Foci

Magyar-román: 34 éves átkot törne meg a válogatott

1981. május 13. egy olyan dátum, amit a magyar focidrukkerek minden bizonnyal kívülről fújnak már. Nem nehéz kitalálni: ekkor sikerült utoljára legyőzni Románia labdarúgó-válogatottját, még Mészöly Kálmán kapitánykodása alatt. A vb-selejtezős meccs hőse Fazekas László volt, aki a 18. percben zörgette meg a rivális hálóját, ez volt a találkozó egyetlen gólja.

Az örökmérleg nekünk kedvez

Pénteken este 25. alkalommal találkozik egymással a két együttes (ezen felül volt még két nem hivatalos mérkőzés a harmincas években), az egymás elleni mérleg magyar fölényt mutat: 11 győzelem mellett hét döntetlen és hat vereség a mutató 48-29-es gólkülönbséggel. Ugyanakkor a bevezetőből is kiderül, hogy a közelmúlt már nem olyan fényes.

1981 óta nem sok babér termett a mieink számára a románok ellen. Tíz összecsapást játszott le a két együttes, ebből négyszer iksz, hatszor pedig vereség lett a vége. Két évvel ezelőtt nagyon közel jártunk hozzá, hogy megtörjük a „román átkot”, 2013 márciusában, a Puskás Ferenc Stadionban rendezett zárt kapus világbajnoki-selejtezőn ugyanis kétszer is vezettünk, azonban a hosszabbítás perceiben a védelmünk kártyavárként omlott össze, Chipciu pedig kihasználta ezt és beállította a 2-2-es végeredményt. A bukaresti visszavágó igen csúfosra sikerült, a románok 3-0-ra ütötték ki a magyar válogatottat, ezzel pedig akkor lényegében el is dőlt a pótselejtezőt érő második hely sorsa – Románia végül nem jutott ki Brazíliába, Görögország összesítésben 4-2-vel nyerte meg a párharcot.

A 2016-os Európa-bajnoki selejtezősorozatban is összehozta a sorsolás a csapatokat, tavaly októberben pedig már le is játszottak egy meccset. Akkor debütált Dárdai Pál a válogatott kispadján, a mieink pedig Dzsudzsák Balázs gyönyörű szabadrúgásgóljával mentettek pontot a hajrában (sőt, a győzelemre is esélyünk volt), 1-1 lett a végeredmény.

Gondok itt is, ott is

Azóta sok minden történt a két csapat háza táján. Románia például némi meglepetésre egészen a világranglista hetedik helyéig kúszott fel (mi a 37.-ek vagyunk), igaz, ezt ott is megpróbálják a helyén kezelni, csak pillanatnyi állapot, a jobb eredmények számítanak most bele a rangsorba. Már nem Victor Piturca a szövetségi kapitány, Anghel Iordanescu vette át a nemzeti együttes irányítását, aki a napokban arra panaszkodott, hogy a klubcsapatok már kiestek a nemzetközi kupasorozatokból, gyengül a román bajnokság színvonala és a légiósok is már többnyire csak tartalékok külföldi kiscsapatoknál.

Ismerős, ugye?

Fotó: MTI
A román válogatott edzése Fotó: MTI

Nálunk sem Dárdai irányítja már a válogatottat, őt ugyanis idő közben kinevezték a Hertha BSC vezetőedzőjének, a nyáron pedig némi huzavona után eldőlt, hogy véget ér a kettős szerepvállalása. Az MLSZ az utánpótlás német szakmai igazgatóját, Bernd Storckot tette meg megbízott szövetségi kapitánynak, akinek irányításával a magyar fiatalok tisztességgel helyt álltak az U20-as világbajnokságon, az egyenes kieséses szakaszban a későbbi aranyérmes Szerbia állította meg a mieinket.

Storck rögtön egy parázs mérkőzéssel indít és ő sincs könnyű helyzetben: több kulcsember sincs játékban. Dzsudzsák Balázs mellőzötté vált Oroszországban, végül a török Bursaspornál kötött ki; Juhász Rolandot sérülés és eltiltás is hátráltatta eddig a szezonban; Tőzsér Dánielt nemrég igazolta le a Queens Park Rangers, még nem játszott meccset az idényben; Stieber Zoltán rendre kimarad a Hamburg keretéből; Szalai Ádámnak pedig hirtelen négy riválisa is lett Hoffenheimben, ő sem játszik.

Fotó: MTI
A magyar válogatott edzése Fotó: MTI

Szerencsére azért vannak pozitívumok is, Nikolics Nemanja élete formájában játszik, már hét gólt szerzett a Legia Varsóban, Németh Krisztián is megtalálta a góllövő cipőjét az Egyesült Államokban – ráadásul gólpasszokat is szép számmal ad -, valamint a kapuban Király Gábor is remek produkciót nyújt hétről-hétre a Haladásban.

Megy a matek

A mostani Eb-selejtezősorozatban minden eddiginél nagyobb esélye van a csapatoknak kiharcolni a kontinenstornán való részvételt, ugyanis a csoportok első két helyezettje automatikusan megkapja az indulási jogot, emellett a legjobb csoportharmadik is készülhet Franciaországba – a többi 3. helyezett pedig pótselejtezőt játszik. A mieink az F jelű hatosban érdekeltek, amit épp a románok vezetnek a maguk 14 pontjával, majd Észak-Írország következik a sorban 13 egységgel (hozzájuk hétfőn utazunk), Magyarország pedig a harmadik, 11 pontunk van eddig. Ebből is látszik, mennyire sokat érne egy győzelem, talán nem túlzás azt állítani, hogy „hatpontos” meccs lesz a pénteki – mint ahogyan hétfőn, az északírek elleni is.

Ezt várják a kapitányok

Bernd Storck nemrégiben magára haragította a szurkolókat azzal, hogy a döntetlent akár előre aláírná – ha utána legyőznénk Észak-Írországot. Természetesen a csütörtöki sajtótájékoztatóján is felvetették neki az újságírók, hogy akkor örülne-e az iksznek, mire ismét azt felelte, jó eredménynek számítana.

„Nagy küzdelem lesz, tudjuk, hogy az egész ország várja a mérkőzést, de nekünk higgadtnak kell maradnunk, jól kell védekeznünk, és olyan ellentámadásokat kell vezetnünk, amelyek végén lehetőségeket alakítunk ki” – mondta a német csütörtökön és azt is megtudtuk, hogy Király Gábor nevével kezdődik majd a kezdőnk, mert „semmi sem indokolja”, hogy váltson.

Anghel Iordanescunak felvetették, hogy kollégája elégedett lenne a döntetlennel, mire annyit felelt, tiszteli a véleményét.

„Rendkívül fontos meccs lesz a pénteki, a magyarok hazai közönség előtt játszanak majd, ami nagy előny lehet. Mindkét válogatott az első két helyre pályázik, ezért is várható óriási csata, bármi előfordulhat a meccsen” – vélekedett a román kapitány.

Telt ház

A jegyeket pikk-pakk elkapkodták, így csordultig meg fog telni pénteken a Groupama Aréna, 21 ezren biztatják majd a helyszínen a csapatot – emellett a Népligetbe is várhatóan rengetegen mennek majd ki, hogy kivetítőn kövessék az eseményeket. A játékosok videófelvételen üzenték: mindenki szurkoljon, ahogyan bír!

A magyar válogatott kerete és az eddigi egymás elleni mérkőzések

Kapusok: Király Gábor (Szombathelyi Haladás), Dibusz Dénes (Ferencváros), Bogdán Ádám (FC Liverpool)

Védők: Fiola Attila (Puskás Akadémia), Botka Endre (Budapest Honvéd), Juhász Roland (Videoton FC), Vanczák Vilmos (FC Sion), Guzmics Richárd (Wisla Krakow), Lang Ádám (Videoton FC), Kádár Tamás (Lech Poznan), Leandro (Ferencváros), Bosnjak Predrag (Haladás)

Középpályások: Elek Ákos (Csangcsun Jataj), Nagy Ádám (Ferencváros), Tőzsér Dániel (Queens Park Rangers), Gera Zoltán (Ferencváros), Kalmár Zsolt (RB Leipzig), Bódi Ádám (DVSC-Teva)

Támadók: Stieber Zoltán (Hamburger SV), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Nikolics Nemanja (Legia Warsawa), Dzsudzsák Balázs (Bursaspor), Németh Krisztián (Sporting Kansas City), Szalai Ádám (Hoffenheim), Priskin Tamás (Slovan Bratislava)

 

Az eddigi Románia elleni mérkőzések:

1936. 10. 04. Bukarest Románia–Magyarország 1:2 (1:0) barátságos
1939. 10. 22. Bukarest Románia–Magyarország 1:1 (0:0) barátságos
1940. 05. 19. Budapest Magyarország–Románia 2:0 (0:0) barátságos
1945. 09. 30. Budapest Magyarország–Románia 7:2 (5:2) barátságos
1947. 10. 12. Bukarest Románia–Magyarország 0:3 (0:2) Balkán Kupa
1948. 06. 06. Budapest Magyarország–Románia 9:0 (2:0) Balkán Kupa
1948. 10. 24. Bukarest Románia–Magyarország 1:5 (0:1) Balkán Kupa
1952. 07. 15. Turku Magyarország–Románia 2:1 (1:0) olimpiai selejtező
1954. 09. 19. Budapest Magyarország–Románia 5:1 (3:1) barátságos
1958. 10. 26. Bukarest Románia–Magyarország 1:2 (1:0) barátságos
1972. 04. 29. Budapest Magyarország–Románia 1-1 (1-0) Eb-negyeddöntő
1972. 05. 14. Bukarest Románia–Magyarország 2-2 (1-2) Eb-negyeddöntő
1972. 05. 17. Belgrád Magyarország–Románia 2-1 (1-1) Eb-negyeddöntő
1981. 05. 13. Budapest Magyarország–Románia 1-0 (1-0) vb-selejtező
1981. 09. 23. Bukarest Románia–Magyarország 0-0 vb-selejtező
1998. 10. 14. Budapest Magyarország–Románia 1-1 (0-0) Eb-selejtező
1999. 06. 05. Bukarest Románia–Magyarország 2-0 (2-0) Eb-selejtező
2001. 06. 02. Bukarest Románia–Magyarország 2-0 (1-0) vb-selejtező
2001. 09. 05. Budapest Magyarország–Románia 0-2 (0-2) vb-selejtező
2004. 02. 21. Nicosia Magyarország–Románia 0-3 (0-1) barátságos
2009. 08. 12. Budapest Magyarország–Románia 0-1 (0-0) barátságos
2013. 03. 22. Budapest Magyarország–Románia 2-2 (1-0) vb-selejtező
2013. 09. 06. Bukarest Románia–Magyarország 3-0 (2-0) vb-selejtező
2014. 10. 11. Bukarest Románia–Magyarország 1-1 (1-0) Eb-selejtező

Összesített mérleg magyar szempontból: 24 mérkőzés, 11 győzelem, 7 döntetlen, 6 vereség, 48-29-es gólkülönbség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik