Foci

Euro2016: ma kijutunk az Eb-re?

Két fordulóval a vége előtt reális esélye van a magyar labdarúgó-válogatottnak arra, hogy megszerezze az automatikus Európa-bajnoki részvételt jelentő legjobb csoportharmadik helyet.

Bernd Storck együttesének egyenes ági kvalifikációjához az egyik alapfeltétel, hogy csoportjában a tavaly világbajnoki nyolcaddöntős, de jelenleg nyeretlenül sereghajtó Görögország maradjon az utolsó helyen, azaz ne előzze meg a három ponttal előtte álló Feröer-szigeteket a hátralévő két fordulóban.

Csütörtökön és vasárnap éppen ezzel a két válogatottal találkozik: ha mindkétszer nyer, akkor a jobb egymás elleni eredményeknek köszönhetően – a feröeriek mindkétszer győztek a görögök ellen – mindenképpen a szigetországiak maradnak az ötödik pozícióban.

Ha a magyarok csütörtökön felülmúlják a Feröer-szigeteket és a görögök kikapnak Észak-Írországban, akkor szintén biztossá válik, hogy utóbbiak végeznek sereghajtóként, függetlenül az utolsó fordulóban esedékes görög-magyar meccs eredményétől.

Az utolsó hely sorsa azért lényeges, mert a nyolc hatcsapatos csoportban csak a legjobb öt elleni eredményeket viszik magukkal a harmadik helyezettek. A magyarok pedig Feröer-szigetek ötödik helyével – feltételezve, hogy csütörtökön nyernek – hat pontot vihetnének tovább, míg a görögök előzésével legfeljebb kettőt.

Ami tehát kedvező a magyar válogatott számára, hogy e tekintetben saját kezében van a sorsa.

A csoportharmadikok tabelláján, amelybe jelenleg a feröeriek elleni eredmény számít, Magyarország második 12 pontjával, amihez további három pontot tudna hozzátenni a feröeriek ellen. Az egy ponttal előtte álló ukránoknak szintén csak egy olyan meccsük van hátra, amely beleszámít ebbe a speciális tabellába – ha Macedónia marad utolsó. De az utolsó körben éppen a címvédő spanyolokkal futballoznak, azaz ha azon az október 12.-i játéknapon a papírforma szerint nem nyernek, akkor őket megelőzheti Bernd Storck csapata.

A feröeriek ellen megszerezhető további három ponttal és a görögök utolsó helyével számolva pedig csak az I csoport majdani harmadik helyezettje lehet veszélyes a magyarokra. Abban a kvintettben arra van szükség magyar szempontból, hogy a jelenleg 12 ponttal második Dánia ne nyerjen utolsó, portugáliai meccsén, vagy a 11 ponttal harmadik Albánia legfeljebb három pontot szerezzen hátralévő két mérkőzésén, hazai pályán Szerbia és idegenben Örményország ellen.

Ha Albánia vagy Dánia mégis 15 ponttal zárna harmadikként, akkor a gólkülönbség dönt. A két rivális jelenleg plusz néggyel áll, míg Storck együttese csak plusz kettővel, azaz ebben az esetben az sem mindegy, a magyarok milyen különbséggel múlják felül Feröer-szigeteket.

A nyolc lemaradó csoportharmadik pótselejtezőre kényszerül, jövő hét vasárnap 11 órától Nyonban négy párba sorsolják a csapatokat, a párharcok győztesei vehetnek részt az Eb-n.

A csoportharmadikok tabellája:

1. Ukrajna       7   11- 3   13 pont
2. Magyarország  7    6- 4   12
3. Horvátország  7   14- 5   11
4. Albánia       6    7- 3   11
5. Írország      6    6- 5    9
6. Svédország    7    9- 9    9
7. Szlovénia     7    9-10    9
8. Izrael        6    6- 8    7
9. Törökország   6    7- 8    6
Horvátországtól egy pont levonva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik