Foci

Bernd Storck: nem én számítok

Berndt Storck (Array)
Berndt Storck (Array)

Dárdai Pál német utódja az MLSZ kedd délelőtti sajtótájékoztatóján mutatkozott be.

A sajtótájékoztató elején Berzi Sándor, az MLSZ-alelnöke vázolta a kialakult helyzetet, majd átadta a szót Dárdai Pál utódjának, Bernd Storcknak. A német szakember elmondta, szomorú, hogy Pál nem tudta folytatni a munkáját. “Amikor Vági Márton főtitkár felkért, egyből igent mondtam. Gyors döntés volt. Optimista vagyok. Fontos meccsek várnak ránk, és nem én vagyok fontos, hanem a csapat. Nagyon fontos, hogy mindenki támogassa a munkánkat. Végig kapcsolatban voltam Dárdai Pállal, végig ott voltam a háttérben. Nem félek a kihívástól, bízom benne, hogy sikeresen folytathatjuk a megkezdett munkát. Már beszéltem Dzsudzsák Balázs kapitánnyal és Király Gáborral is. Hogy marad-e a szakmai stáb? Még beszélnem kell az edzőkkel, utána meglátjuk. Jó pozícióban vagyunk a selejtezőcsoportban, nagy esélyünk van, ezt kell kihasználnunk.”


Berndt Storck optimista a jövőt illetően
Fotó: MTI 

A további kérdésekben leginkább azt irán érdeklődtek az újságírók, hogy hogyan lehetett volna mégis megtartani Dárdai Pált. Vági Márton leszögezte, az MLSZ mindent megtett, még a lehetőségeihez képest talán a határait is túllépte ez ügyben.

Arra a kérdésre, hogy előfordulhat-e, hogy ha kijut a válogatott az Európa-bajnokságra és a Bundesligának is vége, akkor az Eb-re újra átveszi a válogatottat Dárdai, Vági Márton főtitkár úgy reagált, semmit sem érdemes kizárni, de maradjunk a realitások talaján, mert a Hertha hozzáállását látva nem hiszi, hogy ez megtörténhet.

Storck következett megint, aki arra a kérdésre, hogy a jövőben támaszkodni fog-e Dárdai Pál tanácsaira, azt válaszolta, természetesen egyeztet Dárdaival, az eddigi munkát, taktikát és a jövőbeni feladatokat, lehetőségeket illetően.

Vági Márton főtitkár megerősítette, Bernd Storckot alapvetően sportigazgatónak szerződtették és továbbra is keresik a végső megoldást. Minden lehetőséget meg fognak vizsgálni. Külföldi, magyar, fiatal, tapasztaltabb edzőt. De alapvetően a német vonalat tartja megalapozottnak, úgy gondolja egy latinos szemlélet talán túl nagy váltás lenne a mostanihoz képest.

Storck edző következett ismét, aki elmondta, lehet, Palinak, aki rendre eltalálta a végkifejletet meg volt ez a képessége, de ő nem szeretne jósolni a következő négy meccs eredményét illetően. Ő a földön jár és meccsről meccsre gondolkodik.

Egy esetleges Hertha kárpótlást illetően Vági főtitkár elmondta, Dárdai Pál szerződése novemberig szólt, szerinte a feltételrendszer nem állt a helyén a visszahívását illetően, joggal feltételezte a szövetség és a szurkoló is, hogy maradhat. Amikor Dárdai Pálnak végleges szerződése lett a Herthával, a német klub gondolkodásmódja megváltozott ez ügyben, és csak a saját érdekeit védte. Ez csalódás volt. Ezért nincs, nem megfogalmazható az a pénz, amivel kárpótolni lehet a magyar szövetséget. A magyar labdarúgást erkölcsi kár érte.

Berndt Storck elmondta, nem ő számít, hanem a válogatott. Ugyan nem beszél magyarul, de ő a játékosok nyelvét szeretné beszélni, az a lényeg. A játékosokat most keresi, személyesen és telefonon is, mert fontosnak tartja, hogy megossza velük mit gondol. A románok előtt nem lehet – nincs a versenynaptárban szabad nap – és nem is szükséges felkészülési mérkőzés. A játékosok ismerik az ellenfelet, tudják mennyire fontos mérkőzés vár rájuk. Derűlátó, pozitív, bátor hozzáállást szeretne hirdetni és ezt várja a játékosoktól is.

Kérdés a főtitkárhoz: miért nem lehetett mondjuk Nyilasi Tibort felkérni a feladatra? Őt mindenki elfogadta volna.

Az elnökség tagjai minden lehetőséget megvitattak, ezt is. Nyilasinak nincs Pro licence, az UEFA elvárásai szerint így nem lehet kapitány. Dárdai már járt akkor a tanfolyamra, amikor kinevezték. Tekintettel arra, hogy Dárdai Pál és Bernd Storck futballfilozófiája egy tőről fakad, Palinak nagy szerepe volt magyarországi munkavállalásában és kevés ideje volt a szövetségnek, ezért az elnökség, amelynek tagja Nyilasi Tibor is úgy érezte, ez a német tudás és szív, amit Pali is tőle tanult kezdetben, ésszerű, megnyugtató megoldás lesz. A főtitkár elmondta még, ha ugyanazt a bizalmat megkapja Storck, mint Dárdai, úgy nem lehet gond.

A sajtótájékoztató jelenleg is zajlik, itt nézhető és hallható:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik