Foci sport

NB1: lötyögés a semmibe 2.0

Érdekes és tanulságos időutazásra invitáljuk olvasóinkat. Így edzett a magyar labdarúgás élvonala anno és így edz most.

Magyar Ifjúság, 1980, október. A még lelkes sportújságíró, Jakab József „Lötyögés a semmibe” címmel publikált riportot, amelyben meglehetősen érzékletesen ábrázolta a kor sztárcsapata, a ’70-es években nyolc bajnoki címet szerző Újpesti Dózsa heti tréningjét.

labdarugo.be
Az Újpesti Dózsa 1974-75-ös bajnokcsapata Balról jobbra) Álló sor: Szentmihályi Antal, Kolár Endre, Juhász Péter, Noskó Ernő, Dunai III Ede, Harsányi László, Horváth József, Dunai II Antal, Szigeti Károly Guggolnak: Fazekas László, Fekete László, Tóth András, Bene Ferenc, Zámbó Sándor, Kellner Jenő, Nagy László Forrás: labdarugo.be

Megjegyzem, az az Újpest, pár évvel korábban, 1974 április 10-én a Népstadionban még 78 426 néző előtt játszott Bajnokcsapatok Európa Kupája (BEK) elődöntőt a Bayern München ellen (1-1) és bajnoki címet nyert 1979-ben…

Vasas edzésles

2015. október 29. Harmincöt évvel később nem 2015 sztárcsapatát, a Ferencvárost, hanem a szebb napokat is megélt, bő két hete éppen edzőt cserélő Vasast vettük górcső alá. Kilátogattunk a Fradi elleni szombati fiaskót (5-1) megelőző edzésre.

Szanyó vs. Simon

Az NB2-ből bajnokként feljutó és bajnokságot is Szanyó Károllyal kezdő angyalföldiek játéka annak ellenére üde színfoltja volt az NB I-nek, hogy a pályakezdő mester kötelező pro licence nélkül nem is volt a csapat vezetőedzője. A hivatalos jegyzőkönyvekben kezdetektől Simon Antal neve szerepelt. A Vasas az „áledzővel” bátran felvállalta – bennmaradásért küzdve – a támadófutballt.

Senki ellen nem lépett feltartott kézzel a pályára, mindig, minden körülmények között – támadó felfogásban – a győzelemre játszott. Ez lett Szanyó veszte. Az egyesület vezetésének tizenkét forduló után elfogyott a türelme és a szakmai munkát egy más futballfilozófiát képviselő szakember, az addig vezetőedző-nyilatkozó Simon Antal kezébe adta.

Az azóta eltelt időszakot tekintve gyökeres változás állt be a Vasas játékában. Negatív irányban. 3 meccs, 3 zakó, 2-9-es gólkülönbség és az eddigi látható tudatosságot, kevésbé szakértő szurkolók által is érzékelhető taktikai szándékot, filozófiát felváltotta a kilátástalan, érthetetlen játék.

Borús, őszi napon, a 10 órára meghirdetett edzésre 20 perc késéssel, álmosan bóklásznak ki a Vasas játékosai.

Ferenczi István erőnléti edző vezetésével kezdik meg a bemelegítést a centerpályán. Felváltva zajlanak, többször megismétlődve az „állóhelyben végzett gyakorlatok”: passzolgatás, nyújtás, törzserősítés. Passzolgatás, nyújtás, törzserősítés.

Mi a bánat zajlik itt? – kérdem a mellettem álló szurkolótól.
Eddig még egy sprintet, egy dinamikus megindulást sem csináltak a játékosok, miközben 20 perce melegítenek. Ráadásul – noha nem vagyok erőnléti szakember – én úgy tudom, hogy a törzsizom erősítő blokkot nem a bemelegítő részben, hanem az edzés végén szokták végeztetni az edzők – érkezett a válasz.

Általánosságban elmondható, a futballban a csütörtöki edzések, rendre a csapat összműködésének finomítását szolgálják, más szóhasználattal „taktikai edzésnek” is nevezik. Ettől függetlenül alapvetés, hogy a szükségszerű bemelegítő blokknak az edzés fő gyakorlatsorát kellene szolgálni, míg minden edzésnek a tizenegy játékos összműködéséről kellene szólnia.

Bátortalan kérdésem után kíváncsian vártam, mit fognak tanulni, fejleszteni a főrészben a játékosok. Összehasonlítási alapom volt bőven, hiszen az elmúlt hetekben sorra jártam az FTC, MTK, Újpest és a válogatott mérkőzés előtti „taktikai edzéseit”.

Álló játékosok az októberi őszben

A meglepetésem csak fokozódik, mikor az edzés fő részében a csapat fő része a pontrúgások elleni védekezést és a támadó pontrúgások értékesítését iskolázza – „életszerűn”, többnyire kapus nélkül. Egyszerű szögletvariációk és oldalszabadrúgások váltogatják egymást 60 percig folyamatosan. A játékosok azt gyakorolják egész edzésen, amit más edző az edzés levezető részében szokott átskálázni 10-15 percben. Mindezt vontatottan, álmosan végrehajtva, sok magyarázattal fűszerezve és legfőképp álló játékosokkal az októberi őszben.

Ekkor esik le, ekkor értem meg Ferenczi Pista bemelegítő blokkjának, állóhelyben végzett gyakorlatainak szükségességét: a vég nélküli állásra készültek a játékosok.

Közben átnézek a pálya másik végére, ahol Ferenczi a csapat fennmaradó részével, a tartaléksorsra ítéltetekkel gyakorolt. A tavasszal még aktív csatár az edzőképző első számú üldözendő gyakorlatát veti be: felpassz az edzőnek, majd a visszapasszolt labda kapura lövése.

24.hu
Forrás: 24.hu

Mindez két dolgot tökéletesen demonstrál; az edző aznap felkészületlenül érkezett edzésre és ott helyben improvizálva találja ki, hogy éppen hogyan húzza ki kamu gyakorlatokkal az edzésidőt addig, amíg a vezető edző a kezdő játékosokkal foglalkozik, illetve azt, hogy a Vasasnál a 12. játékos már a „tucat”, a “szükséges rossz.

Miközben a pálya egyik végén Simon pro licences vezető edző feszt rögzített szituációt oktat, magyaráz, fennáll a veszélye, hogy a „tartalékok” elunják a Ferenczi vezette gyakorlatot, ezért a erőnléti edző színesíti 10 perc után a feladatot: immár felpörgetve adja vissza a rápasszolt labdát.

Az edzésből lassan 50 perc telik el, még mindig mindenki áll, érdemben semmi sem történik. Ferenczi is unhatja dolgot, vagy a keze fázhat, mert most már zsebre tett kézzel végzi munkáját, a „mandiner játékot”.

A másik oldalon Keneseire és Czvitkovicsra kihegyezett szögletvariációk jönnek – na, ők azok, akik nem is léptek pályára a hétvégi FTC-Vasas meccsen -, majd azon szabadrúgás-variációk hárítása jön, amiből szombaton gólt kaptak a Fradi ellen.

Hoppá!

Ferenczi Pista újít a másik oldalon és előveszi az Edzőképző kettes számú üldözendő gyakorlatát. Kimegy oldalra és szélről adogatja be az álló labdákat, a 16-osról állóhelyből induló játékosoknak.

24.hu
24.hu

Közben Simon úgy érzi leoktatta, amit kell, befejezi az edzést és jön a levezető rész, ahol a játékosok fakultatívan, állva passzolgatnak vagy állóhelyből, állított labdát lövöldöznek.
Csupa életszerű megoldás, hiszen a labda többnyire áll a meccseken is.

Közben az edzésnek és szenvedésünknek is vége. A játékosok különösebb izzadtság nélkül battyognak be az öltözőbe.

Mi volt ez? – kérdezem a tősgyökeres, a Vasas pályán élő helyi drukkert.
Ráhangolódtak a hétvégi meccsre – jön a válasz.

Végül is igaza van. Szombaton, a Fradi elleni meccsen minden a csütörtöki ráhangolódás szellemében történt. A Vasas játékosok álltak, szemmel láthatóan túl akarták élni az egész meccset. Hitehagyott és kilátástalan játékkal kaptak ki a bajnokesélyestől.

Megállt az idő

Így aztán kijelenthető: 35 év alatt szinte semmi sem változott. Az 1980-as újpesti példával egybevetve pusztán két dolog nem stimmel. Egy: Simon Antal pro licences edző és a mai Vasas semmilyen megközelítésben nem hasonlítható a BEK-elődöntőt és hat év alatt négy bajnoki címet szerző Várhidi Pál edzőhöz és az akkori Újpesthez. Kettő: anno, Jakab József nagy visszhangot kiváltó cikkét követően Várhidit menesztették. Simont három meccs, három vereség, 2:9-es gólkülönbség és e cikk után nyilván nem fogják kirúgni.

Lehet meglepő ezek után az állítás, a látott negatívumok nem elsősorban az edzői stábot és legkevésbé a játékosokat minősítik. A fő bűnös a Vasas vezetősége, akik teljesen feleslegesen távolították el Szanyót a vezetőedzői posztról.

Egy megkezdett folyamat közben, ha a csapat játékában visszaköszön az edző által elvárt koncepció, és a játék összképe jó  – a Vasasnál egyértelműen így volt -, csak azért kirúgni az edzőt, mert a csapat a bajnokság első harmadában nem nyeri zsinórban a meccseket, óriási vezetői hiba.

Tizenkét forduló után elküldeni a folyamatot beindító, átlátó, azt kézben tartó vezetőedzőt vétek. A kapkodó vezetői döntés eredménye: a látványos, támadó futball két hét alatt kilátástalan, cél nélküli, ráadásul még eredménytelenebb játékká alakult. Angyalföldön “lötyögnek a semmibe”. Többet ért volna a türelem.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.