Foci

Újabb kihívója akadt Michel Platininek

Csung Mong Jun (Array)
Csung Mong Jun (Array)

„A FIFA azért lett ennyire korrupt, mert 40 éve ugyanazok az emberek és a pajtásaik irányítják, az abszolút hatalom pedig abszolút mértékben megrontotta a szövetséget” – jelentette ki sajtótájékoztatóján a 63 éves Csung, s hozzátette, az elmúlt évtizedek szövevényes korrupciós ügyei után a FIFA-nak olyan vezetőre van szüksége, aki “józan ésszel, átláthatóan és becsületesen irányít.”

A Hyundai konszern főrészvényeseként milliárdos Csung 1994 és 2011 között tagja volt a nemzetközi szövetség végrehajtó bizottságának, most pedig azt mondta, csak négy évre vállalná el az elnöki tisztséget.

„Négy év alatt meg tudom változtatni a FIFA-t” – nyilatkozta, majd kitért legnagyobb ellenfelére, az európai szövetséget irányító Michel Platinire, akiről azt mondta, olyan volt a kapcsolata a regnáló elnökkel, Joseph Blatterrel, mint fiúnak az apjával.


Csung Mong Jun
Fotó: Europress Fotóügynökség

„Michel egy nagyszerű futballista volt, kétszer golfoztam is vele, nem túl jók az ütései, úgyhogy jobb, hogy labdarúgónak állt és nem golfozónak” – említette meg Csung, s úgy vélte, “hirtelen divatos lett Blatter ellenségévé válni, ez most egy kényelmes pozíció.”

Platini július 30-án nyilvánította ki indulási szándékát, mellette a libériai Musa Bility, a brazil Zico, valamint a trinidadi David Nakhid jelezte, pályázik a tisztségre. A májusi tisztújító kongresszuson Blatterrel szemben alulmaradt Ali bin al-Husszein jordán herceg, valamint a dél-afrikai Tokyo Sexwale ugyancsak fontolgatja, hogy megméreti magát a február 26-ra kiírt választáson.

A jelölteknek október 26-ig van lehetőségük benyújtani a szükséges dokumentumokat a FIFA-hoz, a hivatalos kandidáláshoz öt tagország támogatását kell birtokolni.

A tisztújításra azért van szükség, mert a május 29-ei szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Blatter június 2-án lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket.

A május végi kongresszus nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik