Foci

19 éves magyar labdarúgó vagyok, tehetségesnek tartanak, mit tegyek?

Egy évre a VfL Wolfsburg labdarúgója lett Bobál Gergely. Kölcsönbe megy. Ez most jó hír, vagy rossz?

Bundesliga-csapat vette kölcsön a Honvéd magyar csatárát – adtuk hírül a magyar átigazolási piac bombahírét szerdán. Konkrétan Bobál Gergelyről és a VfL Wolfsburgról “nászáról” van szó. A srác még alig volt 16 éves, amikor a 2011/12-es bajnokságban már csereként egyszer pályára lépett az NB1-ben. Azóta a Honvéd 2-ben (13 meccs, 13 gól) és 16 NB I-es mérkőzésen mutathatta meg, ott a helye a kispesti kezdőben, de az élvonalben gólt még nem szerzett.

Tán ezért is, a 19 éves labdarúgó tavasszal a másodosztályú Gyirmóthoz került kölcsönbe. Ott erősödött meg annyira, hogy 14 mérkőzésén 6 gólt is lőtt és most a Bundesliga 2. helyezettje ad esélyt neki. Németországban kezdetben várhatóan a BL-ben is érdekelt élcsapat második együttesében játszik majd, de az első csapattal is edz.

 Bobál Gergely a Bernd Storck érkezéséig tagja volt az U20-as válogatottnak is. A német edző ki tudja miért, kitette a keretből.
Fotó: MTI 

Ahogy Bobál fogalmazott, volt ő már egyszer Wolfsburgban próbajátékon. Meg volt a Manchester Citynél, az AC Milannál, az AS Roma és a Napoli is vitte volna, de mégsem vitte. Ki tudja még hol járt. 15 évesen a legnagyobb magyar tehetségnek kiáltották ki és menedzserei azóta hordozzák körbe Európában.

Meglehet, az NB2-ből a Bundesliga 2. helyezttjéhez igazolni túl nagy ugrás hirtelen. Az is meglehet, ikertestvére, Dávid, aki a hétvégén mutatkozott be a Honvéd felnőtt csapatának védelmének közepén, és nem mellesleg remekül játszott, kisebb lépésekkel halad ugyan, de messzebb jut.

Példaként hirtelen a magyar labdarúgás másik ikerpárja, a Simon ikrek jutnak eszembe. Ők már 25 évesek, hat évvel előzik meg Bobálékat. A csatárt, Andrást az MTK 17 évesen hatalmas tehetségként adta el a Liverpoolnak. Angliában nem sikerült az áttörés, azóta egyre lejjebb sodorja az élet. Milyen furcsa, most épp az NB2-ben és Gyirmóton próbálja megtalálni önmagát. Ott, ahonnan Bobál Gergely Wolsfburgba távozott. A védekező középpályás, Ádám az MTK után 18 évesen a Haladás felnőttet választotta. Kis olaszországi kitérő után következett újra a Haladás, majd a Videoton és a magyar válogatott.

Nyilván jó esetben az ifjú futballistának vannak álmai, céljai, no és a csábítás hatalmas ilyen “kérő” esetében. Azt sem állítom, hogy Bobál testvérekre is hasonló karrierkép vár. De talán célszerűbb előbb itthon és ebben a közvélemény és a nemzetközi futball által sokra nem becsült NB1-ben bizonyítani. Ha az ember innen, ebből a pocsolyából kidugja a fejét, és jó ideig víz felett is tudja tartani, na akkor van értelme külföldön körbenézni. Ettől még persze sok sikert Gergely!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik