Foci

Hivatalos: Platini pályázik a FIFA elnöki posztjára

michel platini (Array)
michel platini (Array)

Az UEFA vezére szerdán jelentette be, hogy indul a jövő évi elnökválasztáson.

Joseph Blatter február 26-ig, a rendkívüli tisztújító kongresszusig tölti be tisztségét. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetég elnöke június 2-án, a zürichi tisztújító kongresszus előtt kirobbant korrupciós botrány következményeként mondott le az elnöki tisztségről – bár később megpróbált visszakozni és a Blick című svájci lapnak úgy nyilatkozott: nem mondott le, hanem a rendkívüli kongresszus rendelkezésére bocsátotta a mandátumát.

Michel Platini döntését a FIFA 209 tisztviselőjéhez eljuttatott levelében jelentette be. Kifejtette motivációját és elszántságát a futball képének megváltoztatása irányában.

 Fotó: Europress fotóügynökség

“Ez egy személyes döntés, sokat mérlegeltem a labdarúgás alakulásáról és saját jövőmről. Rengeteg támogatást és bátorítást kaptam az indulást illetően, ezért is határoztam így” – írta az UEFA elnöke.

“Az elmúlt fél évszázadban mindössze két elnöke volt a FIFA-nak, amely radikális fordulatokon és gazdasági változásokon ment keresztül ebben az időszakban. De a közelmúltban olyan fejlemények történtek, ami után muszáj megreformálni a világ futballját. Számítok mindenki támogatására, hogy a közös szerelmünket, a labdarúgást a sport több tízmillió rajongója számára visszaállítsuk a helyére egy olyan FIFA-val, amely példaértékű, egységes és szolidáris, szeretett, népszerű és tisztelt.”

A 60 éves Platini mellett a libériai Musa Bility és a brazil Zico is jelezte, pályázik a tisztségre, míg a FIFA korábbi dél-koreai alelnöke, Csung Mong Jun vélhetően augusztusban jelenti be, hogy jelölteti magát. A májusi tisztújító kongresszuson Joseph Blatterrel szemben alulmaradt Ali bin al-Husszein jordán herceg ugyancsak fontolgatja, hogy ismét megméresse magát a február 26-ra kiírt választáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik