Foci

Gyanús doppingtesztek az európai labdarúgókupákban

dopping-ellenőrök (dopping ellenőrök)
dopping-ellenőrök (dopping ellenőrök)
Az UEFA tudomást sem akar venni a dologról.

Hatvannyolc labdarúgónál mutattak ki magas tesztoszteronszintet a 2008 és 2013 között elvégzett ellenőrzések során, ám ezeket az eseteket az európai szövetség (UEFA) nem publikálta – állítja az ARD német televízió.

A médium arról számolt be, hogy az UEFA megrendelésére többségében az európai kupákban, a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában 2008 és 2013 között 4195 vizeletmintát vettek 879 játékostól, közülük 68-nál – azaz 7,7 százalékuknál – magas tesztoszteronszintet állapítottak meg. Ez bizonyos esetekben akár doppingolásra is utalhat. Neveket nem közöltek. A mintákat 12 európai laboratóriumban elemezték ki.

Az UEFA nem tette közzé az eseteket, nem is kért B-próbákat, hanem az illetékesek azt javasolták, hogy idővel vezessenek be a kerékpárosokéhoz hasonlóan biológiai útlevelet a futballistáknál is. Az UEFA azt sem firtatta a laboroknál, hogy a magas tesztoszteronszint anabolikus szteroidok szedésével függhet-e össze.

Az európai szövetség az ARD beszámolójára reagálva visszautasította a doppinggyanút, és azt, hogy a tiltott szerek használata általános jelenség lenne a sportágban.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik