Foci

Platini komoly lépésre szánja el magát

Joseph Blatter, Michel Platini (Array)
Joseph Blatter, Michel Platini (Array)

A hírek szerint a héten bejelenti, hogy indul a FIFA-elnökválasztáson. Támogatókból nem lesz hiány.

Minden bizonnyal jelölteti magát a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöki posztjára Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) elnöke. A Reuters brit hírügynökség a francia sportvezetőhöz közeli forrásra hivatkozva közölte: néhány napon belül bejelenti, hogy versenybe száll a posztért. Korábban többen is jelezték, hogy mellé állnak, ha jelölteti magát.

A 60 éves Platini mellett a libériai Musa Bility és a brazil Zico is jelezte, pályázik a tisztségre, míg a FIFA korábbi dél-koreai alelnöke, Csung Mong Jun vélhetően augusztusban jelenti be, hogy jelölteti magát. A májusi tisztújító kongresszuson Joseph Blatterrel szemben alulmaradt Ali bin al-Husszein jordán herceg ugyancsak fontolgatja, hogy ismét megméresse magát a február 26-ra kiírt választáson.


Fotó: Europress Fotóügynökség

A tisztújításra azért van szükség, mert a május 29-i szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Blatter június 2-án lemondott a posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket.

A május végi kongresszus nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik