azt válaszolta, eddig sem nagy nevekben, hanem jó edzőben gondolkodott az MLSZ elnöksége.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik