Foci
groupama aréna (Array)

Bukhatja a vénaszkennert a Fradi?

Sport24
Sport24

2015. 07. 14. 15:43

Akár fordulhat is a kocka, az Alkotmánybíróság szava lehet a döntő.

Az MLSZ már korábban bejelentette, hogy nem teszi kötelezővé a szurkolói kártya használatát a szurkolóknak, a klubokra bízza a döntést. A 12 élvonalbeli gárda közül csak egy nem élt a lehetőséggel, a Ferencváros.

Ráadásul a zöld-fehér klubnál nem a szurkolói kártya jelenti a legnagyobb problémát, hanem a vénaszkenner.

Most azonban előfordulhat, hogy egy szurkoló menti meg a gárda fanatikusait. Történt ugyanis, hogy a jogász végzettségű drukker kiment egy Fradi-meccsre, vénát szkennelt, majd panaszt tett az Alkotmánybíróságon – erről számolt be az egyik szurkolói oldal.

Az indítványozó azzal indokolta beadványát, hogy személyes érintettje az alapjog-sérelemnek, mivel regisztrált szurkolója a Ferencvárosnak, és az új stadionba érvényes szurkolói kártya kiváltásakor megadta személyes adatait (név, lakcím, születési dátum, képmás) és a vénalenyomatot. És mivel a sérelmezett jogsértéssel szemben érdemi jogorvoslatra nincs mód, mert az adatkezelést törvény írja elő, ezért az alkotmánybírósági panasz az egyetlen lehetősége.

  Fotó: MTI

Az Alkotmánybírósághoz benyújtott panasz ugyanis a Sporttörvény azon szakaszai alaptörvény-elleneségének a megállapítását és megsemmisítését kérte, amelyben – egy tavaly nyári módosítással – megteremtették a biometrikus adatok gyűjtésének lehetőségét a futballstadionokba való belépéskor.

Már atörvénymódosítás időpontja is érdekes volt: előbb bejelentették a szurkolóknak a vénaszkennert, majd néhány nappal később került be a jogszabályba ennek a törvényi lehetősége.

A panasz szerint már eleve nem felel meg az alapjog korlátozásához előírt törvényi feltételeknek az, hogy a biometrikus adatok kezelését a sporttörvény szabályozza. Továbbá az alapjog sérelme csak akkor elfogadható, ha a korlátozás, illetve az adatkezelés megfelelő garanciáit is rögzíti a törvény.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.